Iceta recupera la "consulta legal i acordada" per desencallar el procés

El primer secretari del PSC defensa una votació si Catalunya rebutja una nova Constitució

26.03.2016 | 00:00
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, no tanca la porta a recuperar la idea de celebrar un referèndum sobre la independència de Catalunya. Després de mesos en què havia defensat que era una tesi que ja no tenia cabuda en el discurs del PSC, el socialista va declarar, en una entrevista a l'ACN, que el PSC "mai no estarà en contra d'una consulta legal i acordada".
"El que rebutgem és la unilateralitat i l'ambigüitat", va afegir. D'aquesta manera, el líder socialista recupera la proposta -que només seria impulsada en el cas que els catalans no referendin la Constitució reformada- que ja va rescatar la diputada socialista al Congrés Carme Chacón, i se suma així a l'itinerari d'una consulta pactada amb l'estat si Catalunya digués no al referèndum per a una nova Constitució.
Iceta aposta per seguir el model canadencoquebequès, que implicaria aprovar una llei orgànica "de la claredat" que assentés les bases de la consulta, acordés la pregunta i dibuixés els escenaris possibles.
Tanmateix, Iceta va prioritzar el full de ruta per a una "reforma constitucional federal", ja que considera que "és el que soluciona el problema, el que és el més sòlid, el que convé a Catalunya", però va reobrir la possibilitat d'una consulta sobre la independència si del referèndum d'aquesta hipotètica nova carta magna en surt un cop de porta dels catalans al "nou pacte" amb l'estat.
Així, Iceta torna a parlar -com en els temps de Pere Navarro- de "consulta legal i acordada". "El PSC mai no estarà en contra d'una consulta legal i acordada. El que passa és que nosaltres ara en proposem una de molt concreta: un referèndum de la nova Constitució com la millor manera de resoldre el problema que tenim entre mans i des de la recerca d'àmplies majories. Si altres fan altres propostes, legals i acordades, és clar que en parlarem, és obvi. El que rebutgem són les vies unilaterals i il·legals, i també l'ambigüitat. A aquestes alçades, no és suficient dir que es vol un referèndum, s'ha de dir què es vol preguntar i què es voldria respondre", va assegurar Iceta, que va afegir que a hores d'ara, "un referèndum per se ja no és una proposta".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta
Iceta recupera la ´consulta legal i acordada´ per desencallar el procés

Iceta recupera la ´consulta legal i acordada´ per desencallar el procés

El primer secretari del PSC defensa una votació si Catalunya rebutja una nova Constitució

Dos ferits més de l´accident d´autocar de Freginals surten de l´hospital

Un total de 12 persones que viatjaven en l'autocar que es va accidentar diumenge passat a...

Mor un motorista en sortir de la carretera C-242 a Juncosa

Un motorista de 46 anys va morir ahir al matí en un accident de trànsit a Juncosa (les Garrigues)...

Pascal aposta per una ´renovació profunda´ en la direcció de CDC

Pascal aposta per una ´renovació profunda´ en la direcció de CDC

La portaveu reclama que no es "dramatitzi" que hi hagi diversos candidats a la secretaria general...

Enllaços recomanats: Premis cinema
Altres webs del Grup Editorial Prensa Ibérica