dilluns, 20 de juny de 2016 10:37

Radiografia de la corrupció a Catalunya a través dels seus 23 casos més significatius

|



Catalunya Press.- Un total de 23 casos de corrupció, molts d'ells de gran magnitud, han tingut lloc a Catalunya -ajuntaments, institucions, partits polítics --des de l'any 1990 al 2015. En 12 dels quals a continuació nomenarem està involucrada la antiga Convergència i Unió (CiU), i en tres d'ells, la família Pujol. Un total de cinc afecten a polítics del PSC.


Tots aquests casos inclouen els fraus fiscals -particularment les comeses des de l'exercici de la funció pública, pel que fa representen un benefici econòmic il·legal en perjudici dels interessos generals-i els delictes urbanístics --pel que fa expressen un abús de poder en perjudici de l'interès públic--.


Tots ells constitueixen un balanç judicial dels últims 25 anys realitzat pel jurista i exfiscal anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo. Per a ell, les conductes que aquí s'esmenten reflecteixen a un mateix temps el "abús de poder", la "completa absència d'ètica pública" i la "desmesurada cobdícia" de les persones involucrades en la trama.


Tots els casos han estat denunciats en els mitjans de comunicació en diferents moments, per la qual cosa l'objectiu de presentar-los ara com un conjunt és il·lustrar a la ciutadania la magnitud de les trames a través de les quals diferents càrrecs públics s'han estat lucrant d'institucions públiques.


Diu Jiménez Villarejo: "Algú que hagués escoltat només la sessió matutina del debat de Política General d'ahir hauria arribat a la conclusió que la corrupció no existeix a Catalunya. Així titulava un diari de Barcelona el 27 de setembre de 2013 el clima que es respirar el dia anterior al Parlament de Catalunya durant un debat de política general ". La informació precisa que a continuació s'ofereix és d'extraordinària transcendència per a la ciutadania, com ho és també la constitució de la Comissió d'Investigació al Parlament sobre el frau fiscal i la corrupció política --més coneguda com a comissió del "cas Pujol"--. "Les conclusions d'aquesta Comissió ja han estat oblidades per la majoria independentista", denuncia l'exfiscal anticorrupció.


De tots els casos, destaca un: el de l'espoli del Palau de la Música. Per aquest cas s'ha embargat la seu principal de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), en ser considerada "partícip a títol lucratiu". Sorprèn, sobretot, la dilació a l'hora de resoldre tant un recurs com un judici oral sobre ell. Una dilació que, segons el parer de Jiménez Villarejo, és "molt greu" i "objectivament afavoridora dels acusats". Un no pot menys que pensar que el fet que sigui CDC la involucrada en aquesta causa sigui la raó de semblant lentitud.


Cal destacar que entre ells no es troben els dels polítics més poderosos que evadeixen la seva riquesa per ocultar en paradisos fiscals i que abans i després de la llista Falciani, s'estenen impunement per tot el planeta. "Tots ells -denúncia Jiménez Villarejo-- només fan que perjudicar greument als seus conciutadans quan els priven del capital necessari per a distribuir-equitativament entre el conjunt de la població, impedint dolosament el benestar i la prosperitat dels ciutadans més justos i més necessitats". A continuació presentem els 23 casos.



1. Lluís Prenafeta, investigat per la Fiscalia el 1990 per raó de la seva incompatibilitat, com a conseller d'Iberia de Seguros, amb el càrrec de Secretari General de Presidència, assessorat per Piqué Vidal. El fiscal general de l'Estat va prohibir l'exercici d'accions penals. Denunciat per particulars davant els jutjats d'instrucció de Barcelona, el cas, amb l'assessorament del lletrat Piqué Vidal, va ser arxivat pel jutge Pascual Estevill.


2. En el cas CARIC (Comissió d'Ajuda a la Reconversió industrial de Catalunya), investigada per la Fiscalia, per un delicte de malversació de cabals públics, el fiscal general va prohibir l'exercici d'accions penals contra els responsables del mateix, que entre d'altres , eren onze consellers dels governs de Pujol.


3. Procés contra Lluís Pascual Estevill i Joan Piqué Vidal i altres per delictes de detenció il·legal, suborn i altres. Causa penal 76/1996 del TSJC. Sentència condemnatòria ferma.


4. Procés per la trama de corrupció i frau fiscal en la Delegació d'Hisenda de Barcelona. Diligències prèvies 4566/1999 del Jutjat d'Instrucció nº 33 de Barcelona. Sentència condemnatòria ferma. Per delictes, fonamentalment, de prevaricació, suborn i falsedat documental. Els condemnats van ser José Mª Huguet, Juan José Folqui, José Luis Núñez Navarro i Josep Lluís Núñez Clemente, Sanchez Carreté (Assessor fiscal durant molts anys de Jordi Pujol Soley), Eduardo Bueno i altres.


5. Procés i condemna, ja ferma, en el cas Turisme de Catalunya (Unió Democràtica de Catalunya). PA 468/2003 del Jutjat d'Instrucció nº 11 de Barcelona. Delicte de malversació de cabals públics.


6. Procés pel cas Adigsa (CiU). Diligències prèvies 5864/2005 del Jutjat d'Instrucció número 3 de Barcelona. Formulada acusació fiscal pels delictes de malversació de cabals públics i falsedat documental.


7. Procés i condemna, ja ferma, pel cas Pallerols. Unió Democràtica de Catalunya va ser condemnada com "partícip a títol lucratiu" (igual que estan acusats el PP a Gurtel i CDC en el cas Palau de la Música). Delictes de Frau de subvencions, malversació de cabals públics i falsedat documental.


8. Procés i condemna, ja ferma, pel cas Ferrocarrils de la Generalitat. Diligències prèvies 2340/2007 del Jutjat d'Instrucció nº 22 de Barcelona. Delictes de prevaricació i malversació de cabals públics.


9. Procés per l'espoliació del Palau de la Música, pendent de judici oral. Contra Fèlix Millet, Jordi Montull i, entre d'altres, Daniel Osàcar (CDC) i altres. Diligències prèvies 3360/2009 del Jutjat d'Instrucció nº 30 de Barcelona. Embargament judicial de la seu principal de Convergència Democràtica de Catalunya en tant que "partícip a títol lucratiu". Pendent de judici oral. "El finançament il·lícita de Convergència Democràtica de Catalunya, ja que s'ha pogut vincular importants quantitats satisfetes aparentment com a aportació al Palau per la contractista FERROVIAL amb percentatges de comissió en l'adjudicació d'obres públiques molt significatives del govern autonòmic a aquesta entitat quan estava exercit per responsables de CiU, coalició en la qual s'integra CDC (construcció de la Ciutat de la Justícia, Línia 9 del metro de Barcelona, i algunes adjudicacions de menor entitat)". Pendent, sembla que de resoldre un recurs, i, per tant, de judici oral. Amb una dilació, al nostre parer, molt greu i, objectivament, afavoridora dels acusats.


10. El procés contra l'exalcalde (PSC) de Santa Coloma de Gramenet, Prenafeta i Alavedra i altres per l'cas "Pretòria".   Diligències prèvies 372/2009 del Jutjat Central nº5. Formulada acusació fiscal contra els exconsellers de Pujol pels delictes de tràfic d'influències i blanqueig de capitals.


11. Procés contra responsables de la "Operació Mercuri" (PSC). Diligències prèvies 470/2010 del Jutjat d'Instrucció número 1 de Sabadell. En fase d'instrucció. Delictes urbanístics i de corrupció i, a més, una peça separada contra alts càrrecs del PSC per la percepció presumptament irregular de "sobresous" en tant que membres de la Federació de Municipis de Catalunya.


12. Procés per l'intent fraudulent de construcció d'un hotel al costat del Palau de la Música. Diligències prèvies 2613/2010 del Jutjat d'Instrucció nº10 de Barcelona. Dictada Sentència condemnatòria contra Fèlix Millet i Jordi Montull -per un delicte de tràfic de influències- i absolutòria respecte alts càrrecs del PSC de l'Ajuntament de Barcelona.


13. Procés, en fase d'instrucció, pel cas Innova, contra exalts càrrecs del Departament de Salut de l'actual govern de CiU i l'Ajuntament de Reus. Diligències prèvies 121/2012, del Jutjat d'Instrucció número 3 de Reus, contra, entre d'altres molts, José Prat Domènech, Carles Manté Fors, José Miguel Pérez Segura (PSC), exalcalde de Reus i Josep Poblet (CiU), alcalde de Vila-Seca i, gràcies al suport del PSC, President de la Diputació de Tarragona. Per delictes, entre d'altres, de prevaricació i malversació de cabals públics.


14. Procés contra Assumpta Escarp, regidora de l'Ajuntament de Barcelona (PSC) i altres. Diligències Prèvies 940/2012. Jutjat d'Instrucció nº20 de Barcelona. Delicte contra l'ordenació del territori. Formulada acusació fiscal, pendent de judici oral.


15. Procés contra alts càrrecs de l'Associació Catalana de Municipis (ACM). Diligències prèvies 1334/2013 del Jutjat d'Instrucció nº17 de Barcelona. Formulada acusació pel Ministeri Fiscal per delictes de malversació de cabals públics i falsedat documental contra Josep Mª Matas i Francesc Xavier Solà (CiU).


16. Procés contra l'exalcalde de Lloret de Mar i exdiputat de CiU Xavier Crespo Llobet i altres per la relació amb empresaris russos. Querella 2/2013 del TSJC. Formulada acusació fiscal pels delictes de prevaricació i suborn. Condemnat el 5 novembre 2015 per delictes de prevaricació i suborn a penes d'inhabilitació especial. Així mateix ha estat condemnat l'empresari rus Borisovich Petrov.


17. Procés contra el diputat del PSC Daniel Fernández i l'exalcalde de Sabadell Manuel Bustos. Causa penal 4/2013 del TSJC. Condemnats els anteriors per un delicte de tràfic d'influències i l'exalcaldessa de Montcada i Reixac per un delicte de prevaricació.


18. Procés contra alts càrrecs del Govern de CiU-Secretari de Medi Ambient, Josep Enric Llebot i altres-Gairebé Iberpotahs-. Diligències prèvies 480/2015 del Jutjat d'Instrucció nº5 de Manresa, per delictes de prevaricació i contra el medi ambient.


19. Procés contra alts càrrecs de l'Agència Catalana de l'Aigua (CiU). Diligències prèvies 2556/2015 del Jutjat d'Instrucció nº 8 de Barcelona. Contra Joan Lluís Quer, actual President d'Infraestructures, Manuel Hernández, ex director de l'Agència i altres. Delictes de malversació de cabals públics i altres per adjudicacions presumptament il·legals.


20. Procés contra alts càrrecs de l'Ajuntament de Torredembarra (Tarragona), per delictes de corrupció. Entre d'altres l'exalcalde Daniel Masagué (CiU). Diligències prèvies 1.283 / 2013 del Jutjat d'Instrucció número 1 del Vendrell. És en aquest procés on estan produint-se les últimes actuacions, registres i detencions, relacionades amb el cobrament del ja famós 3%.


Les causes contra la família Pujol:


21. Jutjat Central número 5. Diligències Prèvies 141/2012, contra Jordi Pujol Soley, Marta Ferrusola Lladós, Jordi, Marta, Josep i Mireia Pujol Ferrusola i Mercè Gironés Riera, per frau fiscal, blanqueig de capitals i falsedat documental.


22. Jutjat Central número 1. Diligències Prèvies 78/2014, contra Oleguer Pujol Ferrusola per frau fiscal i blanqueig de capitals.


23. Jutjat d'Instrucció nº 9 de Barcelona. Procediment Jurat 3/14-A contra Oriol Pujol Ferrusola i altres per suborn i falsedat (Cas ITV).



Sense comentarios

Escriu el teu comentari




No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Leer edición en: ESPAÑOL | ENGLISH
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat
RESERVADOS TODOS LOS DERECHOS. EDITADO POR ORNA COMUNICACIÓN SL
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1