Els satèl·lits de la missió Swarm confirmen que el camp magnètic es debilita

Les conclusions s'extreuen d'un projecte iniciat l'any passat amb l'estudi dels processos de dins la terra

20.06.2014 | 00:00
Enlairament d´un dels satèl·lits.
Enlairament d´un dels satèl·lits.

Els primers resultats de la missió Swarm, el grup de tres satèl·lits llançats per l'Agència Espacial Europea (ESA), confirmen la tendència general sobre el debilitament del camp magnètic terrestre.
Segons van assegurar ahir els responsables del projecte en una conferència organitzada per l'ESA a Copenhagen, el debilitament és més gran a l'hemisferi occidental, encara que en altres àrees com ara l'Índic sud s'ha produït el fenomen contrari. Les mesures registrades per Swarm des del gener passat confirmen també el desplaçament progressiu del pol nord magnètic cap a Sibèria.
Els experts reunits a Copenhagen estimen que en un termini d'entre 5.000 i 10.000 anys hi haurà una inversió en el camp magnètic, un fenomen que s'ha produït diverses vegades abans en la història del planeta, l'última fa 780.000 anys. Nils Olsen, un dels científics al capdavant del projecte, va qualificar d'"excel·lents" les dades preliminars aportades per la missió, encara que va destacar que ha passat "massa poc temps" per treure conclusions més àmplies sobre els mesuraments de l'operació, que durarà quatre anys, i les seves aplicacions.
Les alteracions detectades en els primers resultats de Swarm estan basades en el senyal magnètic del nucli terrestre. Per a les properes observacions s'inclouran també altres fonts de mesura com ara el mantell, l'escorça, els oceans, la ionosfera i la magnetosfera, el que permetrà un coneixement superior de diversos processos naturals.

Tecnologia europea
La missió Swarm es va enlairar del cosmòdrom de Plesetsk (Rússia) el novembre passat per estudiar els processos a l'interior de la Terra, comprendre millor el seu camp magnètic i el perquè s'està debilitant aquesta bombolla que protegeix el planeta de la radiació còsmica i les partícules carregades que arriben a través del vent solar. La missió, que usa tecnologia europea i canadenca, té també com a objectiu aplicacions pràctiques, com ara millorar la precisió dels sistemes de navegació per satèl·lit i la predicció de terratrèmols o fer més eficaç l'extracció de recursos naturals. Les dades científiques es processaran, distribuiran i arxivaran al Centre per a la Observació de la Terra de l'ESA a Frascati (Itàlia).

Loteria del Nen 2014

Comprovar Loteria del Nen

Segueix la informació de la Loteria del Nen. Comprova els números premiats amb el nostre widget de la Loteria del Nen.

 
Enllaços recomanats: Oscars | Premios Goya
Altres webs del Grup Editorial Prensa Ibérica