dimarts, 8 de març de 2016 13:11

Mariano i el gos de l'hortolà

|

Mariano fa olor de passat, a personatge del Segle d'Or espanyol, a seguidor malaltís de les comèdies palatines d'embolics. En el seu afany per ridiculitzar i desqualificar Pedro Sánchez va citar el Perro del Hortelano que immortalitzés Lope de Vega al segle XVII. Sí, aquell que no menja i tampoc deixa menjar. Pobres cans! A més de portar una gossa vida són usats sense miraments, no només com a insult, si no com a sinònim de baixesa, desordre moral o mal fer. No és la primera vegada, ni segurament serà l'última, que aquesta noble espècie animal ha estat usada com a humiliació adreçada a tercers. Encara recordo un dia, no molt llunyà, en què Oliver Stone va afirmar que José María Aznar era el gos falder de Bush ...



¿I què em diuen vostès de l'expressió perroflautas? Després de les manifestacions i acampades del 15M el terme rastaflauta -encara que ja s'utilitzava amb anterioritat- es va popularitzar encara més per referir-se a persones amb aspecte descurat o indigent.



Ho lamento senyors, però el animalista que porto dins m'impedeix fer servir substantius compostos com a arma llancívola contra els meus adversaris polítics. Per a mostra un botó: He observat en el debat d'investidura molta ràbia i odi dirigits a terceres persones, però a un servidor de vostès mai se li ocorrerà qualificar a ningú, per exemple, com 'gos rabiós' encara que porti cua. Tampoc em sembla correcta l'expressió que el debat es va realitzar "a cara de gos". Resumint. Trist ocurrència -poc imaginativa- la de Mariano Rajoy, a citar El gos del Hortelano ...



Juan Ramón Jiménez, el nostre premi Nobel de literatura, va tenir al seu dia la valentia de dir les coses pel seu nom. Afirmo que matar per plaer o gratuïtament un animal era un assassinat. A "El gos sarnós", capítol de Platero i Jo, ens convida a contemplar el regne animal des d'una nova sensibilitat no instrumental. Reléanlo i ho comprovaran. Ja no n'hi ha prou amb no matar s'imposa també citar adequadament.



Mentrestant, amics, tornem a la casella de sortida del joc ... de l'Oca!

L'enemic principal

Sense comentarios

Escriu el teu comentari




No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Leer edición en: ESPAÑOL | ENGLISH
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat
RESERVADOS TODOS LOS DERECHOS. EDITADO POR ORNA COMUNICACIÓN SL
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1