L´únic municipi exempt del cànon de captació de l´aigua és Banyoles

Que l'aigua formi part d'un bé comunal de la ciutat, l'Estany, és la raó d'aquesta exempció

31.01.2014 | 07:36

Banyoles ha quedat lliure de pagar el cànon de captació de l'aigua, convertint-se així en l'única excepció del país. La Llei d'acompanyament dels pressupostos de la Generalitat, publicada ahir en el seu Diari Oficial (DOGC), ha confirmat el compromís que el Govern havia adquirit amb l'Ajuntament des de feia mesos. Que l'aigua formi part d'un bé comunal de la ciutat, l'Estany, és la raó d'aquesta exempció.

Convençut que es reconeixeria l'excepcionalitat de Banyoles, l'Ajuntament va decidir no aplicar el nou cànon de captació en el rebut dels seus ciutadans; tot i que l'administració local sí que ha anat pagant l'impost a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).

L'abril de 2013, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va reconèixer que aquest cànon era una taxa injusta per Banyoles, ja que suposava cobrar els seus veïns per subministrar-los una aigua que prové de l'estany i que, per tant, és seva.

Perquè es complís la promesa que Vila va fer públicament durant una visita a la capital del Pla de l'Estany, calia que s'aprovessin els pressupostos de la Generalitat i modificar la Llei de les aigües del 2003 a través de la Llei d'acompanyament dels pressupostos d'aquest any.
El cànon de captació de l'aigua va entrar en vigor el 2012 i, l'octubre del mateix any, l'Ajuntament de Banyoles va decidir no incorporar-lo al rebut i pagar-lo ell a la Generalitat. També estava previst que el Govern no retornarà els diners que el Consistori ha abonat en concepte de la taxa de la qual se n'ha alliberat. En concret, entre les mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic oficialitzades ahir al DOGC, s'especifica que "en els usos d'aigua destinada a l'abastament a tercers, efectuats directament de l'Estany de Banyoles, el tipus s'afecta d'un coeficient 0".

Després de publicar-se l'exempció de Banyoles, l'alcalde de la ciutat, Miquel Noguer (CiU), va afirmar que "s'ha fet justícia amb el bé comunal de l'Estany i el conseller Santi Vila ha complert"; també va considerar que "és una línia vermella que no es podia traspassar i no s'ha traspassat".

Des de l'Ajuntament, van destacar que "l'Estany de Banyoles i la seva aigua tenen l'excepcionalitat que són un bé comunal propietat de tots i cada un dels banyolins i banyolines". Per aquest motiu, l'administració local va remarcar que no van aplicar el cànon de captació "perquè creia que aquest tema es desencallaria i no l'hauria d'aplicar, tal i com finalment ha passat".

Altres webs del Grup Editorial Prensa Ibérica