dissabte, 30 de gener de 2016 09:27

Augmenten les consultes sobre salut mental en nens catalans, però no els casos de trastorns mentals

|


Catalunya Press.- El nombre de nens catalans que acudeixen a les consultes dels psiquiatres ha augmentat des de la crisi, però això no vol dir que hagi augmentat el nombre de nens amb problemes de salut mental. Així ho diu la presidenta de la Societat Catalana de Psiquiatria Infantojuvenil (que atén a nens d'entre 5 i 18 anys), Montse Pàmies, que ha confirmat a CATALUNYA PRESS que, en efecte, han crescut els casos atesos per l'entitat que ella presideix . En la seva opinió, això es deu al fet que "s'està reduint l'estigma" d'acudir al psicòleg i, per tant, "s'estan detectant casos que abans no es detectaven".


Pàmies explica que els principals problemes que presenten els nens que la Societat Catalana de Psiquiatria Infantojuvenil antiende estan relacionats amb l'aprenentatge i de conducta. ¿Es deuen a la crisi? "Qualsevol situació d'inestabilitat econòmica afavoreix l'aparició d'alguns trastorns", respon la psiquiatra.


A més, el fet que a Catalunya s'hagin desenvolupat diversos serveis especialitzats en la salut infantil comporta que hi hagi més consultes que abans. Els principals problemes que es consulten, segons Pàmies, són els trastorns d'ansietat i la depressió, així com el TDH (dèficit d'atenció o hiperactivitat).


FUNDACIÓ NOU BARRIS


En la mateixa línia que Pàmies es posiciona la coordinadora del Centre de Salut Mental i Juvenil (CSMJ) de la Fundació Nou Barris (Barcelona), Roser Casalprim, qui corrobora que "sí hi ha hagut un augment de les demandes [pacients atesos] de problemàtiques relacionades amb la salut mental des del 2008", el que no vol dir que hagin augmentat els casos per trastorns mentals. Segons dades aportades per Casalprim, al CSMJ en què ella treballa, el 2011 el nombre de pacients atesos pel centre va augmentar un 6% i el 2014, un 13%.


A més, en un districte com Nou Barris (el més pobre de tot Barcelona), han augmentat els casos de caràcter "urgent" i "preferent" des de l'any 2008. Això, segons Roser Casalprim, pot obeir a diferents raons. "D'una banda, la crisi ha portat els pacients a abandonar les mútues", explica. "De l'altra, a Nou Barris s'ha desplaçat molta població immigrant en els últims anys. D'aquestes demandes que rebem hi ha moltes relacionades amb problemes de situacions d'adaptació sociofamiliar", afegeix.


Un altre factor que explicaria aquest augment de les demandes podria ser la progressiva medicalització de la societat en els últims anys. "La gent suporta menys el malestar quotidià", certifica la coordinadora del CSMJ de la Fundació Nou Barris.


També revela que han augmentat les consultes per trastorns d'ansietat i per trastorns de conducta. Són demandes que provenen fonamentalment de la població adolescent. Tot i així hi ha matisar que dins d'aquestes consultes per trastorns d'ansietat, no tots els pacients presenten trastorns mentals.


AUGMENT DE DIAGNÒSTICS DE TRASTORNS DE CONDUCTA


Tal com va publicar CATALUNYA PRESS, l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, en col·laboració amb Laboratoris Ordesa, va publicar aquesta setmana un informe que reflectia que la crisi econòmica també ha tingut un impacte en el comportament de nens i adolescents, ja que en els últims anys s'ha detectat un augment significatiu de diagnòstics de trastorns de conducta en menors.


Segons aquest informe, aquest increment pot estar provocat en part per l'augment de les famílies amb problemes econòmics i els canvis socials viscuts en aquests últims anys.


El treball s'ha elaborat a partir de les dades recollides en una enquesta realitzada entre pares, professors, pediatres i professionals de la salut mental de tot el territori espanyol, per intentar detectar noves necessitats, millorar la prevenció, la detecció precoç i proposar recomanacions per millorar l'abordatge dels problemes de conducta.



Augmenten les consultes sobre salut mental en nens catalans, però no els casos de trastorns mentals

Sense comentarios

Escriu el teu comentari




No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Leer edición en: ESPAÑOL | ENGLISH
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat
RESERVADOS TODOS LOS DERECHOS. EDITADO POR ORNA COMUNICACIÓN SL
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1