Notícia

El català, llengua d'atracció: el 28% de famílies nascudes fora de Catalunya parlen català als fills

L'Informe de Política Lingüística revela que la llengua catalana s'enforteix en la transmissió lingüística intergeneracional

La Generalitat de Catalunya ha publicat l'Informe de Política Lingüística 2014, on fa un repàs de les dades obtingudes a partir de l'Enquesta d'Usos Lingüístics de la Població 2013 (EULP). Es tracta de l'estudi de més abast que duen a terme cada cinc anys des del 2003 el Departament de Cultura, per mitjà de la Direcció General de Política Lingüística, i l'Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). L'Informe de Política Lingüística ha realitzat una anàlisi en profunditat dels resultats de l'EULP 2013 i en destaca els factors clau. 

L'Informe de Política Lingüística constata que la transmissió lingüstica intergeneracional fa passos a favor del català. I és que el 60,2% de les famílies amb un pare nascut fora de Catalunya utilitzen el català amb els fills i en el cas de les famílies amb els dos pares nascuts fora, el percentatge és del 27,5%. Aquesta dada és especialment significativa si es té en compte que actualment el 55,3 % de la població adulta major de 15 anys té ambdós progenitors nascuts fora de Catalunya.

Segons l'Informe, les dades de transmissió lingüística intergeneracional posen de manifest la capacitat d’atracció del català, ja que una part considerable dels fills dels arribats de fora ha adoptat el català com a llengua familiar i de projecció de futur, triant-la en l’ús amb els fills. 

Tot i que la majoria de la població 76,2% no canvia en la transmissió intergeneracional, sinó que parla la mateixa llengua amb els progenitors i amb els fills, entre els que canvien el gru pmés nombrós adopta el català (11,9%), un 6,6% adopta el català i el castellà amb els fills; mentre que un grup més reduït, el 3,8%, adopta el castellà. 
Publicitat

Opina

Configuració
  • anselm_turmeda 2.701 6 637 👍 107
    Deuran parlar en la intimitat, perquè el que és al carrer... Però com poden tenir aquesta gent tant poca vergonya?
    Que ens enganyin els de Madrid, que són els nostres enemics, és comprensible, fins a cert punt entra en la lògica, però que ho facin aquells que, en teoria, són "els nostres"... Gent com aquesta fan tan mal a Catalunya com aquell metge que enganya el pacient falsificant-li un diagnòstic preocupant, fent-lo passar amb raons, amb calmants, mentre per dins el seu mal avança lentament.
  • Toni Montagutí 6.576 4 292 👍 247
    I ja al segon comentari, surt el sector que mai acceptarà el que passa molt sovint als carrers i places d'aquest país: pares i mares castellanoparlants, ensenyant el català als seus fills. I a l'inrevés: fills que ensenyen el català als seus pares castellanoparlants. I la notícia és molt bona, però, clar, qui no se la vol creure, que no se la cregui i que vagi arrossegant la seva ràbia, que aquesta si que ens en fa, de mal. 
    • urzulluz 5.246 5 371 👍 82
      No és la tònica general però aquest fenòmen l'he vist inclus a Salou per una parella de canis en que entre ells parlaven en castellà i al xiquet menut en un català macarronic però en definitiva català.
  • HomenatgeABabel 57 👍 26
    Els usuaris habituals de la renfe i del metro de zones castellanoparlant ho constatem. Cada cop m'és més habitual veure parelles de pares castellanoparlants parlant català als fills. Això sí, cal dir que la qualitat del català que parlen és més aviat bastant minsa.
  • Tro de Ponent 234 👍 82
    Ma mare és portuguesa i al carrer sempre parlem en català
Publicitat

Fòrums

  • 5.213.110 missatges
  • 193.842 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat
Publicitat
Publicitat