Escut de l'Ajuntament d'Arenys de Mar
ARENYS DE MAR, LA VILA
Arenys de Mar, una vila de cara al mar

 

Logo Costa de Barcelona Maresme

Arenys de Mar


Foto del focs de Sant Pere. Foto d'Enric Pera Arenys de Mar és un dels municipis principals de la comarca del  Maresme. Amb una superfície de 6,5 quilòmetres quadrats, a 1 de gener de 2014, al padró municipal hi havia censats 15.308 habitants. La proximitat de la metròpoli barcelonina i els fluxos demogràfics dels darrers anys no han afectat el caràcter que li ha donat ser un poble petit que ha anat creixent equilibradament. Arenys de Mar té una gran activitat social i els arenyencs se senten molt orgullosos de la seva vila. La història local i els projectes de futur que encara la població són relatats amb veritable passió en veu d'un arenyenc. A vegades, segons cap on porti la conversa, el motiu de setciències, que es dona als arenyencs, pot arribar a semblar més que  merescut per la gran quantitat d'informació i detalls que donen en les seves explicacions.

Port El nucli urbà d'Arenys de Mar és situat a 40 km de Barcelona. Hi ha molt bona comunicació, sigui per la carretera N-II o l'autopista C-32. El tren de rodalies (línia C-1) fa el trajecte fins a la plaça de Catalunya en 50 minuts. La carretera C-61 manté les comunicacions cap a l'interior, a través de Collsacreu, amb l'autopista AP-7 (sortida de Sant Celoni). El massís del Montseny queda molt a prop i el Parc Natural del Corredor - Montnegre és tot just a uns quants quilòmetres. Girona és a 60 km i Montserrat a una hora llarga de viatge. L'aeroport de Barcelona és a 56 km i el de Girona-Costa Brava a 40 km.

El port d'Arenys és un dels més importants de la costa catalana. És l'exemple més evident de la llarga història i tradició marinera de la vila.  La pesca i tota la indústria que es crea a l'entorn del port mouen gran part de l'activitat econòmica de la població. El port concentra gairebé tota la flota pesquera de la comarca. La subhasta del peix que té lloc cada tarda quan tornen els quillats i les barques és un espectacle pintoresc que atrau molts visitants. El peix que surt de la llotja d'Arenys és valorat a tot Catalunya, sobretot les gambes. Els restauradors locals i el consistori celebren, durant la tardor, un certamen gastronòmic, el Calamarenys, que té com a principal protagonista el calamar d'Arenys.

Tot el litoral arenyenc està vorejat per extenses platges que queden emmarcades pels turons que arriben fins arran de mar, un anunci de la veïna Costa Brava. El port té un gran espai dedicat a les embarcacions esportives, amb modernes instal·lacions per allotjar els vaixells de pas. Durant l'estiu molts velers hi fan estada en les seves singladures mediterrànies. Les drassanes, que en el passat van construir gran part de la flota comercial catalana que va fer les Amèriques, continuen sent una important indústria local.

 
Riera amunt, Riera avall

RieraLa Riera és el centre comercial i eix de tota l'activitat local. Dos rengles de plataners centenaris ombregen les voreres i li donen una imatge única. Aquests arbres són els discrets testimonis d'una de les activitats preferides dels arenyencs, sobretot en diades festives, passejar Riera amunt, Riera avall.

A mitja Riera, a uns quants metres de la placeta de l'Església, hi ha el Mercat, un esplèndid i funcional edifici modernista. És obert tots els matins i algunes tardes. A l'interior el batibull de gent i l'activitat són constants. Els matins de dissabte el tràfec comercial es trasllada a tota la Riera, on s'instal·la el mercat setmanal.

El Calisay és un altre d'aquests edificis insignes de la vila. L'edifici de l'antiga destil·leria del licor d'herbes, que va arribar ser reconegut arreu, ara és un centre cultural de propietat municipal i allotja tota mena de serveis culturals.

 

 

 

Tornar amunt(1)Arenys de festa

Gegants La Festa Major és per Sant Zenon, el 9 de juliol, amb un extens programa d'activitats culturals i festives i amb ofici en honor al sant i castell de focs d'artifici a la platja. Els gegants d'Arenys surten en cercavila en diversos moments d'aquestes festes. Tots els nens i nenes d'Arenys coneixen els gegants i viuen intensament les sortides d'en Tallaferro i la Flor d'Alba, en Roc i la Maria, l'Elm i la Carmeta, els sis gegants d'Arenys de Mar. La nit del 14 d'agost els gegants fan una sortida nocturna que recorre tots els carrers d'Arenys i acaba amb un ball al port.

Les celebracions de Sant Roc, el 16 d'agost, destaquen per la sortida dels macips i les captadores, que amb la seves almorratxes ruixen amb aigua de colònia a tothom. D'aquesta manera es recorda i manté el vot de vila que els avantpassats van fer al sant perquè els deslliurés de la pesta. Es tracta d'una festa molt especial i de les poques que es mantenen a Catalunya amb l'aigua com a protagonista.

Altres cites culturals importants són la Trobada de Puntaires, que per la primavera concentra centenars d'artesanes fent puntes al coixí; el Festival de Jazz, que se celebra de final de juliol a final d'agost al pati del Calisay; i les jornades gastronòmiques del Calamarenys, que durant la segona quinzena d'octubre cuina els millors calamars d'Arenys als fogons dels restaurants de la vila. Arenys de Mar també us convida per Sant Joan, a visitar la Fira del Solstici d'Estiu, que exhibeix al llarg de la Riera desenes de parades de productes naturals i artesanals, i la Fira de Dibuix i Pintura, i a participar en la tradicional revetlla popular a la platja.

 

 

Arenys, un mar de serveis

Mercat municipal Arenys és capital del seu partit judicial i té establerts a la vila els principals serveis de l'administració pública. Hi ha una Àrea Bàsica de Salut. Un Institut de Batxillerat, una Escola Superior d'Avicultura, una Escola de Música i diverses escoles de puntaires que ara són espai d'oci i record de la florent indústria que va existir fa un segle.

Arenys de Mar té l'orgull d'haver creat la primera emissora de ràdio municipal de Catalunya i també està treballant per ser un dels municipis destacats en l'àmbit de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació. En un termini breu és previst que els arenyencs i les empreses locals puguin gaudir de les últimes tecnologies de banda ampla a través del cable.

Hi ha dues importants zones industrials de promoció pública i privada en desenvolupament. L'agricultura ha perdut cultius els últims anys però encara es manté una producció d'horta.

 

 

Arriba't a Arenys

Altà L'oferta turística està diversificada. Hi ha campings, cases de colònies, hostals i pensions, però, sobretot, durant la temporada d'estiu hi ha la possibilitat de llogar apartaments a bon preu. Hi ha una quantitat important d'habitatges de segona residència. Els Banys de Can Titus, amb més de dos-cents anys d'història, són  un modern balneari amb aigues minero-medicinals de composició clorada sòdica i els últims serveis, tractaments i instal·lacions termals.

Arenys rep cada dia, durant tot l'any,  la visita de centenars d'escolars i nombroses excursions de gent gran. Els atractius artístics i monumentals, els museus, el port, i tot el que envolta el mite de Sinera creat per Salvador Espriu són bons arguments per arribar-se a Arenys. Hi ha diversos itineraris i rutes planificades per descobrir la vila. Els caps de setmana són molts els qui vénen a la vila senzillament per fer un bon àpat als restaurants del port o als establiments de dins el nucli urbà.

L'atractiu de les platges d'Arenys rau en la seva extensió i en la sorra gruixuda que les cobreix (platja del Cavaió). Pels qui prefereixen les estades ombrejades, la vila ofereix el parc de Lourdes i la possibilitat de passejar pels nombrosos camins i rials que té el municipi.

 

 

Tornar amunt(2)400 anys d'història

La Torre dels EncantatsA dins el nucli urbà hi ha un seguit d'indrets de visita obligada. L'església parroquial de Santa Maria té un dels retaules barrocs més importants i ben conservats de Catalunya,  construït a l´inici del segle XVIII per l'escultor Pau Costa. Al capdamunt del carrer de l'Església hi ha el Museu Marès de la Punta, amb el contingut de randes dels segles XVI-XIX més important d´Europa, i a l'edifici de l'antic Estudi de Pilots, fundat per Josep Baralt, ara s´hi allotja el Museu Mollfulleda de Mineralogia, que té una de les millors i més completes col·leccions de minerals de Catalunya.

A banda i banda de la part baixa de la Riera, s'hi amaguen un seguit d'indrets urbans i cases de notable bellesa. El recorregut per aquest entramat de carrers porta agradables recompenses. Es conserven encara algunes de les torres de defensa construïdes contra la pirateria berber. L'Arxiu Històric Fidel Fita ha recuperat i guarda important documentació històrica d'Arenys i tota la comarca. El seu treball ha estat cabdal per preservar la memòria històrica arenyenca.

Al capdamunt del Turó de la Pietat, a ponent de la població, hi ha el cementiri d'Arenys. És un exemple característic dels cementiris mariners mediterranis. Salvador Espriu va convertir-lo en mite literari amb l'obra poètica Cementiri de Sinera. A l´interior hi ha alguns treballs escultòrics de notable bellesa,  obra  d'artistes  modernistes de renom com Josep Llimona i Venanci Vallmitjana.

La vista des del cementiri és esplèndida i s'hi poden veure els principals elements i símbols de la geografia arenyenca. A ponent, la silueta de la Torre dels Encantats, vigilant els límits entre els bisbats de Girona i Barcelona. Més a l'interior contemplen l'escena els omnipresents Tres Turons. La vista cap a llevant l'acapara el port, on destaca l'antic edifici del Montcalvari. Un cop d'ull, des d'aquesta balconada privilegiada ens permet identificar l'església de Santa Maria, els diversos convents d'ordes religiosos, el casalot neoclàssic donat pel fill de la vila Josep Xifré i a l'horitzó, amunt, la gran massa muntanyosa del Montnegre.

 
 
Arenys de Mar, vila agermanada amb Autariba
escut autariba  esglesia Autariba
Arenys de Mar està agermanada amb la vila occitana d'Autariba (Auterive en Francès i Autaribo en Occità) des del 14 de novembre de 1982, data en la qual els batlles d'ambdues localitats van signar la Carta d'Argemanament que penja d'una de les parets del despatx d'Alcaldia i que diu textualment:
Les primeres relacions entre els nostres municipis existeixen des del 1954.
Aquestes s'han fet sobretot sota la forma d'intercanvi de societats
i agrupacions que es visitaven recíprocament.

A partir d'aquesta data, altres encontres han tingut lloc i han donat naixença
a un aproximament a les nostres poblacions en un mateix ideal.

És per això que els nostres dos municipis han expressat unànimament llur volutat
de realitzar un acord d'associació.

La firma d'aquesta carta ens engatja a una cooperació sincera, eficaç i més humana.

Aquest acord d'associació intervé a un moment en què els pobles d'Europa s'encaminen cap un
futur comú de vida. Deu contribuir, pela comprensió i el respecte mutu
de les dones i els homes dels nostres municipis a afermar la pau en el món,
l'alegria de viure sense frontera, pela llibertat i la democràcia
de la facultat dels pobles a disposar d'ells mateixos i de llurs governants, en llur propi país.

El Cantó d'Autariba és un cantó francès del departament de l'Alta Garona, a la regió de Migdia-Pirineus. Està inclòs al districte de Muret, està format per 11 municipis i el cap cantonal és Auterive. La seva població és de 7.000 habitants.Els contactes entre Arenys de Mar i Autariba es remunten als anys cinquanta arran de les relacions que va teixir Timoteu Colomer, un arenyenc que hi va anar exiliat després de la Guerra Civil. L'agermanament es va ratificar oficialment la tardor de 1982 i un any després amb una segona signatura a Autariba. Els contactes han estat constants durant les darreres dècades, tant des del punt de vista institucional com d'activitats diverses (fires, activitats esportives, culturals i festivals). Una de les trobades més rellevants va tenir lloc l'any 2002 per celebrar els 20 anys d'argemanament.

Tornar amunt(4)
 
Ajuntament d'Arenys de Mar - Riera del Bisbe Pol, núm. 8 - 08350 Arenys de Mar - Tel. 93 795 99 00