dijous, 24 de març de 2016 08:51

Acciona, cada cop més prop de perdre l'ATLL

|


El Ple del Parlament ha instat aquest dimecres al Govern a estudiar la rescissió del contracte de concessió de l'empresa Aigües Ter Llogregat (ATLL) si es demostren les "múltiple irregularitats" de les que va alertar la setmana passada l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC).


Aquesta moció ha tirat endavant amb els 93 vots a favor de JxSí, Ciutadans i la CUP. Per la seva banda, els 11 vots del PP han estat en contra, i PSC i SiQueEsPot -27 vots- s'han abstingut.


Aquest punt de la moció sorgeix després que l'OAC alertés la setmana passada de "múltiples irregularitats" en els processos de facturació d'ATLL Concessionària, la firma que es va quedar amb la gestió de l'empresa pública en un procés de concessió que es troba en els tribunals.


La moció de la CUP -transaccionada en aquest punt amb JxSí- conclou que, si s'acaba demostrant que hi ha un incompliment del contracte de concessió, aquest hauria rescindir i, per tant, l'empresa hauria de tornar a la titularitat pública.


L'oposició ha criticat la CUP perquè considera tèbia la petició que formula al Govern, però el diputat independentista Sergi Saladié ha defensat que l'aprovat pel Parlament ofereix "una via per resoldre la problemàtica" que ha generat en el seu conjunt el procés de concessió .


OBERTURA D'EXPEDIENT INFORMATIU


El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha explicat aquest dimecres que el Govern ha obert un expedient informatiu per aclarir "l'impacte que han tingut" les irregularitats en la facturació d'Aigües Ter-Llobregat (ATLL).


L'Executiu català vol comprovar "si les raons que ofereix Antifrau són suficients com per emprendre accions" per preservar el bon funcionament de l'organisme, ha destacat Rull en el ple del Parlament en ser preguntat sobre la gestió de l'ATLL per la diputada de Ciutadans Marina Bravo.


Per Rull, el fet que Antifrau detectés irregularitats en factures de l'ATLL "demostra que els mecanismes de control de la Generalitat i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) funcionen", i que són una garantia per als ciutadans.


Rull ha explicat que, "en el moment en què l'ACA va tenir coneixement que hi havia una relació entre la concessionària i una operadora no autoritzada, es va parar automàticament" el contracte.


També ha defensat que la concessió de l'ATLL a Acciona es va fer "adequadament" i amb l'objectiu d'aconseguir liquiditat en un moment en què la Generalitat estava molt endeutada i estava en perill la sostenibilitat de l'ACA.


"Necessitàvem liquiditat per fer front a les obligacions: o es feien retallades o es buscaven formes per obtenir recursos", i la concessió a Acciona va servir per millorar la situació sense repercutir en la qualitat ni el preu del servei, ha destacat.


ESMENA REBUTJADA


SíQueEsPot ha presentat una esmena que demanava directament "recuperar de manera immediata la gestió pública d'ATLL", però la CUP no l'ha acceptat, el que li ha valgut la crítica de la diputada ecosocialista Hortènsia Grau que ha considerat que els anticapitalistes s'han plegat a la voluntat de JxSí.


Grau ha pronosticat que l'ATLL es convertirà en "un mini castor, en un castoret català", en al·lusió al magatzem gasista que es va tancar a les costes de Castelló pels tremolors que generava i, tot i gestionar-se amb capital privat, el Govern central tindrà d'assumir el cost de la inversió fallida.


La moció també contempla altres punts, com el de demanar al Govern un pla de recursos per a la municipalització de l'aigua, i també el d'exigir a l'empresa Iberpotash complir "amb les seves responsabilitats amb la salut pública i el medi ambient".


També es demana el tancament de les nuclears i es planteja fer-ho a través "d'un marc de transició energètica que permeti aconseguir l'any 2050 una producció energètica del cent per cent renovable".





La CUP vol que el Govern retiri ja la concessió de ATLL a Acciona
Acciona i la Generalitat, 'enxampats' per Antifrau
Acciona quantifica en 296 milions com a mínim la compensació si el Govern anul·la l'adjudicació d'ATLL

1 Comentaris

1

El que deia l'esmena de CSQP que es va rebutjar :1.- DESISTIR DELS RECURSOS DE CASSACIÓ interposats per la Generalitat contra les dues Sentències del TSJC que van declarar nul el procediment de licitació de la concessió d'ATL, acatant i donant compliment a dites Sentència. 2.- Cas de que altres parts interessades en dit procediment mantinguin els seus recursos de cassació, la Generalitat demanarà l'EXECUCIÓ PROVISIONAL DE LES REFERIDES SENTÈNCIES, a efectes de recuperar de forma immediata la gestió pública del servei ATL 3.- En tot cas, i en el mateix sentit i amb els mateixos efectes, donar compliment a les Sentències anteriors del mateix TSJC i del Tribunal Suprem, ambdues fermes i executives, que van declarar valida i executiva de forma immediata la resolució del Òrgan Administratiu de recursos contractuals, que va acordar deixar sense efecte l'adjudicació efectuada a ACCIONA del contracte de gestió del servei d'ATL i el RETORN IMMEDIAT del procediment a la Mesa de contractació, per tal que adoptés la resolució oportuna, que -en l'actual situació, a la vista de les Sentències del TSJC no pot ser altra que deixar sense efecte l'acord d'adjudicació i mantenir la gestió pública del servei ATL, en tant es resolguin els recursos de cassació que puguin mantenir les empreses interessades.

escrit per Hortensia Grau 28/feb/16    19:59 h.

Escriu el teu comentari




No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Leer edición en: ESPAÑOL | ENGLISH
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat
RESERVADOS TODOS LOS DERECHOS. EDITADO POR ORNA COMUNICACIÓN SL
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1