dijous, 7 de gener de 2016 09:19

El Banc Mundial rebaixa al 2,9% la seva previsió de creixement mundial el 2016 pels emergents

|



El Banc Mundial ha rebaixat quatre dècimes la seva previsió del PIB mundial per a 2016, des del 3,3% que esperava al juny fins al 2,9%, ja que el fluix creixement dels principals mercats emergents afectarà fortament a l'economia global i compensarà la major fortalesa dels països avançats.


Segons l'informe 'Perspectives econòmiques mundials 2016' publicat per la institució, malgrat aquesta revisió a la baixa l'activitat econòmica tindrà un repunt moderat l'any que en comparació amb l'increment del PIB del 2,4% amb què tancarà 2015, també cinc dècimes menys del que s'esperava al juny.


En aquest sentit, l'informe explica que el creixement econòmic mundial el 2015 va ser inferior al previst, a causa de que la disminució del preu dels productes bàsics, la debilitat dels fluxos comercials i de capital i els episodis d'inestabilitat financera van soscavar l'activitat econòmica .


En la seva opinió, la fermesa del creixement dependrà de la continuïtat de l'ímpetu dels països avançats, de l'estabilització del preu dels productes bàsics i de la transició gradual de la Xina cap a un model de creixement que es basi més en el consum i els serveis .


Segons els seus pronòstics, les economies en desenvolupament creixeran un 4,8% el 2016, sis dècimes menys del que s'havia previst anteriorment, però més que el 4,3% registrat l'any que acaba de finalitzar.


En concret, les projeccions indiquen que el creixement es desaccelerarà encara més a la Xina (fins al 6,7% el 2016), mentre que Rússia (-0,7%) i el Brasil (-2,5%) seguiran en recessió el 2016 . Per contra, la regió d'Àsia meridional, encapçalada per l'Índia (7,8%), presenta un panorama esperançador.


D'altra banda, el Banc Mundial adverteix que, "si bé és poc probable que es produeixi, una desacceleració més ràpida que la prevista en les grans economies emergents podria tenir repercussions mundials".


Entre els riscos, la institució també esmenta una possible tensió financera durant el cicle restrictiu iniciat per la Reserva Federal nord-americana i les creixents tensions geopolítiques.


IMPACTE A LA POBRESA


El Banc Mundial també alerta que la debilitat observada simultàniament en la majoria dels principals mercats emergents dificulta la possibilitat d'assolir els objectius de reducció de la pobresa i prosperitat compartida, ja que aquests països "van contribuir enormement al creixement mundial en els últims anys".


En aquest sentit, avisa que els efectes secundaris derivats dels principals mercats emergents limitaran el creixement dels països en desenvolupament i posaran en perill els èxits obtinguts en els esforços a reduir la pobresa.


"Més del 40% de la població pobra del món viu en països en desenvolupament on el creixement es va desaccelerar el 2015", va assenyalar el president del Banc Mundial, Jim Yong Kim, que va demanar a aquestes economies que es concentrin en "fomentar la seva capacitat de recuperació davant d'una situació econòmica més feble i en protegir els més vulnerables".


"Els beneficis de les reformes de les condicions comercials i de govern poden ser quantiosos i podrien ajudar a compensar els efectes de la lentitud del creixement en les economies més grans", remarca.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari




No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Leer edición en: ESPAÑOL | ENGLISH
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat
RESERVADOS TODOS LOS DERECHOS. EDITADO POR ORNA COMUNICACIÓN SL
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1