Banner
Banner
Banner
format impressió |  contrast  

CCOO de Catalunya

Identificació
Usuari/a Password

què és això?
Idiomes


Cercador  

ccoo de catalunya
via laietana, 16
08003 barcelona
telèfon 934.812.700
Fax. 933.151.724
conc@ccoo.cat
com accedir-hi?

 

 

foto edifici CCOO de Catalunya

Reivindiquem la revalorització de les pensions d'acord amb l'IPC tal i com contempla el Pacte de Toledo per evitar la pèrdua de renda dels pensionistes

CCOO de Catalunya denuncia l'efecte negatiu de l'augment de la inflació sobre el poder adquisitiu de les persones treballadores, aturades i pensionistes


Foto L'Índex de Preus de Consum (IPC) del mes de maig de 2013 a nivell de l'Estat s'incrementa en 3 dècimes, l'1,7% de taxa interanual, principalment pel preu dels aliments i begudes no alcohòliques.

La inflació subjacent, és a dir, l'estructural, que no té en compte ni els aliments no elaborats ni el preu dels carburants, augmenta 1 dècima fins el 2% i continua a nivells superiors de l'índex general. Aquest indicador, que reflecteix el preu dels aliments i dels serveis bàsics, en l'actual context recessiu, continua massa elevat. Aquest fet perjudica especialment a les persones que tenen sous, pensions i rendes baixes i al seu poder adquisitiu per fer front a les seves necessitats més bàsiques.

Catalunya, amb un 2,2% augmenta la distància amb l'IPC estatal, degut de nou a les elevades taxes de l'ensenyament superior i al pes de l'ensenyament concertat, que a Catalunya és molt superior al conjunt de l'Estat, i al sector sanitari. Aquest diferencial d'inflació agreuja la situació de les persones assalariades, pensionistes, aturades i afecta negativament la competitivitat de les empreses catalanes.

La inflació de la zona euro augmenta fins l'1,4%, mantenint encara un diferencial de 3 dècimes amb la taxa estatal, afectant negativament la competitivitat d'empreses exportadores.

Malgrat la baixada de la inflació interanual, el manteniment elevat de la inflació subjacent perjudica especialment a les persones que tenen més dificultats econòmiques (aturats, pensionistes i treballadors amb salaris baixos). En aquest sentit, reivindiquem la creació d'una Renda Garantida de Ciutadania perquè qui no té recursos pugui fer front a les seves necessitats bàsiques i no caigui en la pobresa i l'exclusió social. Altrament, ens oposem a la congelació de les pensions i continuem reivindicant la revalorització de les pensions d'acord amb l'IPC per evitar la pèrdua de renda dels pensionistes.

Els salaris no eren ni són la causa de la inflació però sí que en pateixen els efectes amb la pèrdua del poder adquisitiu. En aquest sentit la caiguda dels convenis col·lectius per l'aplicació de la reforma laboral i les retallades salarials agreujarà la capacitat adquisitiva de molts treballadors/es i afectarà negativament al consum i a la possible recuperació econòmica.

En un context de crisi econòmica la falta de control dels preus públics i privats, dels marges empresarials i la dependència energètica del petroli són elements que impedeixen la reducció de la inflació. Per això cal que el Govern deixi d'actuar a favor dels lobbys empresarials que són generadors dels increments de preus.


Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 14 de maig de 2013

Feu clic per veure les declaracions de Dolors Llobet, secretària de Comunicació i Xarxes Socials i portaveu de CCOO de Catalunya, efectuades el dimecres 12 de juny de 2013.






12/06/2013


Afilia't





El bloc d'en Joan Carles Gallego





© CCOO de Catalunya | Avís legal | RSS |

Aquesta pàgina compleix els estàndards del World Wide Web Consortium (W3C) i és accessible per a persones discapacitades.

Codi XHTML 1.0 Transitional vàlid! CSS Vàlid! Nivell A de les Directrius d'Accessibilitat per al Contingut Web 1.0 del W3C-WAI