La bielorussa Svetlana Aleksiévitx guanya el Premi Nobel de Literatura 2015

L'Acadèmia Sueca ha reconegut l'obra "polifònica" de l'escriptora i periodista

Premi Nobel de Química per a Tomas Lindahl, Paul Modrich i Aziz Sancar

| 08/10/2015 a les 13:13h
Arxivat a: Cultura, Svetlana Aleksiévitx, literatura, Premi Nobel, Raig Verd, Premi Nobel Literatura, Periodisme
La bielorussa Svetlana Aleksiévitx, a Berlín | M. Kabakova
El nom de Svetlana Aleksiévitx ja es pot inscriure al palmarès del reconeixement literari més prestigiós del món. L'escriptora bielorussa ha estat la guardonada amb el darrer el Premi Nobel de Literatura, que s'ha fet públic poc després de la una del migdia. Segons l'organisme, Aleksiévitx ha estat mereixedora del premi per una "una obra polifònica que és un monument al valor i al sofriment dels nostres temps".

La trajectòria d'Aleksiévitx mostra una crònica molt personal d’alguns dels moments de màxim conflicte per a la població de l'extingida URSS, com per exemple la guerra d’Afganistan, la Segona Guerra Mundial o l’accident nuclear de Txernòbil. Erigida com una de les veus més crítiques amb el govern bielorús, va abandonar el seu país l’any 2000, cosa que la va portar a viure en ciutats com París o Berlín. L’any 2011 va tornar a Minsk, la població on havia cursat estudis universitaris.

 

Portada de «Temps de segona mà. La fi de l’home roig» Foto: Raig Verd

El seu darrer llibre és Temps de segona mà. La fi de l'home roig (2013), que serà publicat a Raig Verd en la traducció de Marta Rebón d'aquí a unes setmanes. El prestigiós guardó està dotat amb 8 milions de corones sueques, el que equival a 860.000 euros, i ha reconegut en els darrers temps la trajectòria de Patrick Modiano (França, 2014), Alice Munro (Canadà, 2013), Mo Yan (Xina, 2012), Tomas Tranströmer (Suècia, 2011, Suècia) o Mario Vargas Llosa (Perú, 2010).

També us pot interessar

Artur Mas abraça Muriel Casals durant la manifestació històrica del 10-J | Òmnium Cultural
01/01/1970
UN ARTICLE D'ARTUR MAS | "La Muriel Casals acumulava totes les virtuts i cap dels defectes de la política, i això la feia excepcional. I decisiva" | "El millor homenatge que li podem fer és continuar el camí seguint les seves petjades, que ella va deixar ben marcades per a nosaltres"
Llamp caient sobre Sabadell | Albert Segura
Albert Segura | Cap comentari
01/01/1970
En mitja hora l'aiguat s'ha mogut de nord a sud en direcció al mar | Ha obligat a aturar el partit entre el Sabadell B i l'A.E. Prat

COMENTARIS

El més evolucionat que tenim són els mòbils
Anònim, 08/10/2015 a les 16:08
+4
-1
Quan era petit pensava que al segle XXI tot seria molt millor, més evolucionat.

Ara, amb 15 anys que portem d'aquest segle, el més evolucionat que tenim són els mòbils (no els cervells).

La "incultura" invaeix totes les finestres de la nostra societat: Televisió escombraria (programes televisius d'un nivell cutural "0", concursos estúpids, etc.)
Les xarxes socials estan plenes de frivolitats i superficialitats.

Aquest Premi Nobel de Literatura s'escoltarà de passada. Més que res per a que les editorials venguin més llibres.
Res a veure amb la divulgació de la pilota d'or de futbol, de la bota d'or. La Champion, etc.

Un dels majors cervells del segle XX va sentenciar:
"Hi ha dues coses infinites: l'Univers i l'estupidesa humana. I de l'Univers no estic segur."
Albert Einstein.

Després de la seva frase, jo no afegiré res més.

Sí, però...
Ferran López, 08/10/2015 a les 17:03
+0
-2
En diuen bielarussenca, però, en què escriu? En bielarussenc, o en rus? És Sviatlana, o Svetlana? Si escriu en bielarussenc, fantàstic: és un cop de mà meravellós a una llengua perseguida pel seu propi Estat; si escriu en rus, fóra, objectivament, un favor a Putin, ni que es presenti com a atac indirecte; i fóra, també, una punyalada per l'esquena als patriotes de Bielarús.
nobel?
Anònim1714, 08/10/2015 a les 17:07
+0
-2
Completament d'acord amb els teus comentaris i la frase d'Einstein. D'una altra banda hem de felicitar a la guanyadoira del premi perquè ens farà conèixer una nova literatura
suggerent?
Jep dels Estanys, 09/10/2015 a les 08:43
+0
-1
no sé si és bo que un/a periodista pugui guanyar un premi literari suposadament seriós. En tot cas, suposo que han premiat el contingut: l'herència oculta del comunisme. No es tracta d'idealitzacions banals com les que ens intenten vendre els bolivarians de pa sucat amb oli que tenim per aquí. Allà, la pressió i opressió va ser real, les deportacions als camps de concentració soviètics eren realment fatals. En definitiva, tota una herència que molts d'aquí neguen perquè, com deia el proscrit, "ara això no toca".

Un toc d'alerta a la Catalunya de la CUP o, a la dels seus "cosins" espanyols de Podemos?

només el temps ho dirà

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.