portugal

Portugal, Espanya i les esquerres, comparacions forçades

Pedro Sánchez busca a Lisboa, on governa una coalició d'esquerres, semblances improbables

La realitat política dels dos estats, com la seva història, són molt diferents

La “nova política” és molt feble en el panorama portuguès on el Partit Comunista no ha abandonat l'ortodòxia

| 08/01/2016 a les 15:00h
Arxivat a: Internacional, António Costa, Portugal, PSOE, Pedro Sánchez
Pedro Sánchez, aquest dijous a Lisboa | Flickr PSOE
El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, es va plantar aquest dijous a Lisboa per entrevistar-se amb António Costa, el primer ministre i líder del Partit Socialista portuguès (PS), qui encapçala una coalició d’esquerres com la que Sánchez vol teixir a Madrid. Costa va quedar segon en les eleccions portugueses del 4 d’octubre. L’aliança de dreta formada pel Partit Social Demòcrata (PSD) i el Partit Popular-Centre Democràtic Social va quedar en primera posició, però sense obtenir la majoria absoluta.


Les comparacions són sovint odioses, però en aquest cas també són forçades. Sánchez es troba en una situació difícil i és lògic que busqui inspiració i, sobretot, socors. Certament, hi ha elements en comú entre els dos partits socialistes, l’espanyol i el portuguès. El PSOE es va refundar  sota el lideratge de Felipe González, en el congrés de Suresnes. El PS lusità es va fundar el 1973 a partir de l’Associació Socialista Portuguesa. Totes dues formacions van néixer alletades per la poderosa socialdemocràcia alemanya. De fet, el PS liderat per Mario Soares es va fundar a Alemanya, apadrinat per Willy Brandt.

Però les diferències entre la conjuntura política portuguesa i l’espanyola són enormes. A Portugal, curiosament, la “nova política” té escassa presència. El joc polític continua controlat per les mateixes forces des de fa dècades. Un centre esquerra liderat pels socialistes i un centre dreta encarnat en el PSD. El Bloco d’Esquerda sí que és una formació de nova fornada, però no té el suport de Podem i està molt endarrere del PS. El Bloco, a més, amb el seu 10% ha de competir amb el Partit Comunista Portuguès (PCP) per l’espai de l’esquerra radical.

El PCP permet poques homologacions. És un partit marxista leninista que llueix un comunisme de vella escola. A diferència del PCE espanyol, va tocar el poder a la fi de la dictadura i fou una força hegemònica entre 1974 i 1975. Aquells anys tenia al capdavant una personalitat carismàtica, Alvaro Cunhal, un dels rostres de la historia de Portugal del segle XX. El PCP ja no és el que va ser, però a diferència de la gran majoria d’antics partits comunistes de la postguerra, continua dempeus, amb el 8% en les darreres eleccions.    

Però si hi ha una gran diferència evident entre els dos paisatges polítics que ofereixen les realitats espanyola i portuguesa és que a Lisboa les tres formacions d’esquerres sumen una majoria clara. Estreta, però suficient. No va ser gens fàcil per Costa convèncer el seu partit perquè pactés amb els comunistes, enemic històric des dels anys de la Revolució dels Clavells. Malgrat haver quedat segon, però, Costa va aconseguir que el PS avancés quatre punts, fins al 32% dels vots. Aquí rau un altre contrast.

L’altra gran diferència és que ara per ara l’Estat no està qüestionat a Portugal. No existeix un fet nacional diferenciat ni ningú reclama el dret d’autodeterminació. Per això, els consells que li hagi pogut donar António Costa seran forçosament insuficients perquè Sánchez pugui coronar la seva pretensió de formar govern. Si més no, atenent tan sols la realitat portuguesa.
 

António Costa, a la reunió amb Pedro Sánchez Foto: Flickr PSOE


Dues transicions diferents

Els dos estats de la península van patir igualment dictadures feixistes. La portuguesa fins i tot va ser més llarga, però tampoc admet comparacions fàcils. Es va instaurar el 1926 a través d’un cop d’estat militar. Després, va ser un civil qui es va fer amb el poder real, António de Oliveira Salazar, un professor d’universitat que mai va ser president de la República, càrrec que anava sempre a mans d’un militar. Curiosament, Salazar va sotmetre els uniformats i es va reservar el càrrec de primer ministre per ell. El salazarisme fou un sistema brutal però el país no va patir el trauma d’una guerra civil.  

La transició a la democràcia va ser molt diferent a Portugal. La crisi de l’imperi colonial va desgastar profundament la dictadura salazarista i, finalment, un sector de l’exèrcit va derrocar el règim l’abril de 1974. Durant dos anys, el país va viure una situació revolucionària. Els comunistes, forjant aliança amb una branca de les forces armades, van ser al govern i Portugal es va convertir en un maldecap pels Estats Units i l’OTAN. Fins entrat el 1976 no es va estabilitzar la situació.

Més tard, la dreta guanyaria les eleccions del 1979 i els poders tradicionals recuperarien la iniciativa. Però a diferència d’Espanya, a Portugal hi va haver ruptura. Si més no, en un primer moment. El règim feixista fou derrocat i els principals dirigents van haver de marxar a l’exili, des d’on tornarien molts antics opositors. La imatge dels governants feixistes refugiats en una caserna encerclada, negociant la seva rendició, és una de les estampes de l’abril lisboeta que a l’estat espanyol no es va poder imitar.
 

També us pot interessar

David Bowie, en plena actuació
01/01/1970
L'artista britànic ha mort als 69 anys i deixa un llegat musical memorable
Carme Forcadell abraçant Carles Puigdemont després de la investidura | José Manuel Gutiérrez
01/01/1970
La presidenta del Parlament va demanar ahir audiència a La Zarzuela per tal d'anunciar presencialment a Felip VI la investidura de Carles Puigdemont
Detalls del futur parc d'atraccions | Ferrari Land
01/01/1970
El parc temàtic de l'escuderia italiana comptarà amb un hotel de cinc estrelles amb 250 habitacions i un accelerador vertical que serà el més alt d'Europa

COMENTARIS

"En Portugal no se cuestiona el estado"
Anònim, 08/01/2016 a les 16:14
+9
-1
Precisamente por eso ha sido posible un pacto entre las tres fuerzas de izquierdas, ( impenable en los tiempos de Soares-Cunhal.)

Portugal es un País que se construyó todo de una sola vez en poco menos de dos siglos, de 1112 a 1279. España es el resultado de la confluencia de dos reinos, el de Castilla (que ya había absorbido León) y aragón, formado por la Aragón estricta, el Condado de Barcelona, el reino de Valencia y Mallorca, con sus cortes, fueros y constituciones propias)

En Portugal no tienen ni siquiera particularidades lingüísticas, salvando el caso del mirandes y el de Barrancos. Un solo País, una sola lengua, una sola nación.

La izquierda portuguesa solo han tenido que hacer algunas renuncias ideológicas para ponerse de acuerdo entre ellas. Ha prevalecido la situación de emergéncia del País y el hartazgo de los ciudadanos a la sumisión de la derecha a los dictados de la troika por encima de las questiones tradicionales del socialismo de corte alemán auspiciado por Willy Brandt y el estalinismo de Álvaro Cunhal.

Pedro Sánchez lo tiene mucho mas difícil. No solo será cuestión de plegarse a alguna exigencia podemita (que sería bastante asumible visto el rosario de renuncias que ha venido haciendo Pablo Iglesias desde el batacazo de la Syriza y la degradación galopante de la democracia chavista), ería cuestión de ceder ante los soberanistas vascos y catalanes, especialmente de los catalanes.

El PSOE, Podemos y IU (o como se llamen este mes) no suman. Necesitan a ERC y otras fuerzas de izquierdas periféricas sensibles al soberanismo, que exigiran cosas que el PSOE no puede asumir. Antes apoyaran a Rajoy que aceptar un referendúm para Catalunya (Ya lo dijo Negrin, antes que a los separatistas, prefiero ceder el gobierno a Franco bla bla bla....) pero además de eso, necesitará también el apoyo del PNV y DL ¿Cómo explicarían los podemitas en Catalunya que no aceptan a Mas en la Generalitat pero necesitan su apoyo en Madrid?

El PSOE lo tendrá muy, muy difícil para conseguir un acuerdo como el conseguido por António Costas en Portugal. Los socialistas portugueses no tienen que apoyar un referendum para la independència de las Beiras, del Alentejo, de Ribatejo o de Madeira o das Açores (de momento).



Pedro Sanchez
sacamocos vengador, 08/01/2016 a les 17:04
+5
-3
Titol de la pel.licula: Caspa Joven.
No home no
Ulises, 08/01/2016 a les 22:33
+2
-0
Sr. Sanchez,no pacti mai amb el pp,si vol sapiguer com acaba preguti als antics politic catalan que hoi van fer-ho
No té altre remei
LoPep, 10/01/2016 a les 00:00
+0
-0
Li han manat que vengui prou fum abans de fer allò que s'espera d'ell: coaligar-se amb el PP.

El que no sé és si enredaran el Ribera per entrar-hi, també.
PARAULA
jOB, 10/01/2016 a les 00:48
+0
-0
NOMÉS ESPER-HO QUE AGUANTI LA PARAULA DONADA I NO DONGUI SUPORT AMB EL pp. DE BEN SEGUR QUE LI VINDRAN MES CANTS DE SIRENA QUE L´ULISES QUAN ANABA A ITACA.
PERSONALMENT TINC CONFIANÇA AMB LA PARAULA DE LA GENT......EN MON DÉSPAÑYA LI DEMANARÁN DE TOT. lA GRAN COALICIO, GOBERN A LA ALEMANA,S´ARRASTRARAN....AMB UNA PARAULA EL POSARÁN A PROBA....ESPERO I DESITJO QUE SÁPIGA MANTENIRSE AL SEU LLOC.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.