Cambra de Palam

Notícies

18/06/2014

El catedràtic Germà Bel aposta per obrir l'economia davant les pressions de socis de la UE per adoptar mesures proteccionistes

L'economista Germà Bel, ponent ahir en el 9è Debat d'Economia a Begur, va apostar per la internacionalització i l'obertura com la millor recepta per reflotar l'economia catalana, que en els últims anys ja ha començat a compensar amb la demanda exterior l'atonia del consum intern. Bel va arrencar la seva intervenció amb una lectura ràpida dels resultats de les darreres eleccions europees, on cada cop més estats membres, com ara Dinamarca, Itàlia, Grècia o el Regne Unit, pressionen per restablir polítiques proteccionistes, en contraposició a Alemanya, que continua dins del paradigma de fronteres obertes i lliure circulació de mercaderies i mà d'obra. El catedràtic d'Economia Aplicada de la Universitat de Barcelona (UB) es va mostrar crític amb les polítiques d'austeritat de la UE: “Eren un requisit necessari, però no suficient per a la recuperació econòmica.” 

Per l'economista, l'Estat espanyol “pot esperar molt poc de la demanda interna”, però tot i així, el volum d'exportacions de les empreses espanyoles és inferior al de les catalanes. Bel tampoc va amagar la lentitud amb què el govern estatal ha fet els deures, que han deixat l'economia estatal a la cua dels rànquings internacionals, tant pel que fa a l'elevada taxa d'atur, com pel “malbaratament” de la despesa governamental -“ens gastem 4.000 milions en alta velocitat i tenim la xarxa més llarga del món, però no la sabem usar”- o els elevats gravàmens i dures regulacions per a l'activitat econòmica. En aquest sentit, va il·lustrar que segons una classificació elaborada per l'FMI, “Espanya és l'últim país europeu pel que fa a business friendly”, o la facilitat perquè els inversors estrangers impulsin nous negocis. 

Tancar-se o navegar

Bel va admetre que “la globalització ha creat incertesa i inseguretat, sobretot també pel fet que un govern de fora digui el que s'ha de fer”. Però va il·lustrar que només hi ha dues actituds: tancar-se i restar igual o fer-se flexible i sortir a navegar al mercat global. El símil econòmic també li va servir per traçar un paral·lelisme amb el procés català i la manera com l'està afrontant el govern espanyol: “El ministre Margallo, per exemple, ho és d'un estat gran que sap que pot tancar-se i optar per la via de la seguretat, la rigidesa i el control jeràrquic”. Però a l'altra banda va situar-hi Catalunya, “un petit país que no veu cap més opció que canviar i obrir-se”.  

El debat sobiranista va marcar en bona part el torn d'intervencions dels assistents, prop d'un centenar a l'Hotel Aiguablava de la platja begurenca de Fornells. L'economista va respondre, per exemple, una qüestió sobre el volum de deute públic estatal que li pertocaria assumir a Catalunya si fos independent. Bel va apostar per la continuïtat de Catalunya dins de la UE -“seria absolutament irrealista que ens quedem fora de la UE, almenys de la unió econòmica”-. I hi va afegir que a Catalunya li podria correspondre un percentatge del deute estatal amb relació a la població (el 16%) o una mica superior, si es computessin costos d'infraestructures. 

Sumant aquest endeutament nou al 30% que ja acumula el govern de la Generalitat, la magnitud podria acostar-se al 99% d'endeutament que ara té l'administració de l'Estat. Però el catedràtic va recordar que la tendència espanyola és incrementar-lo cada any, mentre que la catalana, amb més recursos fiscals, podria començar a eixugar-lo. 

El president de la Cambra de Comerç de Palamós, Xavier Ribera, va agrair a Bel la seva participació i li va demanar els canvis que introduiria en l'anunciada reforma fiscal del govern espanyol. L'economista va resumir que el problema de la normativa espanyola és que és “de tipus alts i compliment baix”, a més que “les institucions estan deslegitimades per demanar sacrificis als ciutadans i empresaris”. 

Els Debats d'Economia a Begur, que a banda de la Cambra de Comerç de Palamós i l'Ajuntament de Begur compten amb la col·laboració de Banc Sabadell, tenen com a finalitat analitzar i intercanviar impressions sobre la situació econòmica del moment i sobre la millor manera de preparar les empreses per als reptes de futur.

 

Cambra de Comerç de Palamós
C. Dídac Garrell, 10 2n - 17230 PALAMÓS (Girona) - Tel. 972 31 40 77 - Fax 972 31 88 10 - info@cambrapalamos.org Avís legal