Girona duplica en 15 anys la supervivència de pacients de leucèmia

L'estudi dels gironins s'ha extret d'un informe previ que analitza 560.400 casos a Europa

05.09.2014 | 08:31

La supervivència dels pacients amb leucèmia mieloide crònica gairebé s'ha duplicat en els últims 15 anys a la província de Girona, segons un estudi realitzat per investigadors de la Universitat de Girona i de diversos centres mèdics gironins.

Segons l'estudi, que publica la revista Leukemia & Lumphoma i en el que han participat l'Hospital Josep Trueta de Girona, l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona, i l'Institut d'Oncologia de Girona, la supervivència en leucèmia mieloide crònica a cinc anys ha passat del 43,5% el 1997 a més del 78% el 2008.

L'estudi dels casos gironins s'ha extret d'un informe previ que va analitzar 560.400 casos de neoplàsies hematològiques registrats entre 1997 i 2008 en una vintena de països europeus.

Segons van informar ahir els autors de l'estudi, a Girona es ?diagnostiquen 90 casos nous cada any de neoplàsies mieloides, dels que 30 són síndromes mielodisplàstiques, 21 leucèmies mieloides agudes, 32 neoplàsies mielo proliferatives i 4 síndromes mielodisplàstics/neoplàsies mieloproliferatives.

Dels resultats obtinguts, destaca un augment de la incidència de totes les neoplàsies mieloides, excepte de la leucèmia mieloide aguda, que es manté constant.

L'augment de supervivència és en bona part conseqüència de la millora dels resultats dels transplantaments de progenitors hematopoètics. Aquesta millora és producte d'una estratificació més acurada dels pacients en grups de risc, una major disponibilitat de donants, la millora en la selecció de donants, el desenvolupament del procés de transplantament, que augmenta la proporció de malalts que se'n poden beneficiar i l'existència d'una nova família de fàrmacs.

De la mateixa manera que a Europa, a Girona s'evidencia l'impacte favorable de la introducció d'una nova família de fàrmacs, els inhibidors de les tirosin-quinases (essencialment, imatinib), en l'esperança de vida de malalts diagnosticats amb leucèmia mieloide crònica.

L'últim El més llegit El més votat
Enllaços recomanats: Oscars | Premios Goya
Altres webs del Grup Editorial Prensa Ibérica
Diari de Girona