Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


La Fundació Alícia torna a celebrar una festa plena d'activitats culinàries

El cap de setmana vinent, 18 i 19 d'abril, aquesta entitat de recerca culinària i recuperació de la cuina com a patrimoni celebra la tercera edició d'Alicia't.

La Fundació Alícia torna a celebrar una festa plena d'activitats culinàries

L'equip de la Fundació Alícia, encapçalat per l'historiador i divulgador de l'alimentació i crític gastronòmic Toni Massanés, ha preparat tot un programa d'activitats per a famílies i aficionats a la gastronomia, amb la voluntat de fomentar la cuina sana, fàcil i divertida i per donar a conèixer la feina que fa. Serà dissabte 18 d'abril i diumenge 19. Aquest equipament forma part de Món Sant Benet, situat a Sant Fruitós de Bages. 

El paisatge com a bé comú

El paisatge com a bé comú

La filòsofa Marina Garcés reflexiona sobre món comú i paisatge dins d'un nou seminari de l'Observatori del Paisatge de Catalunya

L'Observatori del Paisatge de Catalunya organitza seminaris per convidar a la reflexió. Ahir va proposar-ne un dedicat a la relació del paisatge com a bé comú. Hi van participar el jurista italià Ugo Mattei, la filòsofa Marina Garcés, l'exdiputat del Parlament europeu Raül Romeva, l'arquitecte David Bravo i diversos ateneus i casals populars. L'acte es va celebrar a l'Ateneu Popular 9 Barris. Us relatem una part de la ponència de Marina Garcés.

La mona tradicional, de les que es fan als forns i cases de la Vall d'Albaida

La mona tradicional, de les que es fan als forns i cases de la Vall d'Albaida

La recepta és de l'Assumpció Olivares, de Ca les Senyoretes a Otos

Eixir al camp a passar la vesprada de Pasquaté també una expressió pròpia en algunes comarques valencianes: 'anar a ruglar la mona'. I és que no hi ha dia de Pasqua sense mona per a berenar. Si en voleu fer de les que se'n diuen de tota la vida, les mones tradicionals de forns i cases de la Vall d'Albaida, prengueu bona nota: tingueu a mà un quilo de farina, una quarta de sucre, 250 cl d'oli i 250 cl d'aigua. Prepareu també quatre ous, llima i taronja ratllades, una quarta de llevat mare i 50 grams de rent. 

No sempre es posa l'ou dur en la mona 

Per Pasqua sol menjar-se junt, és cert, però no cal que estiga insertat. En alguns casos, sí. Sobretot si es fan per a xiquets, amb formes d'animals.

Bunyols de vent farcits de crema amb Moscat de Ribesaltes

Màrius Fuertes comenta del Moscat de Ribesaltes: 'La mescla de les dues varietats de raïm moscatell endèmiques a la Mediterrània, el 'Frontignan' i el d'Alexandria, ens dóna un vi amb notes aromàtiques de mel de flor de taronger i... 

Bunyols de vent farcits de crema amb Moscat de Ribesaltes

L'establiment Comaxurros, especialista en fregits, ens brinda la recepta, i el sommelier Màrius Fuertes ens proposa el maridatge del vi

Recuperem la recepta del bunyol de vent, propi de Quaresma, que el sommelier Màrius Fuertes prendre amb el Moscat de Ribesaltes ECLAT (Les Vignerons de Tautavel Vingrau). Per fer la pasta del bunyol: en un cassó posem l'aigua, el sucre, la sal i la mantega. Ho posem al foc fins que arranqui el bull. Hi incorporem la farina i coeu-ho remenant-ho enèrgicament...

Tant la mel de les abelles...

Tant la mel de les abelles...

Avui a la Llibreteca recuperem les obres històriques dedicades a l'apicultura

Tant la mel de les abelles com la llet de les ovelles. Es veu que sí, que alimenten si fa no fa. I com que per a aliment, el que ens ofereixen els llibres, avui dediquem l'entrada a les obres històriques d'apicultura. Des de M. Terenci Varró, al segle I a. C., que dedica una atenció considerable a les abelles, fins als primers impresos catalans, passant per Charles Estienne i la seva 'Agriculture et maison rustique' (1554) o els primers manuscrits coneguts a l'estat espanyol, de finals del segle XVI.

Fricandó, un plat més fàcil que no sembla

L'editora de VilaWeb, Assumpció Maresma, ens proposa aquesta recepta de plat tradicional i aconsella: 'Sempre és més bo si el fem el dia abans i el deixem reposar'.

Fricandó, un plat més fàcil que no sembla

Com que la primavera comença amb dies més aviat freds, us proposem un plat que encara és d'hivern: el fricandó. És un dels plats més tradicionals de la nostra cuina. És d'aquells que a cada casa hi afegeixen un matís, un punt de gust específic i que gairebé sempre queda bé. Tothom se'n llepa els dits, fins i tot la mainada amb poques ganes de menjar carn. Aquesta recepta ve de la meva àvia, Maria Mora, que la va passar a la meva mare, Assumpció Matas, que té ben clar que un bon plat a taula és la millor mostra d'afecte que hi ha. El fricandó de casa és suau. Potser poc ortodox i poc sofisticat, però boníssim. El punt fort és que la carn queda molt tendra i el suc, gairebé confitat.

Vinyoli, encén el vi

Vinyoli, encén el vi

Aquest Dia Mundial de la Poesia, recuperem alguns poemes de Joan Vinyoli on apareix el vi com a imatge simbòlica

En el Dia Mundial de la Poesia, recuperem alguns poemes i fragments de l'obra de Joan Vinyoli (Barcelona, 1914-1984) vinculats al vi com a imatge simbòlica. Tot i no haver-se estudiat encara, és una de les imatges simbòliques que recorren tota la seva obra poètica. Us oferim una mostra d'alguns d'aquests poemes, que se succeeixen per ordre cronològic, a partir d'un buidatge fet del volum de la 'Poesia Completa' de Vinyoli (LaButxaca), a cura del poeta Enric Casasses.

Pastís Guinovart, en la tradició dels pastissos homenatge

La pastisseria Canal, amb el suport de Jaume Biarnés de la Fundació Alícia, proposen un pastís inspirat en el músic Albert Guinovart

Pastís Guinovart, en la tradició dels pastissos homenatge

Aquesta setmana s'ha presentat el pastís Guinovart, un pastís de tall clàssic, homenatge al músic i pianista Albert Guinovart, a l'estil d'altres que han fet fortuna al llarg de la història, com ara el Massini, el Sacher, la Sara o la Selva negra. El Pastís Guinovart és un pa de pessic esponjós de xocolata, amb una fina capa de nata muntada amb praliné d'avellanes, melmelada de taronja artesana i un bany de xocolata. La decoració, mínima: praliné d'avella amb galeta ben picada pel voltant i a sobre una senzilla plaqueta de xocolata amb la signatura de Guinovart.

Frit de verdures

Frit de verdures

Recollim una nova recepta que va deixar escrita la Margalida Sancho, cuinera i artista de Mallorca

Crema de Sant Josep

Crema de Sant Josep

La crema cremada és típica d'aquesta diada · Recuperem la recepta

Pere Sala: 'Una part important de la nostra tasca és fer emergir els valors del territori'

L'Observatori del Paisatge de Catalunya, un organisme de referència a Europa, ofereix un nou mapa del país d'avui, des de l'anàlisi del paisatge i la relació de les persones amb el seu entorn. Ens hi endinsem.

Pere Sala: 'Una part important de la nostra tasca és fer emergir els valors del territori'

Des de l'any 2005 que es va aprovar la Llei del Paisatge de Catalunya, l'Observatori del Paisatge ha treballat en set Catàlegs del Paisatge, que són instruments per analitzar els paisatge de Catalunya i definir objectius de qualitat paisatgística, i introduir-los en el planejament territorial de Catalunya. És un treball on hi participen especialistes, però també la societat civil. El resultat són uns documents que ens parlen del territori i la seva gent, que construeixen un nou mapa del país des del punt de vista del paisatge.

Escudella de bacallà o escudella de badejo o olleta de badejo

Escudella de bacallà o escudella de badejo o olleta de badejo

(o alguna denominació que inclogui alguns dels substantius... que a cada poble i a cada casa s'ho saben)

La Roser Vernet ens explica que aquest plat és una sopa, o un primer plat, o un plat únic... dels dies freds, entre Nadal i Setmana Santa...

Necessitem badejo 'esdellat', que haurem rentat sense deixar-lo en remull per dessalar-lo, perquè ens servirà per salar el plat... Verdura verda i la que tingueu: espinacs, bledes, carxofes, coliflor, porros, pastanagues, àpit. I patates i fesols o cigrons cuits. I si se us acudeix afegir-ne alguna altra, endavant.

Fra Miquel Agustí: el John Seymour del segle XVII

Gravat de la roda perpètua que, en la segona edició del 'Llibre dels secrets de agricultura, casa rustica y pastoril', ocupava un plec a banda.

Fra Miquel Agustí: el John Seymour del segle XVII

Va publicar el 1617 a Barcelona el 'Llibre dels secrets de agricultura, casa rustica y pastoril' · Segon lliurament de la Llibreteca, sobre llibres antics i rars vinculats a la gastronomia

El 1617 es publicà a Barcelona el 'Llibre dels secrets de agricultura, casa rustica y pastoril' de fra Miquel Agustí, un compendi de consells per caminar vers l'autosuficiència a pagès. Considerada l'obra més rellevant sobre agricultura i vida rural publicada en català, no és estrany que el salvatge dels Pirineus, el protagonista de l'obra homònima de Pep Coll, volgués procurar-se'n un exemplar des del seu feixanc de la Feixa: què més pot voler un home cara a cara amb la natura?

All-i-pebre de bull de tonyina, cuina dels pescadors de Torredembarra

All-i-pebre de bull de tonyina, cuina dels pescadors de Torredembarra

Josep Bargalló, ex-conseller primer, explica la recepta d'aquest plat de sabor fort i potent

Entre la rica oferta de la cuina dels pescadors, Torredembarra ha triat el bull de tonyina per fer-ne el plat ensenya, perquè alguns altres ja havien estat 'presos' per viles d'aquesta banda de mar --el xató, la nostra escarola amb romesco, forma part de les disputes vendrellenques-vilanovines-sitgetanes i val més no embolicar-nos-hi-- i perquè, certament, la tripa de tonyina assecada i cuinada amb un all-i-pebre ha estat molt popular en les cases de Baix a Mar --i també de Dalt la Vila.

Receptes en V.O.

Recepta: Arròs sec de bacallà, una menja de Quaresma

Recepta: Arròs sec de bacallà, una menja de Quaresma

La recuperem del receptari de la Margalida Sancho, cuinera i pintora de Mallorca

La Margalida Sancho diuen que va ser una senyora sensible, amant de la cuina i pintora d'ocells-flors. Va deixar una llibreta esvendrada i plena de notes, ingredients i recomanacions per arribar a trobar el gust. 

La cassola de carnaval de Valls

La cassola de carnaval de Valls

Un arròs dolç i amb crosta, que ja es feia a l'època barroca · Un exemple de patrimoni immaterial i en femení que ens explica Pilar Vives

La cassola de Dijous Gras, un arròs dolç amb crosta, és una menja del cicle gastronòmic litúrgic que s'ha fet a Valls des del segle XVIII, que sapiguem. Avui encara la fan unes tres famílies.

Xatonada de Vilanova, com la fem a casa

Xatonada de Vilanova, com la fem a casa

El periodista Xavier Capdevila, nat a Vilanova i la Geltrú, explica amb gràcia la recepta del xató i reivindica la genuïnitat de les que es fan al seu poble

Truita amb suc, pas a pas des del Priorat

Truita amb suc, pas a pas des del Priorat

Ens l'explica amb tots els sentits Roser Vernet, fundadora del Centre Quim Soler la literatura i el vi

L'escriptura de la cuina

Ignasi Domènech i Josep Rondissoni no estaven sols. Sebastià Damunt, Ramon Rabasó, Antoni Santacreu o Joan Vila, per esmentar-ne només alguns, foren també autors o col·leccionistes d'obres notables en l'àmbit culinari.

L'escriptura de la cuina

Iniciem la Llibreteca, una secció dedicada a parlar de llibres antics i rars en l'àmbit de la gastronomia, a càrrec de l'especialista Cristina Armengol

Entre la dècada de 1920 i la de 1940 la literatura culinària va assolir un èxit sense precedents a Catalunya. Fou el resultat de la voluntat pedagògica dels cuiners del moment i també, en la darrera època, de la necessitat de fer front a la carestia d'aliments. Avui, algunes d'aquelles publicacions han esdevingut rares.
El títol d'aquest article vol emular el de 'La cuina de l'escriptura' d'en Daniel Cassany, un manual de redacció per tots aquells que volen posar-se a escriure. 

'L'ampolla de vi' de Joan Miró, que no és natura morta, que és terra viva

'L'ampolla de vi' de Joan Miró, que no és natura morta, que és terra viva

Iniciem una nova sèrie, que vincula el món de la gastronomia amb la creació artística. 

'Fixem-nos en l'ampolla de vi: sembla que realment sigui buida. S'hi destaca el cul de l'ampolla que s'endinsa dins el vidre, com un volcà: evoca la vitalitat de la terra, el ressorgir de la vida. (...)'

L'art de fer sushi

L'art de fer sushi

Al Japó, els artesans del peix cru han de superar una carrera molt feixuga per a poder dedicar-se a la cuina

Vicent Marquès: 'El que faig és història del plat'

L'historiador de la cuina, publica a Cossetània el volum , 'Les millors coques catalanes' (consulteu l'inici del llibre, en pdf). (Cossetània), que és una petita part de la seva gran obra inèdita i en curs 'Història de la cuina catalana i occitana'.

Vicent Marquès: 'El que faig és història del plat'

Explica Vicent Marquès que va néixer el 1950 en una barraca de l'Horta de València. Diu que de jove feia faenes al camp i després es va fer cuiner. També ha publicat dues novel·les, 'Nit de foc' i 'Un quilo de coca'. Però amb el temps va entendre que la seva dèria era la història de la cuina, i va començar a imaginar i treballar una gran obra: ja fa quaranta anys que s'hi dedica i podria arribar a tenir deu volums: 'Història de la cuina catalana i occitana'. Ara Cossetània edicions li publica una petita part d'aquesta recerca, la que fa referènia a les coques salades que s'elaboren arreu dels Països Catalans

Recepta: la coca de greix

Recepta: la coca de greix

Una coca que encara es fa a l'Alta Ribagorç i que es menja el Dijous Gras

La coca de greix és típica de l'Alta Ribagorça, sobretot de la població de Durro, i se sol fer per Dijous Gras. És la menja obligada d'aquestes dates i el costum, abans, era de no menjar una altra cosa. Són atípiques perquè es fan amb la pasta escaldada.

Sucs verds, sucs saludables

Sucs verds, sucs saludables

Una novetat gastronòmica de Cossetània edicions

El documentari 'Cooking up a tribute' sobre la ronda internacional dels germans Roca, a la Berlinale

Els germans Roca ja van tenir un paper destacat en l'edició passada de la Berlinale amb l'estrena de 'El Somni', de Franc Aleu, inspirat en el procés de creació d'un sopar-òpera on tots els sentits en són protagonistes.

El documentari 'Cooking up a tribute' sobre la ronda internacional dels germans Roca, a la Berlinale

Els germans Roca tornaran aviat al Festival de Cinema de Berlín amb l'estrena del documentari 'Cooking up a tribute'. El film, dirigit per Luis González i Andrea Gómez, es projectarà el 10 de febrer a la secció Culinary Cinema. Recull l'experiència inèdita de l'equip del restaurant gironí, que l'estiu passat va tancar durant cinc setmanes per anar a fer una ronda per Amèrica. Durant aquest temps, van elaborar quasi 50.000 plats per a més de 2.700 persones. 

Pastís de pa de pessic tradicional 'en negre'

Pastís de pa de pessic tradicional 'en negre'

El forn Aixelà de Tiana ha elaborat tres pastissos per celebrar el festival Tiana Negra 2015

Us oferim la recepta del pa de pessic tradicional. Sabíeu que es fa incorporant ametlla en pols? També s'incorporen tres rovells d'ou i les tres clares separades muntades a punt de neu.

Els efectes col·laterals de l'èxit de les calçotades

Els efectes col·laterals de l'èxit de les calçotades

Apleguem algunes propostes curioses que han sorgit arran de la fal·lera pel calçot i el ritual al voltant d'aquest ceballot

'La Socarrada' més internacional de Xàtiva

'La Socarrada' més internacional de Xàtiva

Una de les cerveses artesanals més apreciades s'elabora en aquesta ciutat

La gent de Xàtiva gasta un malnom que retruny: són els socarrats. Prové de la Guerra de Successió, quan el 1707 les tropes filipistes van cremar la ciutat i li van treure el nom. Tres-cents anys després, l'any 2010, dos emprenadors fills de la ciutat, iniciaven un projecte cerveser i elaboraven una cervesa artesana ben torrada, densa, de sis graus, amb bona predisposició a l'hedonisme i al maridatge, feta a Xàtiva. Segurament per tot això li esqueia d'allò més la dignitat gentilícia de 'La Socarrada'. Sí més no així ho van pensar els impulsors d'aquest projecte Rafael Suñer i Sergio Iborra. 

RECEPTA: Carxofes de Benicarló amb gavardina

RECEPTA: Carxofes de Benicarló amb gavardina

Comença la festa de la carxofa en aquesta localitat del Baix Maestrat

Aquest cap de setmana s'obren les festes de la carxofa de Benicarló. La carxofa en aquest territori del Baix Maestrat és destacada com a producte amb denominació d'origen per la seva qualitat. En temporada com la que som, els restauradors de la zona despleguen les seves arts més afinades per fer lluïr aquesta flor de gust tan peculiar i propietats saludables. Us oferim una recepta senzilla de la gastronomia popular dels restauradors de Benicarló, les carxofes amb gavardina. 

Tortell de reis, pas a pas

Amb ajut de les imatges, potser us animareu a provar de fer aquest postre tradicional de la diada més màgica de l'any.

Tortell de reis, pas a pas

A punt d'arribar la cavalcada de reis, el forner artesà Lluís Artés del Forn de la Plaça d'Alella ens explica com es fa el tortell tradicional d'aquesta festivitat

Dins d'un bol, fem una muntanyeta amb la farina i a dins hi introduim el sucre, la sal, el llevat i l'ou. Es comença a barrejar la pasta amb les mans i s'hi va afegint l'aigua a poc a poc, a mesura que la pasta la va absorvint. Quan la pasta comenci a agafar textura hi afegim la mantega (a punt de pomada) en dues tongades. La mantega no es posa abans perquè el greix envolta les partícules de la farina i això dificulta el procés de pastar. També s'hi afegeix la canyella i la ratlladura de llimona i taronja.

L'estela de la cuina catalana a la Gran Bretanya

L'estela de la cuina catalana a la Gran Bretanya

Els restaurants i les botigues que ofereixen plats i productes de Catalunya són cada vegada més populars a Londres

La Boqueria de Barcelona és, segurament, un dels mercats més famosos d'Europa i per això John Scott i Jaime Armenter van voler retre-li homenatge batejant els dos restaurants de cuina catalana i espanyola que tenen a la capital britànica amb aquest nom. Els britànics coneixen la gastronomia catalana, la gaudeixen i no la identifiquen exclusivament amb les tapes i la paella. 

Llibres de vins i menges

Llibres de vins i menges

Us oferim un especial de llibre de gastronomia de gèneres diversos: receptaris, història, àlbums de regal, ficció, assaig, poesia, mediàtics i algun difícil de classificar... vinculats al món del vi i la cuina. La literatura gastronòmica es mostra cada vegada més present en les novetats editorials nadalenques. Aquí us n'oferim una relació ben completa.

Commemoracions que fineixen

'La xocolatada', una escena del 1714

'La xocolatada', una escena del 1714

A punt de tancar l'any del Tricentenari, recuperem aquest reportatge, que és la història d'uns plafons ceràmics del 1711. Aquestes peces es mostren ara al nou Museu del Disseny de Bacelona. 

En plena guerra de Successió, Francesc Amat i Planella va adquirir la finca de Ca les Monges, a Alella, una antiga masia que fins llavors havia acollit una petita comunitat religiosa i que el nou propietari es va afanyar a reformar per convertir-la en una finca consagrada al gaudi dels sentits, d'acord amb el gust aristòcrata de l'època. Francesc Amat era noble: senyor de Sant Miquel de Castellar, a la Segarra. El 1706, el rei Carles III va distingir-lo amb el títol de comte pels seus serveis a la causa austriacista en el plet dinàstic que confrontava aleshores els partidaris de l'arxiduc i els de Felip de Borbó.

'Vaig tot seguit a coure aquelles menges', de Joan Vinyoli

'Vaig tot seguit a coure aquelles menges', de Joan Vinyoli

A punt d'acabar l'any, també acabant l'Any Vinyoli, recordem el poeta, amb un fragment del poema 'Elegia de Vallvidrera'

Vaig tot seguit a coure aquelles menges

que no tan sols la terra m'ha donat,

sinó la cura amb què les vaig regar

anys i més anys, en dies de sequera,

per l'àrid temps. Les coc amb poca sal,

que no perdessin el seu gust, i sense 

massa de condiments: sé prou, amics,

que no estimeu la cuina complicada.

Plats de festa

Isabelle Brunet, de Monvínic, proposa tres vins per tastar amb l'escudella de Nadal

La sommelier Isabel Brunet ofereix una proposta atrevida, però amb una lògica al darrera, que pot reportar una nova experiència per a degustar un plat tradicional

Isabelle Brunet, de Monvínic, proposa tres vins per tastar amb l'escudella de Nadal

Pensant en com el vi es mostra avui a l'avantguarda del maridatge, hem anat a visitar Isabelle Brunet, directora de sommeliers de Monvínic, un dels millors bars de vins del món, situat al carrer Diputació de Barcelona. Li hem proposat que ens sorprengui maridant l'escudella i carn d'olla de Nadal amb tres vins que s'hi avinguin i que, al mateix temps, facin possible una experiència nova al tastar aquest plat tradicional, tan conegut i tan honest.

Escudella i carn d'olla, pas a pas

Escudella i carn d'olla, pas a pas

Un plat típic de Nadal, senzill, honest i molt gustós

En una olla hi posem deu litres d'aigua freda i hi afegim tots els ingredients menys les pilotes, les botifarres, les patates i la col.  Els cigrons els haurem remullat abans. Ho posarem a bullir a foc una mica viu, entre dues i tres hores. 

Mentrestant, fem les pilotes: Barregem les dues carns picades i hi afegim els dos ous sense batre. Ho treballem bé, hi afegim el pa ratllat i l'all i julivert trinxat. 

(...) 

La riquesa dels receptaris històrics de la cuina catalana aplegats en una col·lecció

El Restaurant 7 Portes i l'editorial Barcino s'han unit per fer possible 'Set Portes de Receptaris Històrics de Cuina Catalana'. El primer volum, el 'Llibre de Sent Soví', adaptat per primera vegada al català modern. I li seguirà 'L'art d'aparellar de menjar', un receptari molt extens, amb 279 receptes i que es dóna el cas que és el manuscrit més antic que es conserva.

La riquesa dels receptaris històrics de la cuina catalana aplegats en una col·lecció

Paco Solé Parellada és un senyor de Barcelona, un home singular, perquè tot i ser el propietari del Restaurant 7 Portes, un dels històrics de Barcelona, també és catedràtic emèrit d'organització d'empreses de la Universitat Politècnica de Catalunya. En ell doncs es concentra cuina, ciència, tecnologia i recerca. Segurament, sense aquest perfil, aquesta doble condició, no s'entendria la seva última aventura: la creació de la col·lecció de llibres 'Set Portes de Receptaris Històrics de Cuina Catalana'.

Objectes de sobretaula: un tiberi imaginat, el banquet de la metàfora

Objectes de sobretaula: un tiberi imaginat, el banquet de la metàfora

La instal·lació 'Objectes de sobretaula' de Jordi Pablo és a l'Arts Santa Mònica 

Recepta: Crema de carabassa, poma i curri

Recepta: Crema de carabassa, poma i curri

Ara que ha arribat el fred, una crema de carabassa de sabor complex

'Fa cinc-cents anys que els monjos de Scala Dei ja van plantar garnatxa'

GUIA VINS CATALAUNYA 2015:

Millor vi negre i millor vi de la guia 2015: Vi d'una sola bóta Masdeu 2011 del celler Scala Dei (DOQ Priorat). Millor vi blanc, ex aequo, DeCalpino del celler Mas de l'Abundància (DO Montsant) i Nunci Abocat del Celler Mas de les Pareres (DOQ Priorat)DO Cava)...

'Fa cinc-cents anys que els monjos de Scala Dei ja van plantar garnatxa'

Parlem amb el responsable de Vi d'una sola bóta Masdeu 2011 del celler Scala Dei, millor vi de la Guia de vins de Catalunya 2015

Aquesta setmana s'ha presentat la 'Guia de vins de Catalunya 2015', de Jordi Alcover i Sílvia Naranjo, que conté 1550 referències de 375 cellers. També s'han atorgat els premis als millor vins tastats a cegues d'aquesta setena edició de la guia. El millor vi negre i també el millor vi de la guia 2015 és el Vi d'una sola bóta Masdeu 2011 del celler Scala Dei (DOQ Priorat). Hem parlat amb l'enòleg, Ricard Rofes.

RECEPTA: Mongetes del ganxet sortides de l'olla amb bacallà

RECEPTA: Mongetes del ganxet sortides de l'olla amb bacallà

Una recepta de la Fonda del Casal d'Argentona, dins de les Jornades gastronòmiques del fesol del ganxet

És temporada de les saboroses mongetes del ganxet, que gaudeixen de Denominació d'Origen Protegida. És cremosa en boca, de gust suau, fi i persistent. La pell és poc perceptible un cop la mongeta és cuinada. És de qualitat extra. 

<br/>Recordant l'avi


Recordant l'avi

Del bloc Holotúria

Temps de matances i vi novell

RECEPTA: Freixures de porc al vi negre, extreta del llibre 'La cuina del vi', de Pere Sans (Comanegra).

Temps de matances i vi novell

En temps de matances i vi novell, us proposem una recepta de freixures que trobem en el llibre de Pere Sans 'La cuina del vi' (Comanegra). El gastrònom pren la tradició culinària de la Borgonya. Explica: 'És un plat de triperia de porc de la Borgonya, que provablement es feia en dies de matança.'

Elaboració:
Cal que ratllem la cansalada, en reservem una bona cullerada i la resta la posarem a fondre en una cassola de ferro o terrissa, on hi farem daurar la freixura tallada a daus petits, de mossegada. Ben daurats els espolsinarem amb farina que també deixarem daurar un xic abans de posar-hi una mica de vi.

 

Tot els restaurants amb estrella Michelin dels PPCC

Tot els restaurants amb estrella Michelin dels PPCC

Aquesta setmana s'ha celebrat la cerimònia que anuncia les noves estrelles de la Guia Michelin 

Recollim en una llista tots els restaurants dels Països Catalans que tenen alguna estrella a la Guia Michelin 2015. Aquesta setmana s'ha celebrat a Marbella la cerimònia que anuncia les noves estrelles de la Guia Michelin. Ha estat decebedora per a la gran majoria de restaurants que optaven a sumar una nova estrella o a aconseguir la primera. Havia sonat amb força el 'Miramar' de Paco Pérez i també 'l'Àbac' del xef Jordi Cruz per aconseguir la tercera estrella. 

L'escumós Clàssic Penedès, una alternativa al cava

L'escumós Clàssic Penedès, una alternativa al cava

La marca s'ha presentat a Barcelona, tot apostant per la qualitat i el terrer

Catorze elaboradors d'escumosos del Penedès s'han amparat dins la Denominació d'Origen Penedès per comercialitzar els seus escumosos amb la nova marca Clàssic Penedès. Fa mesos que van abandonar la DO Cava i ara ja tenen aprovada la normativa, que referma el terrer...

D'hortalisses, flors i herbes remeieres

D'hortalisses, flors i herbes remeieres

Fra Valentí Serra és sacerdot de l'orde dels caputxins, historiador i herbolari

Fra Valentí Serra (Manresa, 1959) és historiador i arxiver dels Caputxins de Sarrià. Fill de pagès, el coneixement de les herbes remeieres i l'ofici d'herbolari li vénen de casa. Alhora, aquests sabers els ha cercats i trobats en els arxius monacals. 

Cinc consignes per a aquesta tardor, de fra Valentí Serra

Cinc consignes per a aquesta tardor, de fra Valentí Serra

Remeis naturals per a una bona salut, de l'herbolari caputxí

1. Per prevenir refredats i reforçar el sistema respiratori.
    Durant tota la tardor, prendre cada matí en dejú serpoll (o serpol), amb una bullida o infusió.

'Els pagesos que fan vins naturals ens mostren com sortir de la catàstrofe neoliberal'

Entrevistem el cineasta Jonathan Nossiter, autor de 'Mondovino' · Ha presentat 'Natural resistance', un nou film sobre el món del vi, al Most Festival de Vilafranca

'Els pagesos que fan vins naturals ens mostren com sortir de la catàstrofe neoliberal'

Jonathan Nossiter fa deu anys que va estrenar el film 'Mondovino', que avui encara es considera un film de referència sobre el món del vi. Hi ha qui creu que les crítiques mercantilistes que s'hi feien van marcar un abans i un després. Sobretot els atacs a la primacia dels valors neoconservadors de l'era Parker, personatge que hi queda ridiculitzat. Ara Nossiter fa un pas més per a descobrir una manera honesta d'entendre què vol dir fer vi, el lligam amb la vinya, el respecte a la terra, amb un nou film, 'Natural resistance'.

VINSEUM, una història de la vinya i el vi

VINSEUM, una història de la vinya i el vi

Entrem al museu del vi de Vilafranca, organitzador del Most Festival internacional de cinema del vi i del cava

El Museu del vi de Vilafranca del Penedès té un nom d'entrada difícil de recordar, però que el singularitza, VINSEUM, i un subtítol que li confereix ambició: Museu de les cultures del vi de Catalunya. És una institució que ve de lluny, però amb una clara voluntat contemporània. El museu ha passat moltes vicissituds: va estar tancat del 2007 al 2012, any que es va reobrir per inaugurar la primera fase d'ampliació. Avui ocupa l'antic Palau Reial...

(Re)descobrir la garrofa

La garrofa, un fruit que, rere un aspecte pobre i auster, amaga un potencial culinari notable. És un article de David Roman publicat a la revista Papers de Vi.

(Re)descobrir la garrofa

Energètica i nutritiva, la garrofa se sol relacionar amb l'alimentació animal. Després de dècades de regressió i d'oblit, aquest cultiu mil·lenari i endèmic de la riba mediterrània torna a l'actualitat i es reivindica com un aliment natural, local i sa

De vegades les circumstàncies arraconen productes i aliments i els condemna injustament a l'ostracisme. És el cas de la garrofa, antany habitual al litoral i actualment per a molta gent una autèntica desconeguda. Sembla que aquesta situació canviarà o, com a mínim, hi ha qui treballa en aquesta direcció, promovent la introducció d'aquest llegum a la cuina mitjançant un discurs travat sòlidament que uneix gastronomia, territori i paisatge. 

Coca de garrofa

Coca de garrofa

Una recepta de la Fundació Alícia que trobareu al llibre 'La pastisseria i la cuina de la garrofa' (Onada Edicions)

Una de castanyes amb gust de Jordi Roca

Una de castanyes amb gust de Jordi Roca

El millor postrer del món proposa: 'Borratxo de castanya al whisky Lagavulin'

Recepta: Papada de porc cruixent amb espardenya

Recepta: Papada de porc cruixent amb espardenya

Una recepta que prepara Nandu Jubany, però que en origen feia Santi Santamaria

Per començar, salpebrem la papada. Després, l'envasem al buit en una bossa de plàstic i la bullim en un cassó amb aigua durant dotze hores a 70º. Seguidament, la traiem de la bossa i la posem al forn a 170º durant una hora i mitja. L'escorça quedarà cruixent i la reservem. Retirarem el greix que sobri de la papada.

Aquest és un plat que feia en Santi Santamaria, va explicar en una ocasió Nandu Jubany. 

El Fòrum Gastronòmic desembarca a Barcelona

El Fòrum Gastronòmic desembarca a Barcelona

Aquesta primera edició a la Fira de Barcelona (Gran Via) s'ha fet del 20 al 23 d'octubre

Flors a taula

Les flors gaudeixen d'un paper important en coneguts aliments, líquids i sòlids: en infusió (camamilla, llessamí, crisantem), com a colorant o condiment (safrà) i com a aromatitzant (flor del taronger o tarongina). 

Flors a taula

Olor, color, gust, textura... Les flors aporten a la cuina molt més que un simple valor ornamental. Cuiners, consumidors i cultivadors reconeixen les bondats d'aquests bell recurs vegetal: les flors han arribat a taula per quedar-s'hi · És un article publicat a la revista Papers de Vi

El regne vegetal ha desenvolupat la flor com un sistema per assegurar la reproducció i pervivència de les espècies. Un mecanisme biològic que, eficaç mostra de disseny natural, és una encertada combinació de funció i forma. Sensible a aquest fet, sembla demostrat que ja fa cinc mil anys l'home cultivava flors amb finalitats ornamentals, i és per tots coneguda la càrrega simbòlica que hom els atribueix, com també el protagonisme que han tingut en obres d'art de tota mena.

Papillote d'albercocs amb granissat de sangria de garnatxa

Papillote d'albercocs amb granissat de sangria de garnatxa

Recepta que incorpora les flors com a part del plat del restaurant Nou Antigó de Teià (el Maresme)

Lliurats els premis vinari 2014

Lliurats els premis vinari 2014

Llista de vins guardonats i personatges del món del vi català reconeguts

Fòrum Wine & Culinary

Quan Josep Roca inspira els plats

Quan Josep Roca inspira els plats

El sommelier va desplegar un discurs ric i complex al II Wine & Culinary, sobre la quantitat de maneres diferents on el vi forma part dels plats del Celler de Can Roca

Complexitat i infinitat de conceptes va desplegar el sommelier Josep Roca en un temps massa limitat. L'aprofundiment i la creativitat en el relació entre els vins i els plats és tan suggerent i única, que val la pena apuntar-la.

La mineralitat dels vins i les incògnites que arrossega

La mineralitat dels vins i les incògnites que arrossega

El II Wine & Culinary international Forum va convidar el columnista Jamie Goode a parlar de 'Minerals: l'harmonia a través del terrer'

El columnista i responsable del bloc wineanorak.com, Jamie Goode, autor del llibre 'Wine Science' va parlar d'un tema contemporani i controvertit: la mineralitat en els vins. Goode es va aventurar a vincular mineralitat amb capacitat d'envelliment.

'Wine &amp; Culinary': trencar tòpics

'Wine & Culinary': trencar tòpics

En aquest camí nou on caminen plegats la cuina i el vi, és el vi qui porta la iniciativa. Així es va posar en evidència en el segon fòrum Wine & Culinary

Recepta: Els rovellons amb botifarra negra de Nandu Jubany

Recepta: Els rovellons amb botifarra negra de Nandu Jubany

El xef de Can Jubany proposa un tast de cuina de proximitat

Recuperant la cultura de la pansa a la Vall d'Albaida

Recuperant la cultura de la pansa a la Vall d'Albaida

L'historiador Carlos Fuster fa un inventari del patrimoni arquitectònic i tradicional de l'elaboració de la pansa al País Valencià i impulsa la festa de l'escaldà

La primera meitat del segle XX, bona part de les famílies de les comarques de la Marina Alta, la Safor i de la banda més oriental de la Vall d'Albaida vivien en bona part dels ingressos que obtenien de l'elaboració de la pansa del raïm moscatell. Al 1900, les panses del País Valencià, dolces i fines,  que s'exportaven a Anglaterra, els Estats Units i molts altres llocs des del port de Dènia, eren molt preuades per l'aristocràcia britànica, que les assaboria en boniques capsetes planes i delicades i embolcallades amb paper fi, com si fossin bombons. 

La recepta: Arròs al forn amb pances i cigrons

La recepta: Arròs al forn amb pances i cigrons

El gastrònom Casimir Romero ens ofereix aquest arròs amb panses, una altra manera de recuperar la cultura de la pansa

Explica Casimir Romero: 'La cuina àrab ens va deixar molts plats en els que els fruits assecats eren un ingredient principal. Així ho certifiquen moltes de les receptes de la cuina medieval de la Corona d'Aragó. Al llibre de Cochi (*) i al llibre de Sent Soví (**) hi trobem plats de carn acompanyats de prunes o de panses. Hem de recordar que aquests plats beuen de la cuina del califat de Córdova, una cuina rica i sofisticada en la qual els agredolços eren plat corrent. 

L'agrarietat, per Perejaume

L'agrarietat, per Perejaume

Recuperem una conferència en vídeo que l'artista i poeta va donar al CCCB

El 9 d'octubre arribarà al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) l'exposició 'Mareperlers i ovaladors. Barroc, avantguarda i agrarietat', comissariada per Perejaume, i que s'hi estarà fins l'11 de gener del 2015. Aquest exposició parteix del llibre d'artista 'Mareperlers i ovaladors' (Enciclopèdia Catalana). Tanmateix, tot plegat ve de molt més lluny. Ve del compromís que ha adquirit Perejaume de sempre amb el paisatge local i la natura, que impregna la seva producció poètica, assagística i artística. Per això  recuperem una conferència titulada 'L'agrarietat', que l'artista i poeta va donar al CCCB el gener del 2013, acompanyat del professor de la Universitat de Vic, Jacint Torrents. 

Recepta: Llamàntol a la catalana (amb xocolata)

Recepta: Llamàntol a la catalana (amb xocolata)

Del llibre 'La cuina del Maresme', que acaben de presentar les biblioteques municipals d'aquesta comarca

La biblioteques municipals del Maresme presenten aquests dies el llibre  'La cuina del Maresme', que de fet és una guia dels recursos que ofereixen les vint-i-cinc biblioteques municipals de la comarca. Així mateix, cada municipi aporta la recepta d'un plat tradicional, elaborat per un restaurant de qualitat del poble. Aquesta iniciativa es va dur a terme per primera vegada l'any 2004 i ara, deu anys després, les biblioteques actualitzen els recursos i les receptes en una nova edició.

La DO Alella s'obre a l'enoturisme

Aquest cap de setmana, Alella, el poble que dóna nom a aquesta Denominació d'Origen vinícola, celebra la festa de la verema. Us oferim quinze propostes d'enoturisme d'alguns dels seus cellers. 

La DO Alella s'obre a l'enoturisme

L'enoturisme ha arribat per quedar-se a la Denominació d'Origen Alella, la més petita de Catalunya, situada a pocs quilòmetres de Barcelona, entre el Maresme i el Vallès Oriental. I ho fa amb voluntat de singularitat, amb qualitat i amb la intenció de diferenciar-se en un sector molt competitiu. A dia d'avui, la meitat dels vuit cellers inscrits a la DO Alella han apostat amb decisió i d'una manera diríem que estructural per l'enoturisme, oferint un programa estable de visites, tasts i activitats culturals vinculades al vi. I amb el desafiament d'aprofitar la proximitat amb Barcelona, una de les ciutats més desitjades avui pel turisme internacional. Us oferim una selecció de catorze propostes. (És un reportatge publicat al número 30 de la revista Papers de Vi).

Cultura de sucar i sucar-hi

Cultura de sucar i sucar-hi

Per què ens agrada tant sucar als catalans? Aquest article és publicat a la revista Papers de Vi

'Sucar', un verb preciós que prové del mot 'suc', que alhora prové del llatí 'sucus'. El GDLC defineix el verb 'sucar' com fer que una certa quantitat d'un suc o d'un líquid qualsevol penetri una cosa o s'hi adhereixi, especialment ficant-la-hi i traient-la'n. És una bonica definició, i sense menystenir-ne l'ús popular amb connotacions sexuals, als catalans ens encanta sucar, ho suquem tot. 

Sèrie: Una recepta cada dia

Sèrie: Una recepta cada dia

Aquestes vacances d'estiu us hem ofert una trentena de receptes extretes d'alguns dels receptaris publicats aquest any.

Aquí les trobareu recollides totes. 

Sommeliers

Roger Viusà: 'Un vi ha de transmetre un paisatge'

Roger Viusà: 'Un vi ha de transmetre un paisatge'

Es va formar amb Josep Roca, al Celler de Can Roca i després va saltar al restaurant Moo de l'hotel Omm de Barcelona

Roger Viusà (Roses, 1978) és un sommelier de fort caràcter i personalitat, dotat d'una memòria gustativa excepcional. Ara té un establiment propi, el bar de vins Plaça del Vi 7, a Girona, un espai de referència.

Ferran Centelles: 'Els sommeliers hem d'explicar els vins d'una manera més assequible'

Ferran Centelles: 'Els sommeliers hem d'explicar els vins d'una manera més assequible'

Avui és delegat de Jancis Robinson, referència mundial en el món del vi

Ferran Centelles (Barcelona, 1981) diu: 'El vi em va trobar a mi', diu. Del plaer que li produïa tastar vins en va acabar fent una professió. Dotze anys a elBulli. Després s'ha dedicat a la docència i a difondre la cultura del vi. 

César Cánovas: 'El més important per a un sommelier és la confiança que et fa el client'

César Cánovas: 'El més important per a un sommelier és la confiança que et fa el client'

Sommelier de Monvínic, considerat el millor bar de vins del món

Des del 2008, César Cánovas (Monistrol de Montserrat, 1971) és el responsable de l'equip de sommeliers de Monvínic, propietat de Sergi Ferrer-Salat. Cánovas és un home discret i afable, a qui no agrada la confrontació, tot i que aporta sentit crític a la professió. 

Panarres

El llonguet, garantia de qualitat d'un forn artesà

El forner recorda que la molla tova del llonguet és ideal per a la gent gran i la petita. Com s'aconsegueix que sigui tan fina? 'Perquè la cocció és a temperatura molt alta, de manera que la crosta queda sobtada i la molla poc cuita. Tradicionalment, el llonguet i la coca de torna eren les primeres peces que es posaven al forn de llenya. 

El llonguet, garantia de qualitat d'un forn artesà

El forner Lluís Artés defensa aquesta peça de pa tradicional que es va deixant de fer

Raons del perquè els forns van perdent l'hàbit d'elaborar llonguets. Ens ho explica el forner artesà Lluís Artés, propietari del Forn de la plaça d'Alella. També ens ensenya, amb l'ajuda de Josep Pérez, el procés d'elaboració d'un llonguet (veieu seqüència gràfica). Aquesta peça de molla tova i fina i crosta cruixent i esberlada  ha estat el berenar de la quitxalla durant dècades. Tota la saviesa recau en saber fer els plecs a la pasta.
Explica Lluís Artés: 'La raó principal per la qual es deixa de fer llonguets és l'aparició de la baguet, un pa molt fàcil de manipular i de menjar que ha desplaçat el llonguet.'  

Coca de cireres de Reus

Coca de cireres de Reus

Una menja de Festa Major de Sant Pere, que s'escau aquest cap de setmana

La coca de Sant Joan, pas a pas

La coca de Sant Joan, pas a pas

De pasta lleugera, fàcil de menjar, amb fruita confitada, crema o llardons

Licors

L'herberet

Us oferim la recepta per fer un libre d'herberet.

L'herberet

El gastrònom Casimir Romero ens parla d'aquest licor fet amb herbes que es cullen pels volts de Sant Joan

Explica Casimir Romero des de la Vall d'Albaida que 'enguany amb la sequera les herbes han florit prompte i cal espavilar-se si es vol fer l'herberet', aquest licor d'herbes tan propi d'aquesta comarca. L'herberet s'elabora deixant en maceració un conjunt d'herbes amb una barreja d'anís sec i d'anís dolç. Tot seguit us en donem la recepta. Però el gastrònom també adverteix que a partir de la base d'herbes hi ha moltes fórmules possibles, tantes com elaboradors d'herberet hi hagi. Les diferències comencen quan es trenca la proporció de meitat i meitat  d'anís sec i anís dolç.

El gin, la pomada, la pellofa

El gin, la pomada, la pellofa

El gin és la beguda més patrimonial de Menorca i a partir de Sant Joan no manca en cap plaça ni bar de poble o ciutat de l'illa

Aquests dies de Sant Joan, que Menorca s'engalana i fa festa grossa entre flabiolers, cavalls i cavallers, us oferim el procés d'elaboració del gin i dels seus combinats més il·lustres, la pomada i la pellofa, begudes tradicionals d'aquestes celebracions. Ho hem extret del llibre 'La cuina de Menorca' (la Magrana, 1995) de Jaume Fàbrega i Carme Puigvert, que recull les bases sobre les quals s'assenta aquest patrimoni i ofereix un receptari de més de tres-cents plats. 

Tricentenari

Cuina 1714: Platillo de la batalla d'Almansa

Cuina 1714: Platillo de la batalla d'Almansa

Us oferim la recepta d'aquest plat. El projecte és una iniciativa per sumar recreacions culinàries de plats de l'època, posats al dia

S'ha presentat Cuina 1714 en el marc del Tricentenari, amb la voluntat d'aplegar recreacions culinàries de plats de l'època de la Guerra de Successió. Amb tot, la finalitat principal del projecte és la d'aconseguir que molts dels restaurants existents a les viles, ciutats i escenaris per on discorren els itineraris turístics i culturals de la Ruta 1714, puguin oferir a les seves cartes receptes de cuina catalana típiques de principis del segle XVIII.

Recepta de festa major: peres farcides

Recepta de festa major: peres farcides

És un plat fet amb una classe de peres en perill d'extinció, les peres del bon cristià

Al llibre 'La cuina a cal Sucarrat', hi trobem la recepta de les peres farcides. És el plat gustós i contundent que endolceix la festa major d'Alella (el Maresme). I té unes quantes virtuts: forma part de la cuina del dolç i salat escampada per tots els Països Catalans, s'hi afegeix xocolata per lligar la salsa i és un plat fet amb una classe de peres en perill d'extinció, les peres del bon cristià, de polpa dura, que van molt bé per a coccions llargues. A Alella se'n manté el cultiu gràcies a aquesta menja. 

Paisatge

L'art del paisatge del gust

L'art del paisatge del gust

La revista Bonart dedica un monogràfic a la relació 'Art, alimentació i paisatge'

Escriu la crítica d'art Pilar Parcerisas al número 165 de la revista Bonart: 'L'avantguarda va marcar noves relacions de l'art i el menjar al llarg del segle XX, una trajectòria que va des del cubisme fins a Ferran Adrià (...).'

Candidatura del paisatge del Priorat a patrimoni mundial de la UNESCO

El Priorat és des de fa dues dècades un territori de referència quant a la lluita per preservar-ne el paisatge. Territori de massissos imponents, de licorella, de vinyes i d'oliveres, té tots els trets identificadors del paisatge agrari de la muntanya mediterrània. 

De Patrimoni de la humanitat i de prioritats

De Patrimoni de la humanitat i de prioritats

Posem l'enfoc i l'accent en aquesta candidatura per la seva singularitat a l'hora de definir el projecte i construir-lo des d'un ampli suport de la societat civi

Paisatge de Blai Bonet

Paisatge de Blai Bonet

Us oferim el poema 'Lo pus bell catalanesc del món' de Blai Bonet, del llibre 'El Jove' (Empúries, 1987) · El músic Toti Soler i el poeta Carles Rebassa l'han musicat

A la romana

Arnau Trullén i la ceràmica romana

Arqueòleg i ceramòleg, coneixedor de l'ofici de la ceràmica de Terra Sigillata, Arnau Trullén torna a elaborar els vasos que es feien a l'època romana

Arnau Trullén i la ceràmica romana

Arnau Trullén, nascut a Barcelona el 1979, és arqueòleg i ceramòleg. Fa dos anys que treballa al taller del ceramista francès Gérard Morla, a Lezoux, un poble petit al costat de la ciutat de Clermont-Ferrand, i no tardarà a convertir-se en mestre ceramista especialitzat en la tècnica de la Terra Sigillata, la que va produir massivament la civilització romana, amb la que feien els gots per beure el vi, els plats i altres utensilis per als àpats, que els soldats en campanya militar s'emportaven arreu de la Mediterrània i també al nord d'Europa: França, Anglaterra i Alemanya sobretot. 
Al taller de Gérard Morla Trullén aprèn a elaborar la ceràmica romana tal com es feia a l'època. I ens ensenya algunes rèpliques que ha fet amb les mateixes mides i motius decoratius d'uns originals del segle II dC. 

Tarraco Viva i gastronòmica: deu propostes

Tarraco Viva i gastronòmica: deu propostes

La setzena edició d'aquest festival romà, enguany s'ha dedicat a l'emperador August

Pèsols de l'Índia amb sipionets

Pèsols de l'Índia amb sipionets

Una recepta de cuina romana del restaurant La Sargantana de Badalona

Salvador Sunyer: de la desertització de la cultura a la passió per la cuina

Salvador Sunyer: de la desertització de la cultura a la passió per la cuina

El director del Festival Temporada Alta és un bon cuiner i un bon gormand

És la una del migdia i, puntual, Salvador Sunyer, responsable del festival Temporada Alta, entra per la porta del bar de vins Plaça del Vi 7 de Girona. És un establiment acollidor, amb una carta de vins que traspua saviesa en el fer vinícola. Sunyer no ha deixat de recomanar aquest establiment durant el darrer Temporada Alta, a dramaturgs, actors i gent de cultura. Després de vint-i-dos anys, enguany s'ha vist el Temporada Alta més reeixit i ja és una referència mundial...

Enoturisme en un país que ni beu ni veu el seu propi vi?

Enoturisme en un país que ni beu ni veu el seu propi vi?

Divulgadors del món del vi responen la pregunta

Un debat obert i estructural sobre el món del vi avui a Catalunya: 'Vi i enoturisme, motor econòmic d'un país que ni beu ni veu el seu propi vi?'. Opinions de Joan Gómez Pallarès, Lluís Tolosa, Ruth Troyano, Raul Deamo i Manel Colmenero Larriba  Alicia Estrada.

Els germans Roca

El Celler de Can Roca queda segon

El Celler de Can Roca queda segon

El restaurant danès Noma, de René Redzepi, torna a la primera posició · Amb tot, Jordi Roca ha estat proclamat millor pastisser

Tot feia pensar que el Celler de Can Roca revalidaria la primera posició de la llista dels cinquanta millors restaurants del món, de la revista britànica Restaurant. Però, contra pronòstic, ha estat el Noma de René Redzepi, ha reconquerit el cim. (Llista completa.)

Els germans Roca presenten el llibre i la pel·lícula de 'El Somni'

Els germans Roca han presentat el llibre i la pel·lícula de 'El somni', el seu projecte més ambiciós, que juga al límit dels sentits i posa la gastronomia en relació amb les arts i la ciència. 

Joan Roca ensenya a cuinar en l'àmbit domèstic

Joan Roca ensenya a cuinar en l'àmbit domèstic

Aplega i ordena la seva experiència al restaurant, i també com a docent, en un llibre destinat a cuinar a casa · Conté vuitanta receptes

Bacallà amb espinacs, panses, pinyons i formatge idiazabal

Bacallà amb espinacs, panses, pinyons i formatge idiazabal

Recepta extreta del llibre 'Cuina amb Joan Roca. Tècniques bàsiques per cuinar a casa' (Planeta)

Màrius Fuertes, un home enganxat a un nas

Entrevistem aquest tècnic en anàlisi sensorial que ens relata la seva trajectòria, ens parla de l'olfacte, d'enoturisme, de nutrició i gastronomia

Format al Piemont, precursor d'una de les primeres vinateries del país, Màrius Fuertes (Girona, 1970) avui es guanya la vida amb diferents projectes: des de l'elaboració del Pla Estratègic d'Enoturisme Empordà 2012-2017, encarregat per la D.O. Empordà i els Consells Comarcals de l'Alt i el Baix Empordà; coordinador i tutor del primer curs de Dinamitzadors de Turisme Agroalimentari de Figueres...

Elogi dels pèsols i les faves del Maresme

Elogi dels pèsols i les faves del Maresme

Un nou paisatge literari per a la Gastronomia del país, obra del periodista Manuel Cuyàs, amb recepta inclosa

Llibres de gastronomia i paisatge

Llibres de gastronomia i paisatge

Consulteu la suculenta relació de novetats de llibres de cuina, vi i paisatge que han coincidit a les llibreries

La Fundació Alícia fa festa grossa

El cap de setmana del 3 i 4 de maig es va celebrar la segona edició de Alicia't, amb tallers de cuina i d'hàbits saludables a l'hora de menjar, per a totes les edats (d'aprofitament, cuina tradicional tunejada per fer-la ràpida al micro, 'street food' del món --superxulo--, en família, a l'hort, històrica...).

La Fundació Alícia fa festa grossa

La Fundació Alícia (nom que neix de casar alimentació i ciència), és una entitat puntera en el desenvolupament i la recerca de projectes vinculats a la innovació tecnològica en la cuina, a promoure una alimentació saludable i posar en valor el patrimoni agroalimentari. Projectes per millorar la dieta dels diabètics, gelats gustosos pels nens malalts de càncer, treballs de millora dels menús escolars, un estudi sobre l'oli d'oliveres mil·lenàries, posar en valor la cuina de la garrofa... El cap de setmana passat va organitzar la segona edició de Alicia't, una festa de portes obertes per posar en valor els seus àmbits d'actuació amb tallers per a totes les edats.

Recepta: galets petits amb calamars, verdures i bolets

Recepta: galets petits amb calamars, verdures i bolets

Una recepta ideal per cuinar en família proposada per la Fundació Alícia

Recepta: confitura de maduixots

Recepta: confitura de maduixots

Del llibre de Carme Ruscalleda 'Cuinar per ser feliç' (laButxaca)

Josep Lladonosa, referent de la cuina tradicional catalana

Josep Lladonosa, referent de la cuina tradicional catalana

Publica el volum 'La cuina catalana. 800 receptes d'avui i de sempre' (RBA-La Magrana)

Corria l'any 1991 i el cuiner Josep Lladonosa i Giró (Alguaire, Segrià, 1938) entrava de xef al Restaurant 7 portes, on s'hi estaria durant onze anys, aixecant diàriament una vuitantena de plats per als sis-cents comensals de mitjana que passaven cada dia pel restaurant, dinar i sopar. Però Lladonosa es va incorporar a l'establiment barceloní amb un mes i mig de retard. La raó: volia acabar d'escriure una de les obres que s'ha convertit en referència de la cuina tradicional catalana dels darrers vint-i-cinc anys, 'El gran llibre de la cuina catalana' (Empúries). Ara, Lladonosa ha revisat a fons el receptari i ha fixat el seu llegat definitiu en un nou volum, 'La cuina catalana. 800 receptes d'avui i de sempre' (RBA-La Magrana).

Tripa a la catalana

Tripa a la catalana

Del llibre 'La cuina catalana. 800 receptes d'avui i de sempre' de Josep Lladonosa

Ingredients (per a 6 persones):

-1,2 kg de tripa de vedella neta
-1,4 kg de patates
-5 tomàquets
-2 cebes
-300 ml d'oli d'oliva
-200 ml de vi blanc
-Pebre negre
-Sal

Elaboració:
Talleu la tripa a trossos d'uns sis centímetres de llarg per un centímetre de gruix, renteu-los bé, i feu-los escaldar amb iagua uns minuts.

(...)

Receptes

Cassoleta de la Vall d'Albaida

Cassoleta de la Vall d'Albaida

El gastrònom Casimir Romero ens explica la recepta per fer la cassola d'arròs al forn, ben pròpia d'aquestes dates

Ens explica el gastrònom Casimir Romero: 'Al País Valencià, sobretot a la Vall d'Albaida, és costum 'anar de cassoleta', a finals de febrer. Els xiquets s'en van d'excursió i al migdia les mares més comboiantes els hi porten la cassoleta i au... tots a dinar!'

Botifarra d'ou amb Bouquet d'A

Botifarra d'ou amb Bouquet d'A

Us expliquem com s'elabora la botifarra d'ou i en fem un maridatge amb un vi de pansa blanca i garnatxa

Joan Bertran de Casa Librada d'Alella (el Maresme), una cansaladeria centenària, ens explica com s'elabora la botifarra d'ou en aquest establiment, des de fa mig segle i més i tot. I després, la sommelier Rosa Vila, la marida amb un vi de la DO Alella.

Greixonera dolça dels darrers dies

Greixonera dolça dels darrers dies

La cuina del restaurant Idò d.o. Balear ens ofereix aquestes postres típiques de carnaval

Aquest és un dels plats típics de carnaval, els 'darrers dies' abans de la Quaresma. Els ingredients, com molts altres de la cuina balear, són aprofitats d'altres menjades, perquè si qualque cosa caracteritza la cuina de les illes són els ingredients senzills. 

'Al tombant de segle XIX-XX, els cafès eren l'avantguarda urbanística de Barcelona'

Paco Villar (Barcelona, 1961) ens cita al Velódromo del carrer Muntaner. Ha triat aquest establiment, perquè es va obrir l'any 1933 i avui, recuperat, encara conserva els grans finestrals i l'escala central i alguns billars i tot. 

'Al tombant de segle XIX-XX, els cafès eren l'avantguarda urbanística de Barcelona'

Entrevista amb Paco Villar, autor del llibre 'Barcelona, ciutat de cafès' (Viena edicions)

Al tombant de segle XIX i XX, l'oci a la ciutat de Barcelona passava necessàriament pels cafès. Barcelona era coneguda com 'la ciutat dels cafès' per la qualitat dels establiments que s'hi van obrir i per la quantitat, impossible de quantificar, segons el cronista Paco Villar, autor de 'Barcelona, ciutat de cafès (1880-1936)'  (Viena edicions). 

Tast de formatges europeus

Tast de formatges europeus

L'especialista en tasts Ricard Salgado ens proposa un tast d'iniciació, amb set formatges harmonitzats amb diferents vins

Glossari gustatiu dels Països Catalans (2)

Glossari gustatiu dels Països Catalans (2)

Us oferim els mots vinculats al menjar i al beure que han aparegut al llarg del 2013 dins del projecte 'Cada dia un mot' de Rodamots

En revolta

Jardins comestibles, petits gests en revolta

A Todmorden trobem jardins vegetals al costat de l'estació del tren, del centre de salut, davant de la comissaria de policia i, fins i tot, al cementiri. Diu Warhurst: 'Això no ho fem perquè ens avorrim, sinó perquè hem començat una revolució.

Jardins comestibles, petits gests en revolta

Us expliquem el projecte de Pam Warhurst, creadora de 'Incredible Edible' i expresidenta del comitè que gestiona el patrimoni forestal de Gran Bretanya

Fa poques setmanes, l'activista Pam Warhurst va passar per la Fundació Alícia, per explica el seu projecte de transformació social a partir del 'paisatge comestible' anomenat 'Incredible Edible': projecte fet de petits gests inicials, que converteixen terres i espais en desús en 'jardins comestibles'. Ho va explicar al seminari Paisatge+Alimentació+Creativitat+Identitat, organitzat per l'Observatori del Paisatge de Catalunya

De calçots, horts urbans, qualitat i proximitat

S'ha presentat el projecte Hortànic a l'Espai VilaWeb, amb ponències sobre horts urbans i productes locals i de temporada

Els protagonistes de l'aventura són tres joves de l'Alt Penedès, tots fills de famílies pageses. Un va continuar vinculat a la terra i va fer estudis de tècnic agrònom; els altres dos es van allunyar del món rural per entrar a treballar en un banc. Les calçotades les feien plegats i un dia es van engrescar a plantar els calçots que servirien per les calçotades de l'any següent. Però es van engrescar massa, perquè en van produir més dels que es podien menjar. De manera que, per no llençar-los, es van començar a moure per vendre'ls. Corria l'any 2005.

Slow Food lliura els distintius 'Km 0' a quaranta-sis restaurants catalans

Slow Food lliura els distintius 'Km 0' a quaranta-sis restaurants catalans

Consulteu la llista de restaurants amb el distintiu

Estudi de la Masia Catalana, herència noucentista de Rafael Patxot

Estudi de la Masia Catalana, herència noucentista de Rafael Patxot

Es commemoren els cinquanta anys de la mort d'aquest metereòleg, mecenes, bibliòfic

Fa cinquanta anys de la mort del mecenes, metereòleg, bibliòfil Rafael Patxot (Sant Feliu de Guíxols, Baix Empordà, 1872-Ginebra, 1964). Unprograma d'activitats de tota mena, promogut per la Diputació de Barcelona, recordarà aquesta figura poc corrent. Arran de la commemoració, recuperem un dels projectes singulars i d'altura que va impulsar als anys vint i trenta del segle XX, i que es va acabar bruscament per la guerra i la dictadura franquista. Es tracta de 'Estudi de la Masia Catalana'.

Toni Catany pintava l'univers

Toni Catany pintava l'univers

De l'escriptor Biel Mesquida sobre Toni Catany, i sobre els delicats bodegons que l'artista desaparegut fotografiava

L'escriptor Biel Mesquida, amic del fotògraf Toni Catany, mort fa pocs mesos, ens brinda un deliciós text literari sobre la seva amistat: «Agafaré fua i em llançaré a delirar sobre el meu amic, el fotògraf Toni Catany, que fa un no-res ha partit cop en sec i m'ha deixat una absència fonda i difícil. Record que sempre li deia que estava alabadíssim de tenir en ell un retratista de cambra que m'havia fet fotos des dels llunyaníssims anys seixanta del segle passat fins suara. (...)»

De suros, taps i tapers

De Cassà de la Selva a la Xampanya, connexió surera

De Cassà de la Selva a la Xampanya, connexió surera

Rafael Nadal recupera la història dels seus besavis, artífex d'una important indústria surera, a 'Quan en dèiem xampany'

Vet ací la història d'un jove de Cassà de la Selva que a final del segle XIX la fil·loxera va deixar sense esperances de prosperar. A setze anys, va decidir d'anar-se'n cap a la zona de la Xampanya, on li havien dit que podria reeixir en el negoci del suro.

La xauxa tapera de Sant Feliu de la Costa Brava, segons Gaziel

La xauxa tapera de Sant Feliu de la Costa Brava, segons Gaziel

Fragment del llibre 'Sant Feliu de la Costa Brava', on Gaziel relata la vida dels fabricants i fabriquejants de taps de suro

«Com que era vinguda de França, la indústria del suro havia portat amb ella tot de paraules de la parla tapera que s'estilava a Xampanya. I la nostra gent, un cop apreses, les havia catalanitzades. Per exemple: trefí, baifí, robinet, xopina, reculosa, carrar, carrador, comanda, etc.»

Arbres de pell aturonada

Arbres de pell aturonada

Perejaume ens apropa als suros des de la seva poètica, al llibre 'Pagèsiques' (Edicions 62). Us n'oferim un fragment

«Permeteu-me un incís, però al bosc hi ha alzines i suros. Jo no conec cap pagès ni home de bosc que d'un suro en digui alzina surera. L'ús comú de la paraula 'suro' per anomenar tant la més gruixuda escorça d'arbre com l'arbre sencer que la produeix...»

Paisatges literaris

Elogi de la Drova, per Josep Piera

Elogi de la Drova, per Josep Piera

Fragments del paisatge d'hivern de la Drova (la Safor), on viu l'escriptor, que recull al llibre 'Joc de daus'

Elogi de l'Horta de València per Joan F. Mira

Elogi de l'Horta de València per Joan F. Mira

Us n'oferim un fragment del capítol tercer del llibre 'El tramvia groc' (Proa), on l'escriptor Joan F. Mira fa literatura del seu paisatge d'infantesa

Elogi de la Sénia per Joan Todó

Elogi de la Sénia per Joan Todó

Us oferim un fragment del llibre 'L'horitzó primer' de Joan Todó (l'Avenç), on l'autor fa literatura del seu paisatge de naixença

Elogi de Mallorca per Emili Manzano

Elogi de Mallorca per Emili Manzano

Us oferim una de les proses líriques i evocadores que recull el llibre 'Pinyols d'aubercoc' (L'Avenç)

L'ametller en flor

L'ametller en flor

Josep Pla i Enric Casasses a partir de Joan Maragall

El jardí, els rials i el sexe dels tritons

El jardí, els rials i el sexe dels tritons

El paisatge literari de Salvador Espriu segon l'escriptor Julià Guillamon i la imatge del fotògraf Ronald Stallard

Paisatge i alimentació

'El món rural no vol ser el Passeig de Gràcia'

'El món rural no vol ser el Passeig de Gràcia'

Seminari sobre 'Paisatge, Alimentació, Creativitat i Identitat' organitzat per l'Observatori del Paisatge

Aquesta setmana, l'Observatori del Paisatge de Catalunyaha organitzat el Seminari 'Paisatge, Alimentació, Creativitat i Identitat'. L'objectiu era relligar i connectar persones, idees, iniciatives de tots aquests àmbits, perquè s'hi relacionessin, a partir del territori

Toni Massanés: 'Què fa que les coses siguin bones?'

Toni Massanés: 'Què fa que les coses siguin bones?'

El director de la Fundació Alícia ha participat en el seminari 'Paisatge, Alimentació, Creativitat i Identitat'

El director de laFundació Alícia, Toni Massanés, hi va fer la ponència 'Els sentits en l'alimentació'. Va començar assegurant que producte i paisatge eren la mateixa cosa. És la visió d'un humanista, que entén la cuina com l'estratègia alimentària humana.

'Hem d'identificar els relats ocults dels llocs i fins i tot convertir-los en relats turístics'

La ponència de José Antonio Donaire, 'Paisatge, alimentació i turisme', va aportar moltes idees i visions originals a partir del quadrilàter turisme-paisatge-gastronomia-creativitat.

Joan Gómez Pallarès: el vi, la terra i l'eternitat (1)

Joan Gómez Pallarès: el vi, la terra i l'eternitat (1)

Entrevistem aquest filòleg clàssic, apassionat per la vinya i el vi, responsable del bloc DeVinis i autor de 'Vinos naturales en España'

Joan Gómez Pallarès va descobrir fa set anys que la relació del vi amb l'eternitat, a l'època clàssica, provenia de la manera de relacionar-se que tenien els romans amb la terra. Aquesta constatació es va convertir en la raó de ser, espiritual, de la seva vinculació profunda amb el paisatge, la vinya i el vi. 

Christian Escribà i 'l'efecte sorpresa'

Christian Escribà i 'l'efecte sorpresa'

El pastisser parla de l'avantguarda i la 'performança' · El seu pare ja la impulsà i ell la manté amb propostes de 'pastisseria regal'

Christian Escribà és la tercera generació de pastissers i hereu de la força creativa del seu pare, Antoni Escribà, que va portar l'espectacle al món en la pastisseria catalana. Christian Escribà executa grans produccions i projectes de poc pressupost i es vincula amb la cuina d'avantguarda.

Vi, cuina i paisatge

Vi, cuina i paisatge

Atènyer una concepció humanista del món de la cuina i del vi, que també és un món de cultura, de gaudi, de lleure; que faci protagonistes les persones i el territori

Parlar del vi, de la cuina, dels aliments és mostrar una manera de viure sana, sostenible, empeltada de cultura, vinculada als sentits; una manera d'entendre el territori i el paisatge. Una manera d'entendre la vida, que ens lliga amb la tradició i la memòria, i ens marca el futur, també.