L´advocat de Pujol creu que Andorra podria negar algunes dades del cas

Rascagneres considera que el Principat només aportarà la informació fiscal que s'ha obtingut de manera legal

29.08.2014 | 08:53
L´expresident de la Generalitat, Jordi Pujol.
L´expresident de la Generalitat, Jordi Pujol.

Dos dies després que l'OCDE assegurés que Andorra no pot negar-se a donar la informació fiscal que Espanya li sol·liciti sobre casos concrets com els de Jordi Pujol, l'advocat de l'expresident de la Generalitat per aquest cas a Andorra, Jean Michel Rascagneres, va matisar aquesta afirmació. El lletrat va assegurar ahir en declaracions a TV3 que estava convençut que Andorra només donarà la informació fiscal que ha reclamat l'Audiència Nacional espanyola. Considera, a més, que si la informació sobre el cas no s'ha obtingut per la via legal, "Andorra no hauria de col·laborar". Aquest punt de vista xoca amb les declaracions del director de política fiscal de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), Pascal Saint Amans, que va assegurar que si Andorra obstaculitza les demandes que l'administració tributària espanyola li pugui fer per a expedients que no hagin prescrit "correria el risc de veure's en el banc dels acusats" davant els seus socis del Fòrum Global sobre la Transparència, ha indicat Saint Amans.

Mentrestant a la família Pujol se li obre un altre front. Entitats veïnals i socials catalanes han iniciat una ronda de contactes per crear en les pròximes setmanes un "ampli front comú" ciutadà que es querelli contra l'expresident de la Generalitat i exerceixi l'acusació particular en la causa oberta contra ell. En un comunicat, les federacions de veïns de Catalunya i Barcelona CONFAVB i FAVB i algunes entitats socials, com l'Observatori dels Drets Econòmics, Socials i Culturals (DESC), fan una crida a la societat civil a querellar-se contra Pujol, perquè s'investigui l'origen de la fortuna que va confessar haver amagat al fisc durant 34 anys.

El moviment veïnal català considera que ha d'investigar-se si la fortuna evadida per Pujol prové d'una herència no declarada, com afirma l'expresident català, o "d'activitats delictives, com el cobrament de comissions per concessió d'obra pública o el desviament de fons". Per a les associacions veïnals, en un moment en el qual Catalunya es troba en una "dilema de la història" perquè vol decidir el seu futur, és necessari "fer neteja" i "deixar anar el llast de la corrupció" per construir "un règim transparent i participat per una ciutadania conscient i activa".

Les entitats veïnals volen que aquesta demanda de transparència es converteixi en un "clamor popular", pel que han emprès una ronda de contactes amb sindicats, forces socials i moviments democràtics catalans per crear un ampli front que "confereixi la força i la legitimitat necessàries" per presentar la querella contra Jordi Pujol. "La societat civil catalana, afectada en primera persona, ha d'intervenir decididament per obtenir un aclariment total dels fets i les seves implicacions", afegeixen els col·lectius veïnals en el seu comunicat. Segons la seva opinió, resulta "vergonyós i intolerable" que una persona que es presentava "com pare de la pàtria i s'embolicava amb la 'senyera' quan es qüestionava la seva honradesa reconegui ara que ha estat defraudant sistemàticament a la hisenda pública". Per a la CONFAVB i la FAVB, la confessió de Jordi Pujol, "amb totes les aparences de ser un tallafocs davant possibles revelacions o una coartada", no és un assumpte personal ni aïllat, sinó "un episodi de fi d'època". "La caiguda de Pujol és la d'un actor cabal del règim heretat de la transició. I, sorprenentment, l'escàndol projecta una llum crua sobre els secrets de les últimes dècades de la nostra història", afegeixen.

Més reaccions

La líder del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, va assegurar que CiU vol que l'expresident català Jordi Pujol comparegui al Parlament per així evitar una comissió d'investigació sobre un cas que va qualificar com "l'escàndol més greu de la història de Catalunya". Per la seva banda, diversos diputats van expressar la seva confiança que Andorra col·labori amb la justícia espanyola en tot el que fa referència al cas de Jordi Pujol.En declaracions als mitjans, el diputat del PP Vicente Martínez Pujalte va assenyalar que al segle XXI cap país, "per petit que sigui" pot negar-se a ser transparent amb els altres en el compliment de les lleis. "És inadmissible", i sobretot "en un territori com Europa", va afegir. El socialista Joan Rangel es va mostrar convençut que Andorra "és un país seriós" i per tant "col·laborarà", com estableixen els acords internacionals que ha subscrit. Des del PNB, el diputat Pedro Azpiazu va anar més enllà i va assenyalar que no haurien d'existir els paradisos fiscals, i que calia fer que desapareguessin completament.

Espanya Internacional

Erdogan promet ´suar la samarreta´ com a president turc
Erdogan promet ´suar la samarreta´ com a president turc

Erdogan promet ´suar la samarreta´ com a president turc

Recep Tayyip Erdogan es va convertir ahir en el dotzè president de la República de Turquia i va...

Ucraïna denuncia davant l´ONU l´entrada de tropes russes al seu territori

Ucraïna denuncia davant l´ONU l´entrada de tropes russes al seu territori

Alemanya i els Estats Units suggereixen la possibilitat de noves sancions contra Moscú mentre Kíev...

Osoro serà arquebisbe de Madrid i Cañizares el rellevarà a València

Osoro serà arquebisbe de Madrid i Cañizares el rellevarà a València

Rouco Varela s'acomiada de l'arxidiòcesi de la capital després de romandre-hi 20 anys

L´ONU acusa l´Estat Islàmic de cometre crims contra la humanitat

L´ONU acusa l´Estat Islàmic de cometre crims contra la humanitat

Els gihadistes divulguen fotos d'execucions sumàries portades a terme al nord-est de Síria

L´exèrcit israelià comença a replegar les seves tropes de Gaza

L´exèrcit israelià comença a replegar les seves tropes de Gaza

Un Netanyahu amb la popularitat sota mínims afirma que l'ofensiva ha estat "un gran èxit"

Imputen Lagarde per una indemnització irregular a un empresari quan era ministra

Imputen Lagarde per una indemnització irregular a un empresari quan era ministra

La directora de l'FMI assegura que continuarà en el càrrec perquè només ha estat investigada per...

Enllaços recomanats: Oscars | Premios Goya
Altres webs del Grup Editorial Prensa Ibérica
Diari de Girona