Metges de Catalunya denuncia que hi ha 55.409 pacients en llista d´espera

El sindicat assegura que 974 persones fa més de cinc anys que esperen una intervenció a l'Hospital de Bellvitge

18.06.2013 | 20:43
L´ICS diu que el nombre de pacients en llista d´espera és de 16.682.
L´ICS diu que el nombre de pacients en llista d´espera és de 16.682.

Metges de Catalunya ha denunciat aquest dimarts que hi ha un total de 55.409 persones en llista d'espera pendents de ser operats als vuit hospitals públics, segons dades de maig recollides pel sindicat. Una xifra que l'Institut Català de la Salut (ICS) ha reduït a 16.682 segons dades del desembre passat, una dada que s'actualitzarà aquest mes de juny però que segons ha avançat Direcció Gerència de l'ICS serà similar. Metges de Catalunya assegura que 974 persones de l'Hospital de Bellvitge fa més de cinc anys que esperen una intervenció quirúrgica d'alguns dels 65 processos monitorats pel Departament de Salut, 391 dels quals estan pendents d'una cirurgia ortopèdia o de traumatologia.

Segons dades recollides per Metges de Catalunya el maig passat, les llistes d'espera als vuit hospitals de l'ICS registren un total de 55.409 persones a maig del 2013. Vall d'Hebron té 12.846 pacients pendents d'entrar a quiròfan, una xifra molt similar a la de Bellvitge, que en té 12.838. Germans Trias i Pujol en té 7.851, Viladecans 7.550, el Josep Trueta de Girona 4.604, el Joan XXIII de Tarragona 3.875, l'Arnau de Vilanova de Lleida 3.703 i el Verge de la Cinta de Tortosa 2.142.

A més, el sindicat assegura que hi ha pacients que fa cinc anys que s'esperen per ser operats. És el cas de 974 pacients de l'Hospital de Bellvitge que esperen una intervenció quirúrgica d'alguns dels 65 processos monitorats pel Departament de Salut, 391 dels quals estan pendents d'una cirurgia ortopèdia o de traumatologia. Segons dades recollides pel sindicat el maig passat, les intervencions quirúrgiques garantides amb més demora són les pròtesis de maluc i de genoll, amb 24 i 18 mesos d'espera respectivament, malgrat que Salut garanteix un temps màxim de sis mesos per a aquestes cirurgies.


L'ICS desmenteix la informació de Metges de Catalunya

De la seva banda, la Direcció Gerència de l'ICS ha desmentit les xifres del sindicat i afirma que les dades recullen els 14 procediments per patologies no urgents més prevalents. Per a aquestes intervencions, el nombre de pacients en llista d'espera és de 16.682. Segons l'ICS, actualment, per a aquestes catorze operacions els vuit hospitals de l'organització tenen una mitjana de demora aproximada de cinc mesos, segons les dades del desembre del 2012. Les properes dades es facilitaran aquest mes de juny però la previsió és que siguin similars a les publicades darrerament.

Així doncs, "les dades facilitades per Metges de Catalunya no s'ajusten a la realitat", assegura l'ICS en un comunicat. L'ICS ha volgut remarcar que són els professionals els que prioritzen, sota criteri clínic, les persones que esperen una operació, tenint en compte l'evolució de la patologia que se'ls ha de tractar. Els vuit hospitals de l'ICS van fer 100.887 operacions l'any 2012, un 4,8% més que l'any 2011. Enguany, l'activitat quirúrgica manté uns índex similars als de l'any passat. De gener a maig, els centres de l'ICS han fet 47.257 intervencions, un 4,7% més respecte el mateix període de l'any passat.

Altres webs del Grup Editorial Prensa Ibérica