dimarts, 16 de febrer de 2016 12:29

Nicolás Cortés: "Els mateixos que pactaven al Majestic, ara són amics dels anticapitalistes"

|

Nicolás Cortés


Sergio Fidalgo.- Nicolás Cortés (l'Hospitalet, 1966) ocupa el número 20 de la llista del PSC de Barcelona. Aquest històric militant socialista és expert en solidaritat i cooperació i ha escrit nombrosos llibres sobre aquesta temàtica i sobre còmic. Va ser membre de l'executiva nacional d'UGT-Catalunya i secretari general de la UGT de L'Hospitalet.


El govern d'Artur Mas ha presumit de 'internacionalitzar' el seu projecte independentista. ¿També ha 'internacionalitzat' l'ajuda de la Generalitat als països en desenvolupament?


Pitjor que això, les ha debilitat fins a quantitats insultants, ha debilitat la imatge dels nostres cooperants, ridiculitzat la de les empreses catalanes a l'exterior i pagat alts preus de locals de lloguer, les famoses "ambaixades", amb pseudo-funcionaris per fer propaganda . Algunes ONG van denunciar que presumptament s'ha pagat a "lobbies" d'imatge estrangers perquè el 'Procés' generés opinió en polítics d'altres països. Una llàstima.


Com definiria la política de cooperació al desenvolupament del Govern de Mas?


És senzill: Dos anys de deute i morositat a les ONG, planificacions internacionals sense posar diners, desordre de les petites ajudes de les conselleries i propaganda per parlar dels "drets dels pobles oprimits", en referència a Catalunya. S'ha intentat desmantellar la cooperació internacional. Un despropòsit.


En què es diferencia la política que en aquest camp va desenvolupar el tripartit de la de Convergència en els últims cinc anys?


A part que El Departament d'Economia i els 'Presidents' es creien el tema, abans es feia política de Cooperació, amb tots els matisos o criteris erronis que es vulguin, però es feia una política pública.


Quina seria la primera mesura que vostè prendria si fos el responsable de la política de cooperació de la Generalitat?


Seure amb les ONG, municipis i algun teixit empresarial, penso en cooperatives i PIMES, per coordinar entre aquests agents una planificació sòlida a l'exterior. També ajudar-se de les universitats públiques catalanes, i treballar una política de defensa dels Drets Humans i de cooperació per al desenvolupament i transformadora. I deixar els nacionalismes tribals per les tribus amazòniques, que aquests si ho passen malament amb les fusteres.


I com ha estat la política en aquest camp del govern de Mariano Rajoy?


Deutes, planificacions internacionals sense diners, desordre intern i propaganda nacionalista amb la "Marca Espanya", o sigui el mateix estil de CiU. A veure si resulta que al final són la mateixa dreta rància, però amb diferent maquillatge?


¿I què faria vostè si Pedro Sánchez guanyés les eleccions i el nomenés responsable d'aquesta matèria en el Govern d'Espanya?


D'entrada renunciar a l'altre càrrec, quina serien molts! .En Seriós, prosseguir on es va deixar, Espanya va destacar com un important actor internacional, utilitzar el millor que tenim, els nostres treballadors públics i cooperants per convertir la Cooperació Espanyola a la marca de la nostra política exterior.


És possible, amb la crisi actual, destinar els recursos necessaris perquè Espanya sigui referent en el camp de la cooperació?


A l'haver-hi menys diners que en altres èpoques és clau utilitzar més la qualitat, i aquesta 'qualitat' són els nostres cooperants. Sense oblidar la cooperació autonòmica i municipal, cal donar-los més capacitats i drets. La Llei del Cooperant s'ha ignorat i als ajuntaments se'ls aplica la famosa LSAR (Llei Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local) que amputa gestió i capacitats.


És conscient que ho té difícil per entrar al Congrés, les enquestes els donen entre sis i set diputats per Barcelona. Per què es fica en aquest merder?


Estic segur que traurem millors resultats. La política és militància i treball de base, no cal confondre-la amb càrrecs i sous. Tengoactos, visites i taules de campanya com si fos dels primers de la llista. La política és passió també.


Com valora la no inclusió de Pere Navarro a la llista per Barcelona?


No conec bé com va ser, ni que motius. Del que estic convençut és que un quadre com Pere ha de seguir aportant i treballant pel nostre PSC. És un bon militant i sempre ha donat la cara en tot moment pel projecte socialdemòcrata.


Vostè és militant de l'Hospitalet. Es diu que si Pedro Sánchez aconsegueix formar govern l'alcaldessa de la ciutat, Núria Marín, tindrà un paper destacat a Madrid. La veu de ministra?


Capacitat té de sobres. Però millor que es quedi al municipi, jo la veig a l'Hospitalet, és bona alcaldessa, notes que la gent la vol i la valora.


Junts pel Sí i la CUP s'han situat al marge de la llei aprovant una resolució que atempta contra l'ordre constitucional. Creu que el Parlament de Catalunya, amb aquestes accions, segueix representant a tots els catalans?


Fa temps que, abusant de la bona fe i la fantasia, alguns polítics representen una farsa, només es dediquen a ficar el dit a l'ull. Resulta jocós que quadres destacats de CiU, que negociaven amb els poders de l'IBEX 35 i pactaven a l'Hotel Majestic s'hagin fet "amiguets" de col·lectius antiglobalització i anticapitalistes. Per una "néixer"? No sembla creïble.


¿Què va sentir quan la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va cridar "Visca la República Catalana"?


Hi ha paraules que són com insults, com si aquesta senyora ens considerés a alguns com a catalans de segona classe. Però responent a la pregunta vaig sentir una barreja de robatori i fàstic, que gent sense ideologia, ja que no els conec opinions sobre economia o polítiques socials, es vulguin apropiar de l'ideal republicà em sembla escopir a alguns dels nostres avis que van ser assassinats, com Lluís Companys, en un conflicte bàrbar.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari




No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Leer edición en: ESPAÑOL | ENGLISH
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat
RESERVADOS TODOS LOS DERECHOS. EDITADO POR ORNA COMUNICACIÓN SL
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1