L'Ebre Digital
  divendres, 24 de maig de 2013
-->

Fototeca

Veure totes »

Opinió

Veure totes »
Montserrat Ingla, llicenciada en Filologia Catalana

De la temor al LAPAO i al ridícul LAPAPYP

17 maig
Germà Bel, catedràtic d'Economia

Absurd

17 maig
Lluís Salvadó Secretari general adjunt d'Esquerra Republicana i diputat al Parlament de Catalunya

Pacte nacional contra Tribunal Constitucional

17 maig

Enquesta

Us sembla bé que les obres de descontaminació de Flix hagen començat sense els pous d'abastament?

Publicitat

Absurd

  • Germà Bel, catedràtic d'Economia
  • 17/05/2013 08:01
  • Opinió

 

Flexibilitzar el dèficit autonòmic: que el govern central augmente el dèficit permès a les comunitats autònomes (CA). La justificació és clara: les regions són les que han retallat més, tot i proveir dels serveis universals, i les CA gasten un terç de la despesa pública, per la qual cosa haurien de tindre un terç del dèficit autoritzat per la UE. Per al 2013, la UE ha flexibilitat l'objectiu de dèficit a Espanya, fins al 6,3% del PIB. Aplicar la proporció d’un terç a les CA els permetria 2,1% del PIB de dèficit. Aquesta és la proposta catalana, del govern, principals partits polítics i agents socials. 
Bé, és i serà notori l'aldarull que estan muntant moltes CA governades pel PP: Madrid, Extremadura, Galícia, Aragó i La Rioja. És lògic que no els ho agrade, perquè Madrid és la principal receptora de la despesa d'Estat i la que més sofreix pressió sobre l'administració estatal per retallar. Extremadura i Galícia són les dos regions més subvencionades d'Espanya; i Aragó i La Rioja són, les dos a la vegada, riques i subvencionades del sistema comú (aquí, País Basc i Navarra mengen a banda). 
Però hi ha dos coses que fan absurd aquest plantejament. Primer: totes les declaracions critiquen la discriminació a  favor de Catalunya, quan altres regions governades pel PP (P. Valencià, Múrcia i Balears), a més d'Andalusia, es troben en pitjor situació que Catalunya i es beneficiaran de la flexibilitat. Però vaja, això d'arrear Catalunya en aquests temes és normal. El que és molt absurd és l'argument usat: que la flexibilitat del dèficit ha de ser més gran per a les regions més complidores. Penseu un moment: si es fes això a escala europea, el dèficit s'hauria flexibilitzat a altres estats –com Holanda o Alemanya–, però no a Espanya, el menys complidor! Menys mal que fora ja estan acostumats a tot.  

No hi ha cap comentari

Comenta aquesta notícia

* Camps obligatoris

Comentari *(Màxim 1000 caràcters)

Nom *

Email *

Ciutat

Introduïu en el camp les lletres que hi ha en la imatge. Si no veu bé les lletres, pot provar una altra imatge.

 

*

 

Normes d'ús

  • Aquesta és l'opinió dels internautes, no de EbreDigital.cat
  • No està permès abocar comentaris contraris a les lleis espanyoles o injuriantes.
  • Reservat el dret a eliminar els comentaris que vulnerin aquesta norma.