Doctorat d'Informació i Documentació

Doctorat d'Informació i Documentació

Presentació

Atenció: s'obre en una nova finestra. ImprimeixCorreu electrònic

Presentació

El programa Informació i Documentació en la Societat del Coneixement és un programa de doctorat adaptat a l'espai europeu d'educació superior (EEES). L'objectiu primordial és la formació d'investigadors nous en l'àrea de la Informació i Documentació. El programa pretén formar l'alumnat en l'assimilació del mètode científic de la investigació, l'aprenentatge dels mètodes i les tècniques de recerca de l'àrea i l'elaboració i presentació de treballs científics.

El programa de doctorat d'Informació i Documentació en la Societat del Coneixement és un conjunt organitzat d’activitats formatives i d’investigació que condueixen a l’obtenció del títol de doctor.

En aquest programa de doctorat es contempla la possibilitat de presentar la tesi tant en la seva versió clàssica (una recerca en forma de monografia) com en la versió de tesi per compendi d'articles.

Actualment, les línies de recerca actives dins del programa són les següents:

 

Biblioteques escolars

— Estudis quantitatius i qualitatius sobre les biblioteques escolars [Mònica Baró, Teresa Mañà]

Evolució de la situació de les biblioteques escolars en un àmbit geogràfic determinat. Elaboració i aplicació d’instruments per a la recollida de dades. Anàlisi comparativa de la situació en diversos països del nostre entorn. 

— Impacte de les biblioteques escolars en els resultats d’aprenentatge [Mònica Baró, Teresa Mañà]

Anàlisi i valoració d’estudis internacionals. Determinació de les mostres, establiment dels indicadors i identificació  dels factors d’impacte, elaboració de protocols de seguiment i avaluació.

— Models de sistemes i serveis [Mònica Baró, Teresa Mañà]

Identificació i avaluació de sistemes de biblioteques escolars i de serveis de suport adreçats a aquestes biblioteques. Valoració dels factors clau per a l’èxit. Estudis comparatius de les polítiques de suport en els diversos països del nostre entorn. 

— Perfil i formació dels professionals [Mònica Baró, Teresa Mañà]

Anàlisi comparativa de la formació en diversos països del nostre entorn: identificació de nivells, de continguts, etc.. Establiment de competències transversals i específiques per a un perfil de bibliotecari escolar.  

—  Estudis sobre la producció editorial per a nens i joves [Mònica Baró, Teresa Mañà, Pedro Rueda]

Anàlisi de la producció, segregada per tipologies, per llengües o per franges d’edat de destinació. Valoració qualitativa de la producció: identificació de tendències, innovació en el contingut i en la presentació formal. Estudis històrics de la publicació, distribució i difusió de llibres en àmbits escolars. 

 

Cultura i continguts digitals

— Biblioteques digitals [Miquel Térmens] [Assumpció Estivill]

Biblioteques digitals en un àmbit geogràfic determinat. Creació i manteniment de col·leccions digitals. Característiques i prestacions dels sistemes de recuperació en biblioteques digitals. Polítiques de col·lecció. Metadades usades en la descripció i l’accés de les col·leccions digitals. Models de negoci en biblioteques digitals. Aspectes legals (contractes entre promotors i autors, obres òrfenes, etc.). Biblioteques digitals i diversitat cultural. Models de dades en el disseny de biblioteques digitals.

— Publicació digital [Ernest Abadal]

Estudis sobre els diversos productes (llibre digital, revistes científiques, premsa digital, etc.) tant pel que fa als aspectes formals de la publicació, els econòmics, l’impacte, la receptivitat per part dels usuaris, etc.

Patrimoni digital [Miquel Tèrmens] 

Investigació i desenvolupament sobre els principis, els processos i les responsabilitats del patrimoni digital: Exploració sobre el control i les polítiques de gestió respecte dels processos de digitalització. Disseny de l’accessibilitat, sistemes de difusió, i creació de sistemes digitals segons sectors del patrimoni. La transferència i reutilització de la informació. La seguretat i protecció de dades. 

—  Preservació de continguts digitals [Miquel Térmens] 

Estudi a nivell tècnic i/o organitzatiu de la preservació d’un tipus de documentació digital (pel·lícules, documentació administrativa, fotografies...) o en un tipus determinat d’institució (hospitals, ajuntaments, museus...). Adaptació del model OAIS a empreses i institucions petites i mitjanes. Estudiar la integració dels sistemes de preservació en els sistemes actuals de biblioteca i d’arxiu digitals. Estudi de la problemàtica de la integració d’esquemes de metadades, en especial METS i PREMIS. 

— Digitalització de documentació analògica [Miquel Térmens]

Preparar i sistematitzar tècniques de control de qualitat en els projectes de digitalització. Adaptació de les tècniques de digitalització a materials especials. Captura automatitzada de metadades. 

— Sostenibilitat i auditoria de repositoris [Miquel Térmens]

Metodologies d’auditoria de seguretat informàtica aplicades a repositoris institucionals, biblioteques i arxius digitals. Metodologies d’auditoria de preservació digital aplicades a repositoris institucionals, biblioteques i arxius digitals. Disseny de polítiques institucionals orientades a assegurar la fiabilitat i la sostenibilitat dels dipòsits digitals.

— Accés obert a la ciència [Ernest Abadal]

Desenvolupament i creació de repositoris institucionals. Polítiques de promoció de l’accés obert. Revistes d’accés obert. L’actitud dels autors respecte de l’accés obert. Repositoris docents.  

— Estudis econòmics sobre la cultura [Anna Villarroya]

Globalització i indústries culturals. Anàlisi dels models de negoci de les indústries culturals. Anàlisi de l’estructura dels mercats culturals (anàlisi de l’oferta i la demanda cultura). Disseny i avaluació de les polítiques culturals i dels mecanismes d’intervenció governamental. Viabilitat de projectes i institucions culturals. 

— Aspectes legals dels continguts digitals [Asunción Esteve]

Identificar els diferents drets que poden protegir els continguts digitals (propietat intel·lectual, dades de caràcter personal, drets d'imatge, etc). Conèixer els drets dels usuaris respecte a l'accés a la informació i, en especial, pel que fa a les bases de dades de l'administració pública. 

— Administració electrònica [Miquel Térmens]

Anàlisi de circuits documentals en una administració electrònica. Anàlisi de l’aplicació de la llei 11/2007 en una determinada administració.

 

Estudi i avaluació de serveis d'informació

— Estudis de qualitat dels serveis d’informació [Núria Balagué, Carina Rey]

Enfocaments de la gestió de la qualitat. Aplicació de EFQM i ISO 9001 i altres. Gestió per processos. Cartes de Serveis. Models de gestió. Bones pràctiques.

— Mètodes d’anàlisi de satisfacció d’usuaris [Núria Balagué, Carina Rey]

Usuaris i no usuaris. Aplicació de models (p.e. Libqual). Altres maneres d’abordar l’estudi de les necessitats i el nivell de satisfacció en relació a l’oferta de serveis. Gestió de queixes i suggeriments.  

— Hàbits lectors i programes de promoció lectora [Mònica Baró, Teresa Mañà]

Estudis sobre els hàbits lectors per franges de població: freqüències, preferències i motivacions de lectura. Incidència dels nous suports en la lectura. Identificació i avaluació de programes de promoció de la lectura en diversos àmbits i territoris. Estudis sobre bones pràctiques per a la promoció de la lectura.

— Recursos i mètodes per a la formació d’usuaris [Carina Rey]

— Serveis per a públics amb necessitats especials [Carina Rey, Andreu Sulé]

Estudis de necessitats.

— Promoció i difusió a les unitats d’informació i altres centres culturals [Carina Rey]

 

Estudis mètrics sobre el valor i l'ús de la informació

— Comunicació científica [Àngel Borrego, Cristóbal Urbano]

Creació i disseminació del coneixement científic. Revistes científiques. Peer review. Estudis d’usuaris de biblioteques universitàries i de recerca. Gestió i conservació de dades de recerca. Noves formes de comunicació científica: ciència 2.0.

— Col·laboració, producció i avaluació científica [Jordi Ardanuy, Cristóbal Urbano]

Estudis de producció  (revistes, monografies, patents, webs,etc.). Estudis de producció locals i regionals. Bibliometria en ciències socials i humanitats. Estudis de consum. Explotació de les bases de dades de citacions. Càlcul d’indicadors. Elaboració i anàlisi de rànquings (països, autors, universitats, etc.). Col·laboració científica. Anàlisi de xarxes socials.

— Informetria i bibliometria  [Maite Barrios, Antoni Cosculluela]

Recerca bàsica sobre lleis i indicadors bibliomètrics. Estudi i desenvolupament de nous indicadors bibliometrics. H índex i altres. Recerca aplicada a diferents àmbits temàtics. Producció científica a Espanya i Catalunya. Estudi de citacions i autocitacions. Estudi del desenvolupament de la rellevància i impacte de les publicacions. La col·laboració en ciència.

— Estructura i desenvolupament de la recerca des de la perspectiva de gènere [Maite Barrios, Anna Villarroya]

Estudis de producció, col·laboració, impacte i citacions. Estudis sobre l’equitat de gènere en ciència.

 

Història i desenvolupament de la professió bibliotecària 

— Biblioteques públiques [Assumpció Estivill, Teresa Mañà]

Història de les biblioteques públiques a Catalunya en els diferents períodes. Sociologia de la professió i del desenvolupament de les biblioteques públiques. Estudi de les col·leccions i dels hàbits de lectura.

— Biblioteques universitàries [Núria Balagué, Carina Rey, Concepción Rodríguez]

Sistemes de gestió. Cultura organitzativa. Plans estratègics. Gestió dels recursos humans. El model CRAI. Història d’aquesta tipologia de biblioteques i evolució en el temps: funcions, col·leccions, serveis, equipaments, usuaris.

— Biblioteques monàstiques i conventuals [Concepción Rodríguez Parada]

Lloc i funció desenvolupat pel llibre i la biblioteca en les diferents ordres religioses. Evolució en el temps de la seva ratio librorum i dels mètodes de tractament i difusió del fons. Autors, matèries i corrents de pensament presents a la biblioteca per així construir la trajectòria intel·lectual de la congregació.

— Biblioteques nacionals [Concepción Rodríguez Parada]

Història i evolució en el temps: funcions, col·leccions, serveis, equipaments, usuaris.

— Història dels arxius [Núria Jornet]

Estudi i anàlisi del paper que ha jugat l’arxiu en la història d’una organització: ja sigui en l’evolució a través del temps, constant els canvis en la funció, tractament, responsables; com en un moment històric determinat en què l’organització pren interès per aquest lloc i gestió de la memòria escrita.

— El perfil i la formació dels professionals [Assumpció Estivill, Concepción Rodríguez Parada]

Perfils professionals i competències en funció dels diferents serveis d’informació. Estudis de satisfacció dels professionals. Història de la formació bibliotecària a Catalunya, Espanya i altres.

— Deontologia [Concepción Rodríguez Parada]

Funció i responsabilitat social de les unitats d’informació i dels seus professionals. Conflictes i dilemes ètics en l’exercici de la professió (dependència institucional, accés, tractament i difusió de la informació, usuaris,...). Estudi dels codis ètics (objectius, funcions i tipologies).  

 

Organització i recuperació de la informació

— Metadades [Assumpció Estivill, Andreu Sulé]

Anàlisi de les metadades emprades en la descripció i l’accés de col·leccions digitals. Estàndards de contingut i esquemes de codificació. Interoperabilitat entre sistemes de metadades. El nou estàndard de contingut RDA: resource description and acces i els models conceptuals de l’IFLA (FRBR, FRAD, FRASAD). L'impacte de les metadades en l'organització dels serveis tècnics de les biblioteques.

— Arquitectura de la informació [Mario Pérez-Montoro]

Recerca sobre les estratègies per estructurar, organitzar i etiquetar els elements que conformen els entorns informacionals, amb l’objectiu de facilitar la recuperació de la informació que contenen i millorar, així, la seva utilitat i l'aprofitament.

— Accessibilitat [Mireia Ribera]

Accessibilitat digital al web i en els documents digitals. Estudi de les possibilitats dels formats PDF, DAISY i altres. Treball amb usuaris amb discapacitats per conèixer necessitats i dificultats. Accessibilitat com a procés: en la contractació, en els requeriments de les publicacions, en la distribució multicanal. Adaptabilitat a contexts propiciats per la tecnologia mòbil.

— Visualització de la informació [Mario Pérez-Montoro]

Recerca sobre la representació visual de continguts proposicionals mitjançant l'ús de diagrames, gràfiques i esquemes per facilitar l'aprehensió, la interpretació, la transformació i la comunicació d'aquests continguts a través d'aquestes representacions visuals.

—  Sistemes de navegació web [Mario Pérez Montoro]

Investigació i desenvolupament sobre la interacció dels llocs web amb l’ús i consum d’informació: Exploració i disseny dels sistemes de navegació web. Disseny de l’organització d’un lloc web. Estudi i implementació dels elements de la navegació i els diversos escenaris informatius.

Sistemes semàntics i interoperabilitat semàntic

Investigació i desenvolupament sobre l’organització i la recuperació de la informació en el marc semàntic: Representacions conceptuals i modelització. Llenguatges formals i l’etiquetatge automàtic. Desenvolupament i implementació dels models semàntics. Sistemes de recuperació i cerca semàntica basats en la desambigüació i les ontologies. Heterogeneïtat, integració, fusió i reutilització d’informació en el context de la Web semàntica. Mapeig entre sistemes heterogenis: estandardització i interpretació. Prototipus d’interoperabilitat semàntica. Estàndards i aplicacions.

 

Patrimoni bibliogràfic i documental

— Col·leccions especials [Assumpció Estivill, Pedro Rueda]

Estudi i anàlisi de les col·leccions especials en les organitzacions públiques i privades. Evolució a través del temps, canvis en la funció, tractament del materials patrimonials, gestió de recursos, difusió i ús del patrimoni, etc.

— Formació i disgregació de col·leccions patrimonials [Pedro Rueda]

Estudi de les marques de propietat, de la procedència dels volums de les col•leccions patrimonials i l'anàlisi dels catàlegs de venda, els inventaris i altres instruments de descripció que permeten l’estudi de a la formació i disgregació de col•leccions.

— Història del llibre i la lectura [Pedro Rueda]

Estudis sobre les xarxes i circuits de distribució del llibre, tant en els negocis de llibreria com altres punts de venda. Anàlisi del consum de textos i dels mitjans de difusió (publicitat, catàlegs, etc.). Estudis d'història de la lectura i els lectors, la formació de les seves biblioteques particulars i l'anàlisi dels testimonis sobre l'ús dels textos.

— Història de la impremta [Pedro Rueda]

Anàlisi de la producció dels tallers d'impremta i la seva relació amb el context cultural.  Estudis materials i formals del llibre. Estudis de bibliografia material i anàlisi dels productes impresos. Elaboració de catàlegs i instruments de descripció de col•leccions especials.

— Patrimoni documental i institucions de la memòria [Núria Jornet]

Estudis que aprofundeixin en el coneixement del patrimoni documental del país, en la importància d’aquest patrimoni històric com actiu per a les organitzacions productores de documents, tant públiques com privades. La seva explotació i difusió per part de les anomenades institucions de la memòria. (acadèmies, entitats i societats culturals i recreatives, associacionisme i moviment obrer, cercles artístics, entitats cíviques, associacions,... ). 

SEO by Artio

© Universitat de Barcelona Edició: Facultat de Biblioteconomia i Documentació