Montoro ofereix 3.903 milions per calmar les comunitats autònomes

Busca compensar els efectes de la reforma fiscal, però els en reclama 2.158 de l'any passat

27.06.2014 | 08:10

Els avançaments a compte del Govern a les comunitats autònomes augmentaran un 4,8% el 2015, fins a un total de 3.903 milions d'euros, com a conseqüència del canvi de cicle econòmic i de l'increment de la recaptació que comportarà. El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, va informar d'aquesta dada a les comunitats autònomes al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) en el qual es van aprovar els objectius de dèficit i deute fins el 2017 i en el qual va explicar la reforma tributària impulsada per l'Executiu.

Es va tractar d'un Consell al qual diversos consellers -inclosos alguns del PP- van acudir amb ganes de parlar de finançament autonòmic, però el ministre va deixar clar que aquest tema no toca perquè el clima polític no és l'adequat, de manera que no es tractarà fins que estigui aprovada la reforma fiscal.

Montoro va informar de l'augment de les entregues a compte que rebran les comunitats, però va deixar clar que es tracta només de l'aplicació del sistema de finançament actual i en cap cas d'una compensació per una possible minva d'ingressos derivada de la reforma fiscal, el que pràcticament fa impossible que estigui en vigor el 2015.

El ministre d'Hisenda va confiar que les autonomies segueixin motu propio els passos de l'Executiu en la reducció d'impostos, encara que va aclarir que no ho imposarà. "No hem comminat ningú", va afirmar Montoro després d'insistir que la baixada de l'IRPF està garantida per a tots els ciutadans i no depèn de les comunitats autònomes, sinó de les Corts Generals.

L'augment d'ingressos de les comunitats es veurà en part minvat per l'obligació de tornar 2.158 milions d'euros per la liquidació negativa de l'exercici 2013.

El Ministeri, a petició d'alguns consellers, s'ha compromès a estudiar la possibilitat d'ajornar aquesta devolució en deu anys, com va fer amb les de 2008 i 2009, un assumpte que es tractarà possiblement en el proper Consell de Política Fiscal i Financera, que se celebrarà a finals de juliol.

Les comunitats, almenys Canàries, Extremadura i Andalusia, es beneficiaran de l'impost als dipòsits bancaris, ja que el Govern s'ha mostrat partidari que el tipus impositiu -que actualment està en 0- pugi de manera moderada.

Vot en contra de Catalunya

El Consell va aprovar mantenir l'objectiu de dèficit de les autonomies per al 2014 en l'1% del PIB amb el vot en contra d'Astúries, Andalusia i Catalunya i l'abstenció de les Canàries, el País Basc i Navarra. Així mateix, es va donar el vistiplau al programa d'estabilitat pressupostària per al període 2015-2017, en aquest cas amb l'oposició d'Andalusia, Catalunya, Astúries i Canàries. El programa d'estabilitat remès a Brussel·les estableix que les autonomies no podran superar el 0,7% de dèficit el 2015, el 0,3% el 2016 i el 0,0% el 2017. D'aquesta forma, el Consell va ratificar que els governs regionals hagin d'aconseguir l'equilibri pressupostari en un horitzó de tres anys i mig.

Enllaços recomanats: Oscars | Premios Goya
Altres webs del Grup Editorial Prensa Ibérica