Videojocs

´NBA 2K15´, tensió, adrenalina i estratègia a la pista

La sèrie torna amb un concepte visual sorprenent i novetats que ens submergeixen completament en el terreny de joc

10.10.2014 | 18:54
´NBA 2K15´, tensió, adrenalina i estratègia a la pista
´NBA 2K15´, tensió, adrenalina i estratègia a la pista

Tensió, adrenalina i estratègia es combinen en un esport que uneix milions de persones a tot el món. No, no parlem de futbol, ens referim al bàsquet, un joc que aconsegueix emocionar a grans i petits sota uns paràmetres diferents, encara que de la mateixa manera ens fa aixecar de la cadira i aplaudir les seves estratègiques jugades. Tot un espectacle fet esport on la NBA brilla amb llum pròpia. La lliga regular nord-americana sembla superar-se any rere any, no només pel seu nivell de competitivitat, també per la seva increïble posada en escena; però entrant en terreny digital, Visual Concepts és la màxima responsable de traslladar l'essència de la NBA a les nostres llars. Amb més d'una dècada de regnat a l'esquena i uns resultats francament excel·lents, la franquícia 'NBA 2K' s'ha convertit en el segell indiscutible del bàsquet virtual.

Aquesta temporada 'NBA 2K15', torna amb la intenció de plantar cara al futbol. Però abans de passar a desglossar les novetats és important assenyalar el més sorprenent: la seva representació visual. Més enllà de polir aspectes dels lliuraments predecessores, la desenvolupadora de 'NBA 2K' ha decidit donar un nou impuls en matèria gràfica i donar més feina als recursos que ofereixen les videoconsoles de nova generació. Això es tradueix, directament, en una vessant tècnica que ens submergeix completament en el terreny de joc, i que a més permet que totes i cadascuna de les retransmissions es visquin com en un partit televisat. Amb més de 5.000 noves animacions, una revisió de la física de la pilota, recreacions que plasmen amb detall els moviments més usuals dels esportistes i quantitats industrials de suor, 'NBA 2K15' crea distància entre les edicions de Xbox One i PlayStation 4 davant els lliuraments anteriors.

Si bé és cert que les edicions de Xbox 360 i PlayStation 3 de 'NBA 2K15' també compten amb un apartat tècnic notable, no arriben a les cotes de realisme que ofereix l'experiència de la nova generació. En ambdós casos amb el primer que ens trobem serà amb el pertinent partit de prova. La trobada ens permet, en primera instància, conèixer les intencions del simulador i anar coneixent les millores sense entrar en massa profunditat.

Més precisió en el tir

Un dels elements nous que inclou 'NBA 2K15', més enllà de depurar el sistema de control, és la incorporació d'un semicercle en els peus del jugador per controlar els tirs a cistella. Ara no només farem ús de la intuïció per llançar, i caldrà tenir en compte l'habilitat de l'esportista amb el que realitzarem l'acció, així com el seu lloc predilecte per al llançament. D'aquesta manera, el semicercle ens ofereix informació ràpida i eficaç sobre la probabilitat d'anotar des de qualsevol angle. Encara que pugui passar com un simple detall, el sistema convida els nous jugadors a competir contra veterans, ja que equilibra la balança en gran mesura.

A més d'aquest afegit, el control de 'NBA 2K15' ha estat revisat per construir un joc més natural i intuïtiu, sense sacrificar per això la profunditat que ofereix la simulació. Protegir, driblar, passar i llançar són moviments que s'executen amb els botons frontals, mentre que els gallets es reserven per córrer i fixar alguns moviments.

En el terreny de joc, a més, a 'NBA 2K15' es poden executar i planificar jugades assajades, així com concentrar l'energia en diversos estils d'atac i defensa, cosa que augmenta les possibilitats estratègiques. De fet, 'NBA 2K15' aconsegueix transmetre aquesta tensió que es produeix durant un partit igualat quan el rellotge ofereix els seus últims parpelleigs, aprofitant les faltes per fer-nos amb una última possessió de la pilota i anotar, si som prou destres, el punt de la victòria.

Conduir la pilota per la pista i anotar uns bàsquets és fàcil, però si la nostra estratègia durant els quatre quarts és aquesta, podem acomiadar-nos de la victòria. 'NBA 2K15' és un videojoc fàcil de controlar durant els primers compassos però complicat en el seu domini, més encara en els nivells de dificultat més elevats.

NBA, Eurolliga, i Rookies a l'abast del jugador

'NBA 2K14' va voler deixar el llistó molt alt de cara a noves entregues i possibles competidors, de manera que per superar la marca, la desenvolupadora ha decidit recollir les maneres de joc més emblemàtics de la sèrie i dotar-los d'energies renovades. En primer lloc, a 'NBA 2K15' s'han ampliat els equips de l'Euroleague, que es va estrenar l'any passat amb molt bona acollida; a més, al mode de carrera individual, enguany rep bastants elements per fer-nos partícips de com avança en la seva trajectòria un novell a qui controlarem des que és elegit per debutar en un club fins que es retiri; i, per descomptat, també trobem els modes de lliga i temporada, equips de cartes i fins i tot la possibilitat de dirigir la nostra pròpia franquícia. Però anem per parts.

Començarem per 'La manera meva Carrera', que com és habitual es converteix en un dels més divertits de 'NBA 2K15'. Si en anteriors ocasions ens posàvem a la pell d'un jugador del draft i ens bolcàvem a les aspiracions de l'esportista per esdevenir una estrella de la NBA, aquest lliurament permet dissenyar el nostre propi jugador, amb un editor que permet escanejar el nostre rostre gràcies a la càmera de PlayStation i el sistema Kinect. Un detall que permet oblidar-nos de complicats paràmetres. Es comença amb poc, i començarem amb un contracte de deu dies en un dels clubs que estiguin interessats en nosaltres, i a partir d'aquí comença un periple de sacrifici, ja que haurem de demostrar, dia rere dia i partit rere partit, que el nostre destí és signar amb un dels grans de la NBA. Però hi ha molt camp per recórrer i en aquest cas a 'NBA 2K15' s'exigeix ??al jugador tot l'exercici de les seves habilitats durant els escassos minuts en què l'entrenador confia en nosaltres. Donar bones passades, evitar que l'atacant s'escapi, i anotar algun tant són elements que amb una mica de continuïtat acabaran convencent al cos tècnic. Aquí entren en escena estrelles que exposen les seves experiències per donar-li un sentit a la història, molt més humana.

Un altre mode de joc és el Parc de l''NBA 2K15', un lloc on som identificats amb el nostre avatar en una pista de carrer i on mesurarem les nostres forces amb altres usuaris, en solitari o en equip. També disposem a 'NBA 2K15' de la possibilitat de crear lligues personalitzades i franquícies amb bastants paràmetres modificables, cosa que permet una experiència de joc a gust del consumidor. Lligues i temporades fins a un màxim de 80 anys, ja sigui en solitari o cooperatiu, combinant equips de l'Euroleague i la NBA.

En l'apartat 'El meu equip' de 'NBA 2K15', es posa a disposició del jugador una mena de cartes amb les quals editar un conjunt de somni, amb estrelles d'avui, velles glòries i molt jugador històric en els quintets inicials. S'inclou en aquesta opcií de 'NBA 2K15', a més, una casa de subhastes que convida a apostar per jugadors entre usuaris.

Els amants de la gestió poden passar hores decidint el futur d'una franquícia amb l'opció General Manager de 'NBA 2K15'. Aquí es pot dirigir des de la cúpula el camí a seguir. Plantilla, salaris, equipació, marxandatge, professionals de diversa índole i molts paràmetres es troben entre els elements a disposició del jugador amb l'únic objectiu de portar la franquícia al més alt. La cosa no acaba aquí, també hi ha a 'NBA 2K15' la interacció amb xarxes socials i bases de dades per conèixer l'estat dels jugadors, la seva reputació i un bon nombre de detalls a tenir en compte, de totes maneres i arribat el cas sempre podrem controlar a l'equip directament al partit si el resultat simulat corre en contra.

Pharrell Williams s'encarrega de la banda sonora de 'NBA 2K15'

El raper Jay-Z va produir 'NBA 2K13', i es va fer càrrec de seleccionar la música del simulador. LeBron va seleccionar les bandes de la seva seqüela; i a 'NBA 2K15', Pharrell Williams ha estat l'encarregat de confeccionar la banda sonora del títol.

La música en aquest lliurament és bastant peculiar. Els ritmes de The Black Keys i Red Hot Chilli Peppers es combinen amb temes de Major Lazer, la contundència de Depeche Mode i el rap de Snoop Dogg. No falten, tampoc, les cançons del propi Williams. Quant a l'idioma i els comentaris per al nostre país, tornem a comptar amb Sixto Miguel Serrano, Jorge Quiroga i Antoni Daimiel, que tornen amb moltes més hores de gravació, encara que els amants de l'American Way Life sempre poden canviar als comentaris originals.

Conclusions de 'NBA 2K15'

Amb tot això, que no és poc, el còctel que ofereix 'NBA 2K15', per a la nova generació de videoconsoles està disposat a menjar-se les expectatives de qualsevol amant del bàsquet. Un joc amb una jugabilitat deliciosa, una atmosfera immersiva i una millora en el pla gràfic. La sèrie continua amb la seva increïble dinàmica de superar-se a si mateixa temporada rere temporada. De manera que Rookies, MVPs, jugadors veterans, estrelles clàssiques, jugadors en actiu i en definitiva, qualsevol que sàpiga divertir-se amb una pilota, té una cita amb el possiblement, millor simulador de bàsquet que hagi passat per les nostres mans.

Enllaços recomanats: Oscars | Premios Goya
Altres webs del Grup Editorial Prensa Ibérica
Diari de Girona