diumenge, 24 de abril de 2016 10:57

Víctor Martín: «El 85% dels blocs "moren" en menys de sis mesos perquè no generen continguts»

|



Beatriz Pérez.- Emprenedor jove i caçador de noves oportunitats, Víctor Martín (Barcelona, 1981) és l'autor d'un dels blocs sobre Social Media més influents d'Espanya: victormartinp.com . Ara explica a CatalunyaPress quin és el secret del seu èxit, quines les eines d'Internet més útils i reflexiona sobre el concepte de 'emprenedoria'.




Vostè va fundar la seva pròpia empresa en el 2004, amb només 24 anys. Com va començar?

Per aquella època jo treballava en una multinacional alemanya que té presència a Barcelona, amb l'objectiu de poder costejar els meus estudis d'Enginyeria Tècnica d'Informàtica de Sistemes.


Em passava fora de casa entre 10 i 12 hores cada dia, fent una cosa que no em omplia en absolut: no em sentia realitzat, ni era així com imaginava passar la resta de la meva vida laboral. No vaig trigar gaire en adonar-me que volia fer alguna cosa més amb la meva vida, treballar per construir els meus somnis i no els d'altres persones; per la qual cosa necessitava donar un gir a la meva vida. També vaig saber molt aviat que en el moment en què tingués l'oportunitat d'emprendre ho faria.


I així va ser. Amb 24 anys va arribar aquesta oportunitat i vaig decidir fer un salt de fe ... Total, tenia molt a guanyar i poc a perdre.


Quines són les característiques que, al seu parer, ha de tenir tot emprenedor? Qualsevol pot ser-ho?

Sens dubte, crec que no tothom està preparat per emprendre ni hauria de fer-ho a menys que senti que aquesta és la seva missió.


L'emprenedor està sotmès a molta pressió i incertesa, per la qual cosa haurà de saber gestionar molt bé aquests dos estats i gestionar el risc, a més de tenir clar que el canvi constant serà una cosa que anirà en paral·lel en la seva carrera.


Quin és el potencial que Internet ofereix per a negocis, màrqueting i comunicació?

El potencial és enorme i dóna la possibilitat que qualsevol emprenedor o empresa --per petita que sigui-- pugui competir directament amb altres "jugadors" del seu sector.


Internet és una finestra oberta al món sense barreres d'entrada, que fa que qualsevol pugui apuntalar el seu abast i impactar en milers de persones.


Ja no cal ser un gran perquè el nostre missatge arribi al nostre públic objectiu. Ni fan falta grans pressupostos de màrqueting i comunicació per aconseguir el que antany només estava a l'abast d'uns pocs --això no vol dir que grans accions no requereixin de grans pressupostos--.


El que està clar és que Internet ha canviat la forma en què ens comuniquem, la forma en què ens relacionem i connectem amb els negocis i, a més, les regles del joc en fer que ara puguem jugar tots.


El seu blog, victormartinp.com, està especialitzat en Social Media. Com li explicaria en què consisteix aquesta idea a una persona que no té ni idea?


Bàsicament li diria que el Social Media són el conjunt de noves plataformes socials --redes socials-- que han sorgit en els últims anys, al costat de totes les eines que s'utilitzen per gestionar-les.


Quina és la importància del Social Media Marketing en els temps que corren?

El web cada vegada és més social i ha anat evolucionant moltíssim en molt poc temps i, si un negoci vol sobreviure a aquest nou panorama, és fonamental que consideri desenvolupar una estratègia de Social Media amb la qual connectar amb els seus potencials clients --que segurament es trobin en una xarxa social o altra--. Però cal deixar clar que el Social Mitjana no és la solució a tots els mals.


Parli'ns una mica del seu bloc. Quan el va obrir? Com va aconseguir situar-lo com un dels més influents d'Espanya?

El meu bloc va néixer l'any 2010 i en els seus inicis gairebé no comptava amb visibilitat. Compartia en ell continguts que probablement no eren d'interès per a ningú més que per a mi: les meves reflexions, experiments, proves i articles que no generaven trànsit algun.


Va ser en el moment de publicar un article sobre Twitter quan, per la meva sorpresa, vaig començar a rebre visites al bloc. Tant em va sorprendre, que vaig decidir intentar replicar aquell "èxit" que havia generat amb aquest article, i vaig escriure més articles sobre Twitter, Facebook, xarxes socials i màrqueting digital.


Es veu que vaig donar en el clau amb una temàtica que generava molt interès i de la qual no hi havia massa blogs --en espanyol-- publicant articles.


Amb el temps vaig anar rebent cada vegada més trànsit i me'n vaig anar posicionant com un expert en aquestes temàtiques.


El teu podcast és un dels més influents d'Espanya. Com has aconseguit aquesta visibilitat?

Tenir una comunitat de més de 30.000 subscriptors només al meu blog -sense comptar els seguidors de xarxes socials-- ha estat sens dubte un factor clau.


Si ja tens una massa crítica de seguidors, és molt més senzill donar-li una empenta inicial a qualsevol projecte que decideixis llançar.


Què és el més important per tenir èxit amb una cosa tan senzilla com un podcast?

Tant amb un podcast com amb un bloc, el més important és la constància a l'hora de generar continguts. El 85% dels blocs "moren" en menys de sis mesos, i la manca de constància en la generació de continguts és una de les majors causes de mortalitat. Menys del 10% superen l'any de vida.


Si afegim contingut de valor en quantitats ingents, tenim com a resultat la que segurament sigui la fórmula de l'èxit a internet.


Quin tipus d'entrevistes fas en ell?

M'agrada entrevistar dos tipus de perfils clarament molt definits: d'una banda, a tots aquells emprenedors que han aconseguit l'èxit amb els seus projectes i que poden explicar el com. De l'altra, perfils inspiradors que han aconseguit l'èxit a nivell professional i que tenen molt a compartir amb el món.


Al cap ia la fi, l'èxit és una ciència exacta que tothom pot aconseguir si realment s'ho proposa i si sap els mecanismes que l'activen.


Vostè també organitza l'esdeveniment solidari Social Media Care. Quan va néixer i en què consisteix?

El Social Media Care va néixer fa tres anys amb la intenció de fer alguna cosa completament diferent al que s'estava fent fins al moment.


En els esdeveniments normalment surten guanyant dues parts clarament: els organitzadors --òbviament pel fet de lucrar-se amb ells-- i els assistents, que es duen a casa molt coneixement de valor --tot sigui pagando--.

Vaig pensar: "Per què no fer alguna cosa amb un component solidari amb el qual surtin guanyant les persones que més ho necessiten?". I com em considero una persona d'acció, va ser dit i fet.


Així va néixer el Social Media Care, un esdeveniment en el qual el seu factor diferencial és que l'assistent "paga" la seva entrada amb un quilo o més de menjar envasat. A canvi té accés a l'esdeveniment en el qual ponents reconeguts a nivell internacional en matèries de màrqueting en línia i emprenedoria, fan les seves conferències de forma completament altruista. Tota la recaptació es destina a un menjador social o alguna entitat sense ànim de lucre.


L'última edició va ser tot un èxit: es van recaptar tres tones i mitja d'aliments, es van generar 21 milions d'impactes en xarxes socials, vam ser 'trending topic' a nivell nacional durant totes les hores que va durar l'esdeveniment, i el millor de tot: vam poder ajudar a persones que de veritat necessiten una ajuda en dates tan assenyalades com són el Nadal. És la meva petita contribució al món com a persona i el meu llegat.


Finalment, Internet és l'únic futur que li espera a la premsa escrita?

No ho crec així. La premsa escrita sempre tindrà un lloc en les nostres vides i no crec que desaparegui mai d'elles.

Quim Granados: “Ser emprendedor es una manera de ser"

Sense comentarios

Escriu el teu comentari




No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Leer edición en: ESPAÑOL | ENGLISH
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat
RESERVADOS TODOS LOS DERECHOS. EDITADO POR ORNA COMUNICACIÓN SL
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1