Toni Mollà | biografia
13 de març del 2011
 
 

Benvingut siga qui a sa casa ve

Benvingut sia qui a sa casa ve

Toni Mollà va nàixer a Meliana (l’Horta nord) el 17 de juny del 1957.
El 1978 es va diplomar en Ciències Humanes per l’EUPEGB de València. Va treballar com a mestre a l’Escola La Masia (1979-1984), el centre pioner d’ensenyament en català al País Valencià.

Anys després es va llicenciar en periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona (1995-97). Ara és treballador laboral fix a la Radiotelevisió Valenciana amb la categoria laboral d’Expert en Anàlisi de la Programació.

Ha estat professor d’Estructura de la Comunicació, en la Llicenciatura de Periodisme, a la Universitat de València durant els cursos 2001-2002, 2002-2003, 2003-2004 i 2004-2005. També ha estat professor durant tres convocatòries de la Universitat Catalana d’Estiu. Participa regularment com a professor en màsters i cursos de postgrau.
El 2006 va enllestir un doctorat en Sociologia i Antropologia Social a la Universitat de València. El dia 14 de juny de 2007 va defensar amb la qualificació d’excel.lent cum laude la tesi doctoral La televisió valenciana del segle XXI. Nous factors i noves funcions. Autodiagnòstic i anàlisi de prospectiva (2005-2010) davant d’un tribunal format pels doctors Josep-Lluís Gómez-Mompart, Josep Gifreu, Ramón Zallo, Bernat López i Gil-Manuel Hernàndez. El director de la tesi va estar el doctor Rafael Xambó, del mateix departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València.

paris
.
.
Ha participat en l’elaboració de llibres de text per a l’ensenyament primari i secundari i de materials didàctics diversos. Posteriorment, ha desplegat una intensa activitat intel.lectual entre la sociologia de la llengua i la societat de la informació. Fruit d’aquesta dedicació, a partir dels anys vuitanta, és la publicació d’estudis --llibres, articles i comunicacions-- sobre sociologia de la llengua i de la comunicació, com ara els tres volums del Curs de sociolingüística (1987, 1988 i 1991), La llengua als mitjans de comunicació (1990), Política i planificació lingüístiques (1997), La política lingüística a la societat de la informació (1998) i molts altres en volums col.lectius i revistes de l’especialitat.  
Amb La utopia necessària (Nacionalisme i societat civil), va guanyar el Premi d’assaig Rovira i Virgili (1994) i l'any  següent el Premi d’Assaig de la Crítica dels Escriptors Valencians per aquest mateix llibre. Va rebre també el premi de la Crítica de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana (2002) per l’edició i coordinació del llibre Ideologia i conflicte lingüístic. I el Premi Lupa d’Or (2004), atorgat pel Grup català de sociolingüística, pel llibre Llengües globals, llengües locals.
.
Faena feta
És autor d’obres de periodisme literari, com ara Converses inacabades amb Joan Fuster (1992), un llibre d'entrevistes amb Joan Fuster publicat als pocs mesos de la mort de l'assagista de Sueca. És autor així mateix de dos llibres sobre el jugador de pilota valenciana Paco Cabanes: el Genovés (1994) i Una partida de llegenda. 9 de juliol a Sagunt, (1996). La tardor de 2000 va rebre el Premi d’assaig de la Mancomunitat de la Ribera pel dietari Espill d’insolències. El 2004 va publicar Tres en línia, un assaig periodístic en col.laboració amb Francesc Bayarri, Rafa Arnal i Joan Dolç. I el 2005 va ser el coordinador de Nosaltres, exvalencians, del qual és també coautor amb els mateixos Francesc Bayarri, Rafa Arnal, Joan Dolç, Manuel S. Jardí i Emili Piera. L’any 2007 va publicar Quadern d’entretemps, el primer de tres lliuraments del seu nou dietari Al pas dels dies. Durant l’any 2007 ha eixit al mercat el recull d’articles Quina política lingüística?, amb intervencions de l’autor durant els darrers 20 anys en aquesta matèria. També ha freqüentat les col.laboracions periodístiques de temàtica assagística, política o esportiva, en Levante-EMV, El Temps, Euskara Gipuzkoan, El País o El Periódico de Catalunya, entre altres mitjans. Actualment, és també professor d’Estructura de la Comunicació en la Llicenciatura de Periodisme a la Universitat de València.
.