Dimarts, 28 de maig de 2013 | 09:59
Vostè es troba a: Inici > Política >

 El PSOE proposarà al Congrés un pla  per evitar l'evasió fiscal de les multinacionals

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
 POLÍTICA
 El PSOE proposarà al Congrés un pla  per evitar l'evasió fiscal de les multinacionals
Política 27/05/2013 13:51
pedro saura
 La Comissió d'Hisenda del Congrés debatrà aquest dimarts una proposició no de llei presentada pel PSOE en la qual es reclama al Govern que prengui mesurades per evitar l'evasió fiscal de les multinacionals mitjançant l'aprovació d'un pla d'acció, para la redacció de la qual hauria d'escoltar-se el punt de vista dels responsables de la Comissió Europea (CE), de tècnics d'Hisenda o dels propis directius d'aquestes empreses, entre uns altres.
  Segons consta en la iniciativa, que signa el diputat Pedro Saura i recull Europa Press, la mobilitat internacional de les empreses "erosiona" la capacitat fiscal dels països, atès que moltes grans companyies utilitzen "tècniques d'enginyeria fiscal per traslladar a altres països els beneficis" que generen en altres nacions on els impostos són més alts.
 
   Aquest fenomen ha provocat la" competència fiscal a la baixa" entre els diferents governs, que busquen "atreure a les grans corporacions i patrimonis", la qual cosa provoca noves caigudes en la recaptació i "augmenta la desconfiança" cap al sistema impositiu per part dels ciutadans, que senten que "aporten més del que els correspondria en funció de la seva capacitat econòmica".
 
   A més, aquesta pràctica i aquest tipus d'evasió fiscal suposa una reducció dels ingressos públics que "incrementa la desigualtat i dificulta la sortida de la crisi econòmica", per la qual cosa és necessari i urgent prendre mesures sobre aquest tema.
 
CALCULAR LA BRETXA FISCAL.
 
   Per això, els socialistes reclamen al Ministeri d'Hisenda que "calculi la bretxa fiscal", que mesura la diferència entre el que paguen els contribuents i el que haurien d'abonar segons la llei, així com "quina part d'aquesta bretxa és conseqüència de les pràctiques agressives de les multinacionals", que al seu judici haurien d'abonar "una quantitat apropiada d'impostos al país en el qual s'obtenen beneficis".
 
   "No és només una qüestió d'índole econòmica, és també una qüestió de justícia i moralitat", al·leguen els socialistes, que veuen necessari fer una "estimació del que representa l'evasió fiscal (de les multinacionals) en relació al total de la recaptació", així com estudiar "quins són les causes que estan darrere de l'important desplomi de l'Impost de Societats, ja que la caiguda de beneficis solament explica una part".
 
   Per tot això, el PSOE reclama al Govern un Pla d'Acció amb mesures que "assegurin el compliment de les obligacions fiscals de les multinacionals". Per a la seva tramitació, els socialistes proposen que es puguin celebrar les compareixences que els grups polítics estimin convenients, entre elles les dels responsables de la Comissió Europea en matèria fiscal, eurodiputats, directius de multinacionals a Espanya, tècnics d'Hisenda, professors universitaris i professionals relacionats amb el sistema impositiu espanyol, entre uns altres.
 
   A més, reclamen la presència també del fiscal francès Éric de Montgolfier, responsable de la informació fiscal subministrada per l'exinformático italofrancés Hervé Falciani, que va obtenir durant el seu temps de treball al banc suís HSBC i que permetria "perseguir el frau fiscal a diversos països".

PREOCUPACIÓ A BRUSSEL·LES.
 
    Des que es va presentar aquesta proposta el passat mes de desembre, el tema de l'evasió fiscal i la lluita contra el frau s'ha anat obrint pas entre les preocupacions dels poders públics, fins al punt que l'últim Consell Europeu ha tingut aquest assumpte com a eix central de l'ordre del dia, si ben no es va aconseguir adoptar cap mesura concreta hagut de.
 
    En qualsevol cas, els dirigents europeus s'han compromès a accelerar els treballs en aquesta matèria, que suposa anualment prop d'un bilió d'euros menys de recaptació per als estats membres. Així, la CE proposa que tots els països incloguin en els seus règims fiscals nacionals una "clàusula anti-abús" per obligar a les empreses a tributar d'acord amb les seves "activitats econòmiques reals" al seu territori.
 
    A més, l'Executiu comunitari "es proposa presentar abans de finalització d'any una proposta de revisió de la directiva sobre societats matrius i filials i està examinant les disposicions contra els abusos recollides en la corresponent legislació de la UE", segons es recull en les conclusions.
 
   La CE estudia així mateix com obligar als grups empresarials i a les grans multinacionals a informar sobre els impostos que paguen país per país, de la mateixa manera que ja s'obliga als bancs a informar sobre els beneficis, impostos i subsidis de cada estat en el qual operen. Aquesta serà també una de les qüestions de l'agenda del G-8 del proper mes.
 
   La voluntat política de regular aquest assumpte s'aprecia en declaracions dels diferents capdavanters, com el 'prémier' britànic, David Cameron, que ha reclamat a la UE mesurades per garantir que les multinacionals paguin els impostos que deuen, i ha apostat per una major col·laboració internacional i per l'intercanvi d'informació en matèria fiscal, això sí, amb normes i estàndards "globals duros" en lloc de "un estàndard europeu separat".
 
   Així mateix, la canceller Angela Merkel ha recalcat la necessitat de prendre mesures per evitar l'evasió fiscal de multinacionals i garantir que les empreses paguin imposats "aquí on estiguin instal·lades", encara que ha descartat que els 27 contemplin "harmonitzar" les taxes dels Estats membres.
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
CatalunyaPress - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1