diumenge, 24 de abril de 2016 10:59

La veritat sense Comissió

Óscar Hernández Bernalette
Óscar Hernández Bernalette

En l'acte d'instal·lació de la "comissió" a Miraflores estava com a testimoni d'excepció el president d'Unasur, Ernesto Samper, amb el mateix gest complaent o còmplice que li recordem en any 1996 quan va ser acusat al seu país en el famós procés 8000 relacionat amb l'ús de diners del narcotràfic en la seva campanya electoral. Mai va renunciar malgrat les milers de veus incloent la d'alguns dels seus ministres que l'hi van recomanar. Va acabar el seu període presidencial deixant un disgust al seu país per les conjectures del cas.


És obvi el suport incondicional al Govern de Maduro de qui es troba al capdavant de la Secretària General d'Unasur. Apuntalar des d'instàncies internacionals a règims autoritaris que violen l'estat de dret i segresten les seves institucions és un despropòsit que afebleix el paper de mateix de la institució. Samper hauria de saber que d'aquesta comissió no sortirà cap veritat objectiva sinó pel contrari seves conclusions estaran fetes a la mida del proponent.


No podran aconseguir conclusions i recomanacions èticament sostenibles en el temps sense que tots els actors del conflicte siguin presos en compte equitativament.


L'experiència demostra que perquè aquestes comissions tinguin èxit han de ser fidedignes i que no deixin el més mínim dubte sobre la veracitat dels fets avaluats. D'altra banda, la selecció dels membres és clau per a la generació de confiança. Podria el poble de Veneçuela confiar en els procediments d'aquesta comissió en veure la composició de la mateixa i quina és la militància política dels designats.


Quan es va crear la Comissió per al cas de Sierra Leone en l'any 1999 en el seu preàmbul clarament s'indicava que els seus objectius eren; "afrontar la impunitat, trencar el cicle de violència, proveir un espai perquè tant les víctimes com els victimaris de violacions dels drets humans expliquin la seva història, i obtenir una imatge clara del passat que faciliti una sanació i reconciliació autèntiques ".


No crec que els militants del Govern que formen part d'aquesta comissió tinguin un altre interès que no sigui la de polititzar per al seu benefici propi. La veritat quedés per altres temps.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari




No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Leer edición en: ESPAÑOL | ENGLISH
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat
RESERVADOS TODOS LOS DERECHOS. EDITADO POR ORNA COMUNICACIÓN SL
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1