Vostè es troba a: Inici > Societat >

Hisenda obre 27.000 inspeccions a jubilats per no declarar pensions d'un altre país

Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Dijous, 15 de maig de 2014 | 17:07
MONTORO ASSEGURA QUE S'ESTUDIA "CAS A CAS"
Hisenda obre 27.000 inspeccions a jubilats per no declarar pensions d'un altre país
Societat 14/05/2014 10:31
jubilados
L'Agència Tributària (AEAT) ha obert 27.696 inspeccions a jubilats estrangers residents a Espanya i a jubilats retornats per no declarar la seva pensió d'un país estranger, si bé el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, assegura que "no se'ls està tractant com defraudadores" i que s'està estudiant "cas a cas" per evitar perjudicis innecessaris sobre el seu patrimoni.
Així ho ha indicat durant la sessió de control al Govern en el Ple del Congrés en ser preguntat pel portaveu adjunt d'Economia del PSOE, Antonio Hurtado, pel nombre de procediments de gestió tributària que s'han obert a emigrants retornats per pensions no declarades.

Segons Montoro, el percentatge d'inspeccions que afecten a aquest col·lectiu és "realment petit" en relació amb les 800.000 actuacions totals iniciades per l'Agència l'any passat, i a més s'està duent a terme un "examen individual de cada expedient" per tenir en compte les "circumstàncies personals i familiars" de cada ciutadà, tals com l'edat, els descendents al seu càrrec o l'existència d'algun tipus de discapacitat.

La intenció és poder aplicar mesures d'ajornament o fraccionament del pagament sempre que sigui possible i, així, evitar "perjudicar la situació patrimonial dels afectats".

De fet, el titular d'Hisenda ha assegurat que s'estan concedint "ajornaments automàtics sense necessitat de garanties" a els qui tenen un deute inferior als 18.000 euros i que més de 3.800 persones afectades per autodeclaraciones extemporànies derivades d'un requeriment s'han beneficiat d'ajornaments per valor de 5,21 milions d'euros.

"Ulls petits" amb els grans defraudadores

No obstant això, Hurtado creu que s'està tractant de forma "injusta" a aquests pensionistes mentre es permet a 30.000 defraudadores beneficiar-se d'una "amnistia fiscal" com la de 2012. "Sobre aquestes persones, vostè ha fet recaure la Llei General Tributària amb tot el seu pes, sense cap tipus de consideració. No obstant això, per als amnistiats ha estat benèvol i bastant comprensiu, fins al punt que ha modificat la pròpia llei", ha recriminat.

Així, el diputat andalús ha insistit a acusar a Montoro de "tractar com defraudadores" a uns pensionistes l'únic 'delicte dels quals' ha estat rebre una "informació errònia" de l'Agència Tributària sobre el tractament que havien de donar a les seves pensions a l'estranger. "Per evitar aquest sofriment hauria bastat amb informació, perquè no són defraudadores", ha lamentat.

Finalment, Hurtado ha criticat que l'Agència Tributària centri el gruix de les seves inspeccions en pensionistes i treballadors per compte d'altri, que declaren de mitjana uns rendiments anuals de 19.500 euros, enfront dels menys de 10.000 euros a l'any que declaren per estimació directa els grans empresaris, la qual cosa ha provocat que la recaptació de la lluita contra el frau fiscal hagi caigut l'any passat en 600 milions d'euros.

"Vostè la lluita contra el frau l'està centrant justament en les persones que més estan contribuint i, no obstant això, posa ulls petits on realment hi ha un frau importantíssim. Vostè serà el ministre de l'amnistia fiscal i el que, per primera vegada en 23 anys, hagi fet caure la recaptació per lluita contra frau", ha conclòs.

En el seu torn de rèplica, Montoro ha insistit que "aquí no hi ha hagut cap amnistia fiscal". "Ho he explicat 20.000 vegades", s'ha queixat, acusant als socialistes de "fer demagògia" i de ser els únics que realment han aplicat una amnistia fiscal en 1991, permetent "l'opacitat més absoluta" als seus beneficiaris. "Avui no s'ha amnistiat a ningú, la informació està en els ordinadors de l'Agència Tributària", ha afegit.

Finalment, ha afirmat que "si l'actual Govern té ulls petits per lluitar contra el frau dels grans defraudadores", els socialistes havien d'estar "mirant cap a l'horitzó de l'Atlántico", perquè quan va arribar al Ministeri a la fi de 2011 "la situació del pagament de l'Impost de Societats només es pot adjudicar a un govern d'esquerres". "Aquest és el mèrit i la medalla que tenen vostès posada", ha conclòs.
Envia'ns el teu comentari
*
*

* Camps obligatoris
Llegir edició en: ESPAÑOL | ENGLISH
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1