06 / AGOST / 2015 - [GENERAL] [CULTURA] 

Més d'un centenar de persones a la Universitat de Nova Història

Montblanc ha acollit enguany la universitat d'estiu organitzada per l'Institut de Nova Història

Aquesta setmana va cloure la segona edició de la universitat de Nova història celebrada a Montblanc entre els dies 1 i 4 d'agost amb un total de 110 assistents.

 

L'esdeveniment va consistir en un curs sobre la falsificació i restauració de la Història de Catalunya, en un entorn històric privilegiat on, a més d'aprendre història i compartir idees, els ponents i els assistents van aprofitar per fer estada a Montblanc i alguna visita cultural al centre històric.

 

Dissabte, el batlle de Montblanc, Josep Andreu, va obrir la presentació de la Universitat, seguit de Francesc Benet, Vicepresident Primer del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, d'Albert Codinas, President de l'Institut de Nova Història i de Dolors Marín, codirectora de la primera Universitat de Nova Història. La conferència inaugural, va anar a càrrec de l'investigador i paleontòleg, Ramon Vinyas, de Montblanc, titulada "Recerca, experiència i rigor: el cas de les primeres poblacions de la Baixa Califòrnia".

 

El contingut del curs van ser 10 ponències a càrrec de destacats investigadors de l'Institut Nova Història com Jordi Bilbeny, Àlex Sendra, Albert Fortuny, Pep Comajuncosa, Ivan Giménez, Pere Alzina, Joanjo Albinyana, Paolo Pellegrino, Pep Mayolas i Manel Capdevila. A més de presentacions de llibres i actes públics, taules rodones, cinefòrum als vespres i un concert la nit del dilluns.

 

Segons un dels organitzadors, Albert Codinas “tothom ha quedat encantat i demana repetir-ho, ja que el lloc, les condicions i les connexions de transport han estat les ideals”. És per aquest motiu que des de la organització es plantegen tornar a parlar amb el consistori per poder-ho repetir i reconvertir el certamen concebut en un principi com a bianual i itinerant. L'anterior edició es va fer fa dos anys a Crespià.

 

Com a punts febles Codinas destacava que potser podien fer un programa més espaiat o amb més temps de lleure per a poder fer més activitats culturals o d'oci per la vila per tal d'interactuar més amb el poble que els acull. També revisar-ne els preus, convidar més universitaris de Lleida i Tarragona i més professionals crítics per tal de generar debats.