diumenge, 24 de abril de 2016 10:53

Hisenda dóna un mes a les CCAA perquè s'adaptin al nou dèficit del 0,7%

|


El Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques ha enviat una nova tanda de cartes a les 14 comunitats autònomes que van incomplir l'objectiu de dèficit públic el 2015. En elles els dóna un mes per adaptar els seus plans econòmic financers d'aquest any al nou dèficit del 0,7 per cent.


Les cartes, amb data del dia 20 d'abril ia les que ha tingut accés Europa Press, han estat remeses a totes les autonomies excepte a les complidores, Canàries, Galícia i País Basc, pel secretari d'Estat d'Administracions Públiques.


Antonio Beteta els recorda a cadascuna d'elles com van tancar el dèficit, el deute i si van complir la regla de despesa l'any passat, segons les dades que es van comunicar el passat dia 15 d'abril al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) .


Com ja ha passat en exercicis anteriors, els incompliments obliguen a les comunitats a presentar de nou plans econòmic financers en el termini d'un mes des de "que es constati l'incompliment", en aquesta ocasió, des d'aquest dia 15 d'abril, segons s'afirma a la carta.


Beteta recorda als consellers que aquest nou pla haurà d'incorporar les exigències que Hisenda ja va fer el passat 6 d'abril i també per carta: l'acord de no disponibilitat i el compromís de comunicació mensual per l'interventor de la comunitat de com es va complint la regla de despesa.


A més, els governs que enguany s'acullin als mecanismes de finançament com el FLA (Fons de Liquiditat Autonòmica) han de presentar també un pla d'ajust per poder cobrar, pla que també s'ha d'adaptar al nou objectiu de dèficit del 0,7 per cent i complir aquestes reclamacions de principis d'abril.


REUNIONS BILATERALS


El secretari d'Estat aprofita la carta per anunciar que dijous que ve, dia 28 d'abril, se celebrarà Consell de Política Fiscal i Financera i planteja a cada comunitat reunions bilaterals per tancar abans aquests plans d'ajust i tractar qualsevol altre assumpte.


Aquestes reunions bilaterals comencen aquest divendres, tot i que tant Cristóbal Montoro com els secretaris d'Estat del seu ministeri han tingut ja trobades amb diverses comunitats en les últimes setmanes. De moment, està previst que el Ministeri es reuneixi aquest divendres amb la Comunitat Valenciana, dilluns, amb Múrcia i Extremadura, i dimecres rebrà a Castella-la Manxa i Madrid.


LES CA MÉS incomplidores


El nou objectiu de dèficit del 0,7% alleuja la situació pressupostària de diverses autonomies que van incomplir el dèficit en 2015 però es van quedar entre l'1 i l'1,6%, però hi haurà cinc que seguiran encara lluny.


Catalunya ha de fer un ajust des del 2,7% de dèficit que va tenir l'any passat, Extremadura des de l'2,64%, Múrcia part del 2,52, la Comunitat Valenciana del 2,52 i Aragó del 2,13 per cent.


En la nova carta enviada a la Generalitat de Catalunya, el Govern recorda que l'excés de dèficit en aquesta comunitat el 2015 equival a 5.532.000 d'euros; a més, va tancar l'exercici amb 72.274.000 de deute, el 35,3% del PIB, quan no podia superar el 30,4%.


En el cas d'Extremadura, el seu dèficit equivalia a 465 milions i el seu deute al desembre era de 3.567 milions (el 20,3%, però va haver de ser el 18,4% del PIB); Múrcia va tenir un dèficit de 660 milions i un deute de 7.601 (el 27,4% i no el 22,3% permès); la Comunitat Valenciana va tancar 2015 amb una necessitat de finançament de 2.548 euros i un deute de 41.953.000 (un 41,3% del PIB, per sobre de 33,5% autoritzat).


Pel que fa al Govern d'Aragó, va acabar l'any passat amb 721 milions de dèficit, un deute del 20,5% (gairebé 7.000 milions, per sobre del 18% autoritzat) i va incomplir la regla de despesa.


Totes elles van incomplir més la regla de despesa, és a dir, les seves despeses computables van créixer per sobre del límit de creixement previst per a l'economia respecte a l'any anterior, el 1,3%, que era el marge autoritzat. En el cas per exemple de Catalunya, va aconseguir el 8,3% i la Comunitat Valenciana, el 6,2%.


REQUERIMENT A ARAGÓ I EXTREMADURA ABANS DEL 4 DE MAIG


Del grup de comunitats incomplidores, hi ha dos que tenen un problema afegit. Aragó i Extremadura incompleixen el termini legal en què han de pagar als seus proveïdors, de manera que Hisenda ja els va comunicar que els va a retenir recursos que els corresponen del sistema de finançament per abonar aquestes factures pendents.


Ara, Administracions Públiques els ha tornat a escriure per requerir-dades precises del seu deute comercial.


Hauran d'enviar la nova informació abans del 4 de maig, certificada per l'interventor general de la comunitat autònoma.

Les CCAA rebutgen aplicar més retallades i pressionen Montoro perquè afluixi el dèficit

Sense comentarios

Escriu el teu comentari




No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Leer edición en: ESPAÑOL | ENGLISH
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat
RESERVADOS TODOS LOS DERECHOS. EDITADO POR ORNA COMUNICACIÓN SL
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1