RSS d'elDebat.cat
elDebat.cat
'El País' publica les dades sense neutralitzar de les balances fiscals de 2010
Sin título
Explicacions addicionals sobre les balances fiscals
Francesc Moreno
Dimarts passat poc després que Mas-Colell fes públiques les balances fiscals del 2010 explicava que havia assistit a un acte de propaganda.

Avui 'El País' publica els resultats neutralitzats i sense neutralitzar. Convé fer unes explicacions prèvies:

1. Es tracta de xifres cuinades per una comissió d'experts exclusivament catalana i de la qual es van apartar persones que van participar en la seva elaboració en l'època del Tripartit. Las balances fiscals es calculen en base a multitud de variables i són molt sensibles als criteris d'imputació concrets.

2. Els dos mètodes de càlcul: el del flux monetari i el de càrrega-benefici són complementaris. Però si el que volem no és comparar l'aportació de cada comunitat sinó defensar un estat propi, evidentment el mètode més adequat és de la càrrega- benefici, mètode que té en compte despeses que el nou estat tindrà en menor o major quantia en funció de les seves opcions estratègiques (Exèrcit, serveis exteriors, etc).

3. Amagar les xifres sense neutralitzar, és a dir la situació real, és com calcular els ingressos d'un enginyer a l'atur en base al seu sou quan treballava. És bo saber-ho però almenys a curt termini millor que no compti amb els diners per muntar un piset. Quan torni a treballar, ja veurem el que es pot i s'ha de fer.

4. Neutralitzar les balances té sentit quan hi ha situacions extraordinàries per la via dels ingressos o les despeses que alteren substancialment el resultat, com passa en qualsevol empresa. Després de cinc anys de crisi i amb el panorama que tenim al davant no podem dir que la caiguda d¨ingressos sigui merament conjuntural.

5. A l'hora de valorar si, des d'un punt de vista econòmic, la independència és una ganga com pretenen fer-nos creure, convé pensar que ingressos i despeses variarien substancialment en l'escenari d'un estat independent.

6. Les balances fiscals donen una informació rellevant que ha d'ajudar a millorar el sistema de finançament autonòmic. Però per analitzar les relacions econòmiques entre territoris no podem oblidar ni les balances comercials, ni la de capitals. Sense una visió de conjunt les conclusions són falses. Tampoc s'inclou la Seguretat Social que presenta superàvit per a Catalunya

7. Sigui com sigui no sembla de rebut que la Generalitat amagui xifres. Ja he dit en altres ocasions que si les tropes aliades haguessin entrat a Barcelona en acabar la II Guerra Mundial, hauria estat un independentista furibund - mai un nacionalista-. Però avui i aquí no val vendre'ns una medicina, que si llegim el prospecte, té més contraindicacions que avantatges. Si el doctor ens les amaga mereix ser denunciat.

'El País' publica avui, segons les xifres de la pròpia Generalitat no fetes públiques pel conseller, sis resultats diferents.

Les sis dades són segons el flux monetari sense neutralitzar: -5.835 milions (-3% del PIB), el flux monetari neutralitzat (ingressos): -16.543 milions (-8,5% del PIB), el flux monetari neutralitzat (despeses): -13.692 milions (-7% del PIB), flux del benefici sense neutralitzar: -774 milions (-0,4% del PIB), flux del benefici neutralitzat (ingressos): -11.258 milions (-5,8% del PIB) i flux del benefici neutralitzat (despeses): -9.295 milions (-4,8% del PIB).


Imprimeix Enviar a un amic
La TafaneraMenéamedel.ico.usChuzaFacebookIndependènciaCatosferaTwitter
4Veure i / o afegir comentaris
Carlos:Hombre Marc es justo al contrario. El gasto actual se divide e... marc:"Però si el que volem no és comparar l'aportació de cada comunitat...
Carlos
23 19:09:02/05/2013
Hombre Marc es justo al contrario. El gasto actual se divide entre todas las comunidades autónomas y por economías de escala y porque un nuevo estado habrá de montar sus estructuras de cero ( sellares dice que 25.000 soldados, comprar armas etccc) el gasto en un nuevo estado será superior
marc
23 18:53:18/05/2013
"Però si el que volem no és comparar l'aportació de cada comunitat sinó defensar un estat propi, evidentment el mètode més adequat és de la càrrega- benefici, mètode que té en compte despeses que el nou estat tindrà en menor o major quantia en funció de les seves opcions estratègiques (Exèrcit, serveis exteriors, etc)." Això és totalment fals, i molt capciós: les despeses de les estructures estatals d'una població de 7.000.000 de persones seran substancialment inferiors a les de 40.000.000. Per tant el flux monetari és el mètode més addient.
ciudadano
23 12:55:03/05/2013
Hecho en falta réplica a estos datos por parte en primer lugar de psc, ya que ellos fueron los avalado el actual de financiación y sí quieren tener alguna credibilidad en el actual panorama han de empezar por reivindicar lo que en teoría hicieron bien cuando mandaron y sí mejoraron el sistema de financiación pues que lo indiquen y que mejor forma que demostrar que en su totalidad están manipulado estos datos. También los ha de rebatir el ministerio de hacienda porque todos somos ciudadanos y la obligación del gobierno es distribuir la carga fiscal entre todos sus ciudadanos de una forma equilibrada. Por último pp y ciudadans para demostrar que todo es una mentira interesada del gobern con un fin claro político.
Bruck
23 12:44:20/05/2013
Sr Francesc totha la feina que fa voster per aclarar les MENTIDES d'aquets salvadors de la patria pensi que ho fa per la PAU DEL POBLE DE CATALUNYA, auquets alluernats solament miren per ells, una sortida "en davant" despres de una derrota electoral i que are en vol portar al conflicte costant amb l'estar AL PREU QUE SIGUI, ja ho va dir "SI O SI".
Nou comentari
L'empresa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que contiguin insults i/o difamacions, per tal de preservar la imatge de les persones. El sistema guardarà el seu comentari junt a la seva IP (84.88.10.250)
*
*
Has de copiar, en el camp de text, els6 caràcters, del 0 al 9 i de l'A a la F

* Camps obligatoris
 
 
 
CSS vàlid XHTML vàlid Gestor de continguts Creative Commons License
Portada | Política | Societat | Entrevistes | Opinió | A debat | Videos | El lector | TribunaLatina.com | Contactar | Qui som
Red Digital XXI S.L | NIF: B63898712 | Registre mercantil de Barcelona en el llibre nº 90363 diari 944 el dia 19 de Juliol del 2005 assentament 934 | CMS BabSoft
elDebat.cat