Quico Sallés | Actualitzat el 28/05/2013 a les 20:16h

Joan Ignasi Elena, l'esperit Mowgli del PSC

Foto: Tania Tapia

Li diuen Nàtius. No direm el perquè. És el mínim que es mereix un vilanoví que fa formatge. I a més de fer-lo, ho explica amb una naturalitat pròpia d'aquelles sobretaules agradables, sornegueres i entranyables. Diu que és un gran taxador del valor de les petites coses. És Joan Ignasi Elena, un tipus d'interès polític, encantat de ser pare de tres nenes i disposat, assegura, a prescindir del que es diu, del que diuen i del que diran.

Elena va néixer al barri del Guinardó de Barcelona l'any 1968, l'any que aquell París, icona de la progressia, buscava platges sota els llambordins. Però París no té res envejar al barri nascut entre pedreres, hortets i blocs de pisos que veure néixer el gran Federico Urales -pare de Frederica Montseny- o que veneren El nen de la Rutlla, com un símbol sagrat de la Barcelona que fuig de les franquícies i el papanatisme. Elena hi va viure 25 anys fins que va conèixer la Mireia, la seva dona, que l'ha importat a Vilanova i la Geltrú, i amb qui cada dia mira d'enraonar -aquest verb tan nostrat- més d'una hora .  

Alumne de l'Institut Príncep de Girona del carrer Lepantu assegura que "la política és la dimensió essencial de la persona completa a través del compromís". Una definició subtil segurament causada per l'herència del seu pare, mestre del cisell i pintor, és a dir, dels matisos, dels tocs justos, precisos i de la divisa que en el detall està el concepte.

Actualment, Elena és diputat, membre del secretariat del PSC i líder del corrent Avancem, un magma estrany que intenta ser el tub de fuites d'aquells socialistes que encara no volen respondre clarament quan els hi facin la pregunta que mai voldrien que els hi haguessin fet. Per això, Elena, afable, quan li pregunten que votarà en la famosa consulta, mira, somriu i respon: "Primer haurem d'arribar al pont i després veure com el travessem". Cisell, pinzell i paisatge que imaginar una realitat que ja pocs voldrien que existís.

Aquest advocat, especialista en laboral, drets d'autor i fundacions, enyora ser alcalde. De fet, confessa que el seu dissabte és passejar a Vilanova, comprar al Mercat i deixar-se aconsellar una lectura per la Rosanna a les lleixes de la llibreria Llorens. Assegura que és un antídot a l'hiperactivisme absurd. "Cal descobrir coses i ser curiosos", recomana un amant de l'olor de caldo, de la brea i del cafè thai.

Sum sacerdot del sofregit, es vanta de cuinar arrossos incommensurables i un Palak Panner extraordinari. Unes habilitats difícils d'entendre en un home que va començar militar a les Joventuts Socialistes de Catalunya als 14 anys. Cal dir que està acostumat a la vida dura: és socialista, catòlic i de l'Espanyol. Ara bé està acostumat a que tothom es quedi astorat quan diu que és periquito i és capaç de fer suar la democràcia muntant performance al mes de juliol a Sant Feliu de Codines.

A Elena no li agrada la tele però no es cansaria de veure "El que resta del dia". Admet que amb Emma Thomson prendria, com recomana el seu amic Oriol Guevara, una copa de Vinyes Velles, DO Empordà, com si fos un tast sublim de vida. "El Petit Príncep" el recorda com el primer títol que va llegir i ara gaudeix de la literatura índia i dels clàssics russos del XIX. De fet, de l'Índia ho gaudeix tot: els colors, les olors, els paisatges i el sentiment. Quan parla de l'Índia es dispersa, s'apassiona, s'enamora i s'encisa i només se centra si li parles de Roma, la ciutat eterna que posa tothom al seu lloc.

Escolta Albert Pla i Andrés Calamaro perquè és optimista de mena. Quan surt de casa i mira el cel, imagina a quina ciutat li agradaria estar. Somia en colors. Rebusca els seus arguments polítics entre els discursos de Raimon Obiols, de Joan Raventós i Marta Mata. Juga en un camp difícil però s'ho pren amb aquella filosofia que transpirava Mowgli, l'heroi indi que es va criar amb els llops creat per Rudyard Kipling i que ha omplert d'aventures moltes nits de generacions abans que en Shin Shan fes de les seves. Sia com sia Elena no és un somiatruites, ha estat alcalde i el seu futur polític pot virar com el país. Com amant d'Albert Pla potser recordarà aquella tonada que deia "I en Joan que somiava que el seu llit tenia ales i a mitjanit despegava i volava i volava i volava"...

Navega per les etiquetes

joan ignasi elenapsc

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

 
Vés a: Mas d'en Gil Coma Vella 2008: la maduresa més fresca

Mas d'en Gil Coma Vella 2008: la maduresa més fresca

Un cupatge de garnatxa peluda, garnatxa negra, carinyena i sirà, que té en l'elegància el principal argument

Vés a: Google i Apple, els nous Microsoft

Google i Apple, els nous Microsoft

La comissió europea de Competència té a les dues companyies en investigació

Vés a: Aventures en primera persona

Aventures en primera persona

Esquí, submarinisme, bicicleta, caiac, surf...amb la GoPro

Vés a: Wordpress: una dècada de blogs

Wordpress: una dècada de blogs

El popular gestor de continguts arriba al desè aniversari

Vés a: El nou Thomas Edison

El nou Thomas Edison

Un jove inventor de 18 anys es fa el seu propi submarí

Vés a: Trias veu rídicul que la CMT deixi Barcelona

Trias veu rídicul que la CMT deixi Barcelona

Malgrat la «reorganització» de la CMT hi ha «la promesa» de mantenir la direcció a Catalunya

Vés a: Les connexions 4G queden lluny

Les connexions 4G queden lluny

El desplegament es farà de forma escalonada i només Barcelona podria tenir-ne enguany

Vés a: Salt extrem

Salt extrem

Es llança daltabaix d'un barranc amb una moto i una càmara

Vés a: L'aspecte físic, tema de salut més buscat a internet

L'aspecte físic, tema de salut més buscat a internet

Segons un estudi de la UOC fet a 542 adolescents gironins

Vés a: Així és el nou Google Maps

Així és el nou Google Maps

Ja hem pogut provar la nova versió, que encara no inclou totes les funcionalitats

Vés a: A 263 quilòmetres per hora... amb bicicleta

A 263 quilòmetres per hora... amb bicicleta

La velocitat assolida representa un nou rècord mundial

Vés a: Samsung ven 10 milions de Galaxy S4

Samsung ven 10 milions de Galaxy S4

Marca un nou rècord a l'aconseguir-ho en menys d'un mes

#igerscatalunya


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: