dilluns, 20 de juny de 2016 10:30

Bolívia: intel·lectuals i analistes ofuscats en la morbositat sexual

Ollantay Itzamná
Ollantay Itzamná

La sostenibilitat del costerut camí llibertari emprès pels sectors exclosos, a la recerca de la construcció del Sumaq Kawsay (bon conviure), no depèn només d'èxits i de canvis tangibles des de l'Estat, sinó, sobretot, del canvi de pensament, actitud i sentiment de la població en general.


Els envejables èxits socioeconòmics del procés de canvi bolivià, durant l'última dècada, són més que evidents. Però, també és evident que el principal problema del país no és econòmic, sinó assumpte cultural-espiritual.


És trist corroborar en la crua realitat que els canvis o assoliments econòmics i socials no van estar prou acompanyats per processos culturals de descolonització. Molt menys, per processos de consolidació i aprofundiment de la construcció i praxi del paradigma del Sumaq Kawsay.


En altres termes, la inflexió històrica en el polític no va estar acompanyat per la inflexió en el cultural espiritual, especialment en els segments socials més permeadas per la il·lusió de la modernitat.


En algun moment es va creure que la "revolució democràtica cultural" havia començat al país. Però, això, en bona mesura, no va passar de ser això: una creença. En els fets, la gran majoria de bolivians / es, citadinas o camperoles, continuem presos o víctimes de les tares colonials. Més creients que pensants. Més seguidors que innovadors.


Més moralistes que humanistes. Més dineristas (amants dels diners) que feliços. Més teledirigits i ciberpresos que ciutadans autònoms o internautes lliures.


Amb sorpresa verifiquem que, en ple segle XXI, i en la Bolívia "llibertària" actual, la vida sexual del president Evo Morales s'extasia a moros i cristians de totes les classes socials, Per sobre fins i tot de tots els històrics problemes urgents del país.


Professionals, intel·lectuals, ex governants, busquen o fan ràting en les xarxes socials amb el morbo Zapata: el cas de l'exparella del Company President Evo Morales. Tots / es, concentrats en "com el va fer Evo el fill a Zapata". Si la va portar o no a la Sra. Al Palau Presidencial. I Ella, com no podia ser d'altra manera, va capitalitzar i capitalitza al màxim aquesta situació.


Aquesta actitud morbosa, a part de traslluir la superficialitat mental clasemediera, també denota la candidesa espiritual de comunicadors, intel·lectuals i columnistes que creuen que són ells els que "formen l'opinió publica" a Bolívia. Quan en els fets, és la geopolítica nord-americana (que ara enarbora la bandera anti corrupció per destituir governs incòmodes als seus interessos), qui agenda i executa cops d'Estat edulcorats en nom de "anticorrupció".


A Centre Amèrica, l'Imperi aixeca la bandera anticorrupció per estabilitzar l'desestabilitzat sistema neoliberal. A Amèrica del Sud, el discurs anticorrupció serveix per restablir el sistema neoliberal. Vegem cas l'Argentina, i el que ve al Brasil, Equador, Bolívia. Serem tan ingenus que ni compte ens donem que els que, ara, "ens bombardegen amb lliçons de anticorrupció" van ser i són els depravats corruptes i corruptors del sistema republicà per gairebé dos segles?


És evident que persisteix corrupció en l'administració pública. Però, aquest i altres mals són una malaltia social ubiqua que permea gairebé a la totalitat de la població (per passiva i per activa).


Els qui vam despertar gràcies als processos llibertaris, ja no som, ni serem part de la feligresia del corrupte Imperi neoliberal per que als seus agents pels seus fruits ja els coneixem.


Els que sabíem i sabem que el camí del procés de canvi és espinós i empinat, no ens desanimem, molt menys abandonarem el camí només perquè l'Estat no fa "el miracle" de transformar a la seva ciutadania en honrats subjectes / actors sociopolítics. Creiem que som nosaltres / es, organitzades o no, els que construïm l'Estat Plurinacional. No a l'inrevés.


Estem convençuts que a Amèrica Llatina l'Imperi de la mort va decretar una guerra global mediàtica de quarta generació en contra dels processos de la restauració de la Vida. I aquesta guerra injusta i desigual el vencerem en la mesura que cada un de nosaltres / as avancem simultàniament en el camí de la autoalliberament cultural espiritual.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari




No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.

Més opinió
Opinadors
Leer edición en: ESPAÑOL | ENGLISH
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat
RESERVADOS TODOS LOS DERECHOS. EDITADO POR ORNA COMUNICACIÓN SL
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1