dimarts, 8 de març de 2016 12:42

Contrastos

|

Com si es tractés d'un tema d'urgència o d'interès nacional, els mitjans han demostrat l'èxit de ser monotemàtic a propòsit de la visita del cap d'estat vaticà. I tal com va dir el visitant líder religiós d'ascendència italiana i nacionalitat argentina, hi ha conceptes que a força de picar són d'interès encara dels no interessats. Un d'ells és el de la verge de Guadalupe, la influència en un poble matriarcal colonitzat per personatges també amb una gran càrrega de la figura materna, va facilitar la penetració d'un simbolisme portat pel fervor d'aventurers d'Extremadura que s'ha convertit en reina , coronada dues vegades i tema central d'anys internacionals.


En altres èpoques històriques la mentida que els no catòlics -evangélicos, protestants de diferents denominacions- negaven la concepció virginal de Maria, va justificar assassinats i veritables massacres. En alguns llocs de Chiapas i en certes comunitats aborígens, això se segueix patint; i com del que es tracta és de controlar són pocs els que s'atreveixen aclarir, que la virginitat de Maria és central en tot el cristianisme, solament que fins i tot reconeixent això en la branca reformada no se li venera com si es tractés d'una deessa, perquè el propi fill que va engendrar va dir "jo són el camí, ningú ve al pare sINÓ per MI".


D'incalculable valor artístic, són les diferents interpretacions que de diversos sants i verges s'ha produït la creativitat humana i el fet que en les església no catòliques, aquests elements no estiguin exposats és justament per evitar, que la debilitat humana tan procliu al fanatisme, no trenqui la veritat divina revelada entre d'altres a Moisès, quan el Senyor li va dir --- jo sóc el senyor teu Déu .... No et faràs imatges .... ni et inclinaves davant d'elles "[1]. Molts han decidit allunyar-se de Déu, per qüestions com l'insultant contrast entre els marbres, joies d'art sacre, mítings costosos -que sotmeten al maltractament "subtil" a menors d'edat dones vestides amb hàbits, joves decidits a fer una carrera litúrgica- i milions d'éssers humans que en l'espera tot just mengen, moren de fred, malaltia i absència de seguretat. De què privilegis gaudeix una instal·lació com la basílica de Guadalupe, per tancar les portes sense mesurar les possibles conseqüències en cas d'un sisme o qualsevol altra emergència? ¿Tenia Jesucrist vehicles per traslladar-se? ¿Que luxes hi va haver durant el sermó de la muntanya o en les riberes del mar de Galilea on va predicar? A més dels seus deixebles -que en més d'una ocasió van ser renyats per la seva imprudència i impertinencias- ¿comptava amb cossos de seguretat?


Conec, respecte i admiro molts catòlics, sobretot aquells entesos que la relació amb Déu és personal, que la salvació és individual i que la prova que aquesta s'ha donat són, com els fruits de l'arbre, les obres i no al revés; però ¿les masses implicades tenen clara consciència que són molts els cridats i pocs els escollits? La redempció, s'obté com antany amb el pagament d'indulgència i ara per la butlleta gratuït d'accés que es va donar als creients i admiradors del Papa Francesc?


Hi ha molts elements comuns, entre la fe dels cristians ortodoxos, els reformats i els catòlics i sí, comparteixo la preocupació d'un món en crisi amb poblacions de joves disposats a morir per un capo de la delinqüència encara incapaços de fer-ho per la seva nació, seva família o per valors guardats per la humanitat i l'origen comú sembla ser Qui s'entesten a negar.


A mitjans d'aquesta setmana, el jerarca dels catòlics tornarà a Roma, seu de l'imperi d'occident que en caure militarment va tenir la "genialitat" de continuar controlant les seves perduts territoris per mitjà d'una estructura religiosa tan imperial com la conqueridora. Van haver de passar molts anys perquè el que no es va poder incloure en el mapa imperial amb l'estratègia de les creuades es pretengui recuperar per la via d'una trobada de líders en territori neutral com consideren a Cuba. Quin serà el resultat de la cimera amb la "església reformada" que es planeja a Suècia, just amb el marc dels 500 anys d'aquesta branca del cristianisme?


Jesús de Natzaret, va ocupar tres anys per complir profecies com: L'era el promès i que si bé, va curar malalts, va ensenyar a milers d'interessats en aprendre, va fer una sola entrada triomfal muntat en un pollí i al final va morir per pagar el deute de una humanitat la tossuderia sembla no tenir límits, serà que estem ja en el tercer i últim mil·lenni, època del seu promès retorn? Tot el que ara serveix de frases discursives "apanicantes" -expressades per governs i mitjans de comunicació- és part del que profetitzat en l'Apocalipsi i els llibres equivalents de l'antic Testament?


Que bé que la verge bruna sigui capaç d'evitar que els alcohòlics deixin de enverinar per un any, o que sigui factor fonamental perquè alguns fidels curin o recuperen el seu patrimoni, que mal que a Espanya, com passa en altres regions, els ciutadans de Extremadura se segueixin sentint malament tractats perquè els jerarques de l'església catòlica, en més d'una ocasió, s'ha negat a reconèixer a la seva verge bruna, que per cert és anterior a la nostra, tant que una de les illes descobertes, porta aquest nom fins i tot abans que "la nostra" guadalupana apareciera.- Rics i pobres, fidels i incrèduls, creients i ateus, religiosos d'una multiplicitat d'expressions d'acord amb la cultura de cadascú, tots a final de comptes som fills, criatures d'un pare que ens va permetre administrar -i que malament ho hem fet- aquest món i ens estima al grau de permetre'ns la llibertat de negar-li, ofendre i fer servir el seu nom per l'engany.


De les conseqüències d'aquest tipus de conductes podem reflexionar en un altre lliurament, d'antuvi acceptem el regal diví i tractem de ser millors cada dia.


[1] La Bíblia, Èxode 20: 4 Antic Testament




Sense comentarios

Escriu el teu comentari




No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Leer edición en: ESPAÑOL | ENGLISH
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat
RESERVADOS TODOS LOS DERECHOS. EDITADO POR ORNA COMUNICACIÓN SL
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1