· VALORACIÓ A GIRONA

ERC celebra la recuperació a la ciutat de Girona

Convergència i Unió, malgrat perdre la primera posició de fa cinc anys, es va mostrar satisfeta perquè ha obtingut 20.000 vots més · Els socialistes i el Partit Popular relativitzen les respectives pèrdues de suports dins de la dinàmica general

26.05.2014 | 15:44
ERC celebra la recuperació a la ciutat de Girona
ERC celebra la recuperació a la ciutat de Girona
 
JOSEP LÓPEZ DE LERMA
«Un sector avui minoritari d'electors observa la Unió com a problema i no pas com a solució»
 
ALFONS QUINTÀ
«En ser ara les coses així, no em costa gens preveure que a la Unió Europa (UE) hi haurà una "Grosse Koalition"»

La felicitat anava ahir a la nit per seus, i la més exultant era la d'Esquerra Republicana de Catalunya, a l'entresol del número 23 del carrer Ultònia de Girona, amb una victòria absoluta a nivell de les comarques gironines. Menys entusiasme (o més forçat) respiraven els socialistes i els membres del Partit Popular, que van patir un retrocés destacable respecte dels anys anteriors. De fet, a la seu del PSC no hi era present el cap de files a les comarques gironines, l'alcalde de Palafrugell Juli Fernández. Era el seu secretari d'Organització, Marc Lamuà, el que va donar la cara i que va manifestar que els resultats del Partit Socialista a Girona (perd més de 25.000 vots respecte de les eleccions europees del 2009) "entren en la normalitat de la dinàmica del PSC a Catalunya". A can CiU, el president de la federació gironina de CDC, Pere Vila, assumia la posició en clau de les comarques de Girona si bé destacava que els partits que defensen el procés sobiranista de Catalunya van rebre el 70% dels sufragis (Esquerra, CiU i ICV).

El candidat gironí dels republicans, Bernat Costas, va manifestar la seva satisfacció pels resultats històrics d'ERC a la demarcació com a força més votada -"els resultats parlen per si sols, i estem molt, molt, molt contents"-, alhora que s'alegrava, com Pere Vila, pels resultats dels partits "que aposten per la consulta sobiranista del 9 de novembre". Localment, Costas va voler citar els resultats obtinguts a la ciutat de Girona, on Esquerra va poder treure's l'espina de les eleccions municipals del 2011, en què no va obtenir representació a l'Ajuntament de la capital. De fet, els republicans es van imposar ahir a la ciutat, després que a les Europees del 2009 van ser la quarta força.

El candidat d'ERC va llegir l'increment de participació en aquests comicis amb el fet que "la ciutadania ha entès que Catalunya es troba en una situació històrica en la qual ha apostat per formacions que acompanyen la consulta i l'emancipació". Costas no només va centrar el paper d'ERC a Europa en clau independentista, sinó també pel fet que "apostem per un canvi de política a la Unió Europea, diferent de les polítiques d'austeritat sense sentit". Es tracta d'"un nou projecte per Europa", va concloure.

Convergència i Unió fou la segona força més votada aquest diumenge. Pere Vila va felicitiar ERC pels resultats a la demarcació i va insistir en el suport que van rebre les formacions que aposten per la celebració de la consulta independentista.

Malgrat haver quedat en segona posició a les comarques gironines, la federació nacionalista va incrementar en més de 20.000 els vots rebuts respecte de les eleccions del 2009, per la qual cosa es va mostrar "satisfet". Va afegir que "partíem d'unes enquestes molt complicades" i que CiU podria haver patit cert desgast com a conseqüència de la gestió que està fent des del Govern català: "Volem guanyar, però també hem d'entendre que gestionem moments molt difícils des de la Generalitat, i a vegades la gent ho té en compte".

El PSC es va convertir en el tercer partit a les comarques gironines, però amb una pèrdua de vots molt notable. El seu secretari d'Organització, que va felicitar tant Esquerra com CiU pels resultats obtinguts, va explicar la posició del PSC com a conseqüència d'una major participació en els comicis, especialment a les comarques gironines. No obstant això, va concretar que els resultats gironins dels socialistes no s'escapen de la pèrdua de vots que es va registrar a les altres tres demarcacions catalanes: "Entrem en la normalitat de la dinàmica del PSC a Catalunya". Lamuà va afegir que "ens mantenim com a tercera força política" després que els sondejos previs a les eleccions situaven el PSC en uns resultats pitjors dels que finalment va tenir. En tot cas, Marc Lamuà va admetre que "el partit ha de millorar i refer bona part dels lligams amb la societat, però crec que hem iniciat el camí en aquest sentit".

Sobre el paper que en els resultats pot haver jugat el procés sobiranista que el PSC no comparteix, el secretari d'Organització va afirmar que "avui -per ahir?- votàvem per Europa, havíem fet campanya per intentar canviar el signe d'Europa, que era el nostre objectiu".

La candidata gironina d'ICV-EUiA, Eugènia Pascual, també estava molt satisfeta amb el resultat ja que van doblar vots respecte del 2009 i van passar de cinquena a quarta força a les comarques gironines. Pascual va expressar el temor que tenien que es produís una alta abstenció, "perquè sempre hem dit que perjudica l'esquerra". Finalment, no es va produir. La candidata també va valorar positivament que "es trenca el bipartidisme a nivell general".

Finalment, el president del PP a Girona, Enric Millo, també va felicitar ERC per la victòria a Catalunya. Millo va voler precisar la satisfacció per la victòria del PP a nivell d'Espanya, cosa que interpreta com un aval a les polítiques del govern de Rajoy per sortir de la crisi. A nivell gironí, el PP perd un 6,6% de vots respecte del 2009, un percentatge inferior al que perd a nivell espanyol i català, per la qual cosa Millo va manifestar que es tractava d'"un bon resultat des d'aquest punt de vista". També va subratllar que escurça en 20.000 vots la diferència del PSC amb el PP a Girona.

Enllaços recomanats: Oscars | Premios Goya
Altres webs del Grup Editorial Prensa Ibérica