Redacció/ACN | Actualitzat el 25/05/2013 a les 09:33h

El Polisario retreu a Mas que no defensi el procés sahrauí

Recorda que la RASD secunda la consulta i el procés sobiranista català

El delegat del Front Polisario a Catalunya, Oualad Moussa Foto: ACN

El delegat del Front Polisario a Catalunya, Oualad Moussa, lamenta l'actitud ambigua del president de la Generalitat, Artur Mas, sobre l'autodeterminació del Sàhara Occidental, i l'acusa de no donar suport als sahrauís per no perjudicar els "interessos econòmics" del Govern i d'empresaris catalans amb el Marroc. Moussa, en canvi, assegura que el Front Polisario secunda la consulta i el procés sobiranista català, de la mateixa manera que ho fa, "per principi", amb el dret a decidir de tots els pobles. El delegat recorda que Mas abans veia "viable" l'autonomia que proposa el Marroc per al Sàhara i es pregunta si, un cop iniciat el camí sobiranista català, segueix pensant el mateix.

En una entrevista a l'ACN, el delegat del Polisari lamenta que ni Mas ni CiU s'hagin mostrat mai obertament a favor de l'autodeterminació del poble nord-africà i en canvi sí hagin secundat la proposta d'autonomia feta pel Marroc. "No puc generalitzar a tota Convergència i Unió perquè sé que hi ha entre ells molta gent a favor de la independència del poble sahrauí", matisa Moussa.

En aquest sentit, el delegat celebra que ERC i ICV-EUiA sí que donin suport a l'autodeterminació sahrauí i apunta que el PSC té una posició intermèdia: "No està en contra del dret d'autodeterminació però no veu malament les propostes del Marroc".

Moussa defensa que es faci un referèndum a Catalunya, perquè "fins que no es consulti el poble, no pots saber realment què pensa la majoria". I és que Moussa, "per principi" es mostra favorable al dret a decidir de "tots els pobles del món". En canvi, considera que Artur Mas no dóna suport explícit a l'autodeterminació sahrauí "per interès" i en canvi en aquest cas no té en compte els principis.

"Sorpresa" al Marroc per les manifestacions independentistes

Moussa, que representa a Catalunya el govern de la República Àrab Sahrauí Democràtica des de fa cinc anys, lamenta que ni la Generalitat ni l'Estat espanyol hagin mostrat un "suport clar" a la població sahrauí, després que s'hagin comès, assegura, "violacions dels drets humans" per part del regne del Marroc. "No sabem quina carta blanca té el Marroc en el tema dels drets humans que no se'l pot controlat, tot i els informes d'Amnistia Internacional, Human Rights Watch i la Fundació Kennedy".

El representant de la RASD destaca que el regne alauita del Marroc va rebre amb "sorpresa" les manifestacions massives que s'han viscut al llarg d'aquest mes a al-Aaiun per reclamar el respecte dels drets humans i la independència. Les protestes han coincidit amb el 40è aniversari de la fundació del Front Polisari.

Crisi sobre crisi al camp de refugiats de Rabuni

Moussa lamenta que la crisi econòmica està fent estralls en l'ajuda humanitària que es rep als camps de refugiats sahrauís que hi ha a Rabuni, Algèria. El delegat relata que l'ajuda humanitària ha disminuït en un 40%, ja que ja pràcticament no es reben fons d'altres països i només es subsisteix amb el que donen entitats com les Nacions Unides i la Creu Roja sahrauí. Així, s'han vist afectats aspectes bàsics com l'alimentació, la salut i l'educació. A tall d'exemple, "si abans al dispensari li corresponien 100 aspirines al mes, ara en té 20 o 30", diu Moussa, qui subratlla que el poble sahrauí està acostumat a conviure amb l'escassetat: "Nosaltres sempre hem estat en crisi".

Pel que fa a Catalunya, Moussa recorda que abans es rebien de mitjana 600.000 euros anuals, però assegura que fa dos anys que aquests recursos ja no arriben. Això sí, l'any passat, com a mesura excepcional per la crisi alimentària, es van destinar 50.000 euros. I el 2011 es van atorgar 35.000 euros a l'Associació Catalana d'Amics del Poble Sahrauí per a microcrèdits per a dones, segons dades de la Direcció General de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat.

El programa d'ajuda que ha quedat intacte, de moment, és 'Vacances en pau', a través del qual mig miler de nens sahrauís passen els mesos de juliol i agost amb famílies en terres catalanes.

A la disminució de recursos, s'hi suma la disminució de cooperants. I és que, arran del segrest de dos espanyols i una italiana l'any passat i després del conflicte armat a Mali, el nombre de persones estrangeres que va als camps de refugiats a donar un cop de mà ha disminuït en un 70%, diu Moussa.

Navega per les etiquetes

polisariomassaharaprocés català

COMENTARIS

+0
-1
Más
Anònim, 25/05/2013 a les 20:45
Como quiere que Más defienda a los saharauis. Un judío defendiendo a un moro? Pero si no se pueden ver ni en pintura.
+4
-1
A veure senyor Moussa
Anònim, 25/05/2013 a les 18:29
prou feina tenim ara els catalans com per atendre altres lluites i causes, tant nobles com la nostra...però ara es tracta de lluitar per nosaltres mateixos, independitzar-nos d'Espanya, suposo que ens entèn perfectament, no senyor Moussa? Doncs, això. Crec, a banda, que els catalans durant dècades hem estat un poble solidari amb el Sàhara i amb el Polisario. En qualsevol cas no ens distregui ara, que hem de centrar tots els nostres esforços amb nosaltres mateixos. I visca el Sahara lliure!
+2
-3
S'ha de donar suport als saharauis
Les coses com són , 25/05/2013 a les 16:36
Ells viuen en unes condicions miserables, degut a que els tracten com una colònia en un país desèrtic en el que no es poden governar a ells mateixos; i sobretot, perquè l'estat marroquí i l'estat espanyol treuen rendiment a les mines de fosfat del Sahara Occidental...Aquesta darrera, sembla ser la raó de més pes per la qual, "el porqué no te callas", no va complir en el seu moment, amb les seves obligacions amb una ex-colònia segons el mandat de l'ONU: protegir-la de qualsevol intent d'invasió, garantir un referèndum d'autodeterminació, i desocupar el país...Però Espanya, va fer un ridícul internacional, com tots molt bé sabem... Potser al Sr Mas, li fa por defensar el dret a l'autodeterminació, doncs resulta massa revolucionari; prefereix el dret a decidir, per no tenir que parlar d'independència; i també perquè mai se sap, amb quins interessos econòmics es pot topar...Però aquí es tracta de defensar un dret fonamental. i s'ha de saber ésser conseqüent.
+7
-1
Sistema
Anònim, 25/05/2013 a les 14:37
Soy catalán y independentista, pero creo que cualquier pueblo oprimido, tiene que ser objeto de nuestra simpatía y solidaridad. Para mi la situación de un pueblo que está sufriendo, sea el Sahraui, Tibetano i otros, tienen la misma importancia como mi propio pueblo el Catalán. Por esta razón no se sí hace bien o mal el Sr. Más, pero yo si que le daría toda mi solidaridad , por un futuro sin tiranía y en libertad.
+1
-14
no es bona l' interpretacio.
Anònim2, 25/05/2013 a les 13:05
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+8
-4
Només vol diners
Cornellanenc, 25/05/2013 a les 13:02
Aquest paio és un ploramiques. Encara no sap que a l'estat espanyol hi ha un crisi econòmica de cavall i que Catalunya paga molt i rep poc, i que les finances de la Generalitat amb prou feines poden pagar sous? El que vol no és solidaritat, són diners! Doncs, noi, no n'hi han. Vine, quan siguem independents. Llavors, ja veurem si ens interessa el teu negoci. Com deia algun anglès assenyat: la GB no té amics ni enemics, només té interessos. Doncs, nosaltres, hem de fer la nostra via cap a la llibertat.
+10
-3
Sahara: Ara el mas en te la culpa .
Al·lucino., 25/05/2013 a les 12:49
El caça elefants em sembla que hi te alguna cosa a dir.
El Mas en quan això passava, em sembla que encara duia bolquers gamarús.
Segons algun altre idiota a Jesucrist el ban matar els catalans.
Apa a cagar.
+10
-2
D'entrada, no
Anònim, 25/05/2013 a les 12:43
Estant com estem en ple procés d'independència, no ens podem embolicar ni amb el Kosovo, ni amb el Tibet, ni amb Palestina, ni amb el Sahara Occidental. Hem expressat en seu parlamentària simpatia per tots aquests processos però, evidentment, no ens podem posar pedres al davant sabent que la Xina, el Marroc, Sèrbia, Israel i tots els estats que hi mantenen bones relacions se'ns posaran de cul si apodiem aquestes secessions.

I a més, també cal comptar en què beneficia els kosovars, els tibetans, els palestins i els sahrauís que Catalunya es mostri totalment solidària amb ells.
+14
-4
Estertors d'un Gran Parc Temàtic Progre
Jordi M, 25/05/2013 a les 12:27
N'estic fins els collons d'aquest puto sorral, del puto Sendero Farabundo Guacamole de Chiapas i ja no diguem dels putos degolladors amb turbant. Catalunya li ha donat MASSA suport a l'anomenat 'procés sahrauí'. Més que ningú. Catalunya li dóna MASSA suport a l'anomenada 'Palestina'. Més que ningú. Catalunya li va donar MASSA suport a la independència de Bòsnia. Més que ningú. Catalunya fa fer MASSA costat al sandinisme. Més que ningú. No m'estranya que sigui precisament un català qui presideixi el club mundial de fans de la dictadura manicomial nord-coreana. Per no recordar que segurament ni l'esquerra xilena, va ser tan activament contrària a Pinochet com Catalunya. O que com no podia ser d'altra manera Zapatero només va poder repetir legislatura mercès al PSC. Catalunya ha estat i per desgràcia continua sent un Gran Parc Temàtic Progre per diferents raons però la principal és que Espanya ho ha afavorit. Si Espanya era i és del parer que 'Antes roja que rota', imagina't si no ho pensarà de Catalunya en concret. Una i mil milions de vegades, abans que veure'ns defensar la identitat i la llibertat de la nació catalana ens prefereixen hooligans i cheerleaders preferents de tota quanta satrapia ben llunyana que flairegi odi a Occident.


+6
-1
2013
CAT //*//, 25/05/2013 a les 12:16
Com a poble, el poble saharauí té tot el dret de demanar un referèndum d'autodeterminació. Té govern propi? si el té i està sota un altre govern, el més normal és que pasin tots els problemes de sempre. Són una colònia? si és així és la NU qui hauria de fer res. Si no, els pasarà com aquí, es veu que els pobles de multinacions són "menys persones" de cara a la NU i la gent, t'envien a parlar amb el govern central i si no et contesta diuen "oh, ves, són burocràcies i espera't 50 anys més". Es patètic com està tot muntat des de... 1960.

Comprendrà ell que potser amb una autonomia més gran els saharauies potser podrien fer la seva, però si no la tenen, està dient el que es volia: si no hi ha autogovern, pot partir la NU allà. Però escolta això. Espanya va renunciar a tornar el Sàhara com a CCAA, a tenir-lo com a regió. Va tornar quasi, quasi tots els poders a Sàhara. En certa manera, el Sàhara continua espanyol. Rajoy ha dit que volia l'autodeterminació pel Sàhara, però el que no pot fer tampoc és influir en el procés. Es el Sàhara el que ha de cercar el procés aquest, però penso que la NU l'ha d'ajudar, si no els pobles pobres no tenen tants drets.
+4
-3
Moros
Anònim, 25/05/2013 a les 11:34
No necessitem relacions ni amb el Marroc ni amb els saharauís, aquesta gent només vol Islam i aprofitarse de la moral cristiana, que se les arreglin entre ells.
Aquí a Catalunya ja tenim mostres dels seus ideals, de la seva manera de veure la vida i del seu comportament.
+6
-0
ESPANYA ENS ROBA!!!!!!
Anònim, 25/05/2013 a les 11:03

//*//
+7
-2
si si clar clar
nkono, 25/05/2013 a les 10:45
i els saharais quant defensaran la nostra causa?
+3
-1
CARREGAR-NOS DE RAONS
Anònim, 25/05/2013 a les 10:31
Suposa també donar suport a nacions que estiguin en situació semblant a la nostra!!!! DO UT DES
+7
-2
No caiguem a la trampa de les "esquerres"
Anònim, 25/05/2013 a les 10:07
L'enemic de Catalunya es l'imperialisme espanyol no el Marroc ans el contrari que el Marroc també te comptes pendents amb Ceuta i Melilla.
+11
-1
Ara vindran a donar lliçons
Anònim, 25/05/2013 a les 10:01
Lo primer que ha de fer aquest senyor abans de demanar res es que els seus compatriotes que viuen a Catalunya , a mes de parlar en castella també sàpiguen parlar en catala i en sembla que tindria bastanta feina
+10
-0
Alto, no ens despistem
Anònim, 25/05/2013 a les 09:55
Si ara resulta que en Mas te de fer d' advocat de totes les causes aquesta també es bona .

El que ha de fer el president Mas es tenir bona entrada amb els EUA i Israel i tenir relacions fluïdes amb un estat molt petit i a la vegada molt importat del centre d'italia.
+30
-6
No és culpa nostra
Josep Brâut, 25/05/2013 a les 09:51
Les desgràcies del poble txetxè són culpa del govern rus. Les desgràcies del poble tibetà són culpa del govern xinès. I les desgràcies del poble sahrauí són culpa dels governs marroquí i espanyol.
Nosaltres no en tenim la culpa, ni en tenim la solució. I, segons l'Idescat, tenim 239.218 marroquins vivint al Principat de Catalunya, així que no ens hi ficarem pas.
+40
-8
Està pagat pel CNI.
Anònim, 25/05/2013 a les 09:50
És una jugada que intenta fer carambola posant en contra de Catalunya al Marroc i als Sahrauis al mateix temps.

El govern ha de teir clar que en política internacional no hi ha ètica sinó interessos. Ha d'actuar d'acord amb el que més interessi a Catalunya. Ja n'hi ha prou d'anar amb el lliri a la ma.

I els mitjans de comunicació catalans i la societat catalana hem de tenir clar que aquestes jugades estan impulsades per Espanya per provocar-nos enemics. No hem de caure al parany. No els hem de fer cas.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

 
Vés a: Mas d'en Gil Coma Vella 2008: la maduresa més fresca

Mas d'en Gil Coma Vella 2008: la maduresa més fresca

Un cupatge de garnatxa peluda, garnatxa negra, carinyena i sirà, que té en l'elegància el principal argument

Vés a: Així és el nou Google Maps

Així és el nou Google Maps

Ja hem pogut provar la nova versió, que encara no inclou totes les funcionalitats

Vés a: Salt extrem

Salt extrem

Es llança daltabaix d'un barranc amb una moto i una càmara

Vés a: L'aspecte físic, tema de salut més buscat a internet

L'aspecte físic, tema de salut més buscat a internet

Segons un estudi de la UOC fet a 542 adolescents gironins

Vés a: A 263 quilòmetres per hora... amb bicicleta

A 263 quilòmetres per hora... amb bicicleta

La velocitat assolida representa un nou rècord mundial

Vés a: Samsung ven 10 milions de Galaxy S4

Samsung ven 10 milions de Galaxy S4

Marca un nou rècord a l'aconseguir-ho en menys d'un mes

Vés a: Visita als Alps Suïssos

Visita als Alps Suïssos

Us portem un relaxant time-lapse amb protagonistes d'altura

Vés a: Així és la Xbox One

Així és la Xbox One

Microsoft ha revelat els detalls més importants de la seva nova consola

Vés a: Alumnes de Manlleu guanyen un concurs europeu de webs

Alumnes de Manlleu guanyen un concurs europeu de webs

Els joves de l’institut Antoni Pous i Argila s’imposen en dues categories.

Vés a: Londres, 1926

Londres, 1926

Un primerenc vídeo en color de la capital britànica.

Vés a: Yahoo compra Tumblr

Yahoo compra Tumblr

El mantindrà com a servei independent i es centrarà en rendibilitzar-lo

Vés a: Vuit anys de vídeos

Vuit anys de vídeos

La xarxa celebra el seu aniversari amb 1000 milions de visites mensuals

Vés a: Per què hi veiem un gos?

Per què hi veiem un gos?

Alguns apunts i curiositats sobre psicologia moderna

#igerscatalunya


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: