ERC salva Boi Ruiz de la reprovació però facilita que se censuri la seva gestió

El Parlament creu que les polítiques sanitàries han "reduït" la qualitat assistencial "a partir de les retallades"

20.03.2015 | 09:45
Moment de la votació del punt de la moció de "censura" a les polítiques del Govern en matèria de salut.
Moment de la votació del punt de la moció de "censura" a les polítiques del Govern en matèria de salut.

El Parlament va aprovar ahir per majoria simple una moció d'ICV-EUiA que "censura" les polítiques dutes a terme pel Departament de Salut perquè han provocat la "degradació" dels serveis sanitaris públics i han "reduït" la qualitat assistencial "a partir de les retallades". PSC, ecosocialistes, PPC, C's, CUP i Marina Geli van votar a favor de la moció, ERC es va abstenir i CiU va votar en contra. A més, la cambra catalana considera que la gestió de Boi Ruiz "ha precaritzat" les condicions laborals dels professionals sanitaris i ha augmentat la transferència de recursos econòmics dels centres públics als privats. Ara bé, CiU i republicans van impedir la reprovació del conseller, que reclamava un dels altres punts de la moció.

Esquerra, en boca de la diputada Alba Vergés, va reconèixer que el punt de la moció parlamentària que preveu la "censura" a les polítiques del departament de Salut és "contundent". "No compartim les formes, perquè contribueix a la tensió i confusió del sector", va explicar. En canvi sí que comparteixen "el diagnòstic" fet pel grup parlamentari d'ICV-EUiA perquè "el sector està tensionat, els professionals treballen sota una pressió molt més forta que fa uns anys" i la qualitat del servei "es veu afectada" per les retallades de 1.500 milions d'euros. La diputada d'ERC també va jutjar, en declaracions als mitjans de comunicació, que era "compatible" facilitar la censura però no reprovar el conseller, i va defensar que la posició del seu grup responia a la necessitat de fixar "unes noves bases" en el sistema sanitari que contribueixin a apagar "tensió i crispació" del sector. La diputada de CiU Titon Laïlla es va defensar de les crítiques recordant que l'onada de retallades al sistema de salut català va començar a impulsar-les el govern tripartit i va acusar l'oposició de "crear un problema allà on no hi és". "Reformem el model si cal, però amb actituds demolidores no farem res", va dir Laïlla.

Crítiques a TV3

La cambra, amb l'abstenció de CiU i ERC i el vot favorable de la resta de forces, també va permetre que prosperés un altre punt de la moció en què es critica el programa de TV3 ".Cat". La moció presentada per ICV-EUiA sobre la situació sanitària del país no ho incorporava inicialment, però va acabar incorporant el punt plantejat per C's. Així, la cambra "lamenta" que el debat sobre sanitat fet en aquest espai televisiu "no va representar suficientment tota la pluralitat de veus i d'opinions" sobre aquest tema.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Catalunya

A FRANÇA I AQUÍ: cal EVITAR ELS EXTREMISMES

A FRANÇA I AQUÍ: cal EVITAR ELS EXTREMISMES

En les eleccions departamentals franceses (substitut de les abans anomenades cantonals) ha quedat...

Investiguen la mort d´un matrimoni a casa seva de Valldoreix

Els Mossos d'Esquadra investiguen la mort d'un matrimoni d'ancians els cadàvers dels quals...

Detingut per masturbar-se davant una guarderia d´Arenys de Mar

Els Mossos d'Esquadra han detingut un home que presumptament es masturbava a l'interior d'un...

ERC i MES aniran junts a més de 70 municipis en les municipals

La formació republicana assegura que està compromesa en el seu objectiu de sumar el nombre més...

15 anys de presó per intentar matar un taxista

El Suprem ha confirmat la condemna a 15 anys de presó que l'Audiència de Barcelona ha imposat a...

Enllaços recomanats: Oscars | Premios Goya
Altres webs del Grup Editorial Prensa Ibérica
Diari de Girona