dilluns, 20 de juny de 2016 10:25

Vermell i blanc

Augusto Manzanal Ciancaglini
Augusto Manzanal Ciancaglini
Politòleg

Al cor de Sud-amèrica i d'Europa s'han donat dos balotajes molt disputats, amb sengles triomfs per dècimes: Alexander Van der Bellen es va quedar amb la presidència d'Àustria amb el 50,3%, mentre que a Perú, Pedro Pablo Kuczynskilo va fer amb el 50,12%.


Però les ajustades eleccions presidencials en segona volta no són l'única cosa que tenen en comú; els esdeveniments viscuts en els empetitits restes de l'Imperi incaico i de l'Imperi austrohongarès comparteixen també l'enfrontament entre la centralitat ideològica i una bolcada extremista, símptoma de la impaciència que s'està generant en diversos racons del globus. Objectius variats que convergeixen en el desig de decisions absolutes i ràpides, siguin darrere de tancar fronteres com a Àustria o per combatre la delinqüència com al Perú.


Pràcticament la meitat de la població de la pàtria d'Hitler, el altre temps Anschluss, pati del darrere de l'Alemanya Nazi i gran planter d'oficials SS, va donar suport a Norbert Hofery al seu Partit de la Llibertat d'Àustria, el qual, encara maquillades, no amaga les seves arrels nacionalsocialistes.


I d'altra banda, gairebé mig Perú es va decantar per Ke iko Fujimori, la filla de l'expresident Alberto Fujimori, que compleix 25 anys de presó per crims de lesa humanitat i enormes delictes de corrupció.


Aquest creixement del reconcomio a la recerca d'una política contundent i irreflexiva capaç de encegar fins a fer votar als plançons ideològics del responsable màxim de la Gestapo, l'austríac Ernst Kaltenbrunner o per la filla d'un exmandatari que, acusat per massacres i suborn, va fugir a Japó dimitint per fax davant el Congrés peruà, és un indici de l'embús burocràtic i altres tares dels sistemes polítics actuals, però principalment reflecteix a una gran massa de població que es troba, en certa mesura, atrinxerada en una cultura política de súbdit i reclamant de solucions màgiques, explicable, entre altres coses, com una actitud proporcionalment reactiva a la progressiva complexitat social.


Els estrechosresultadosson un advertiment per a eleccions més determinants com les d'Estats Units. Però Viena i Lima també representaran un símbol; Kuczynski de 77 anys descendeix de jueus que van fugir dels nazis, mentre que Van der Bellen de 72 anys pertany a una família que va escapar de la revolució bolxevic.


Es diu que l'origen de la bandera austríaca es remunta a la ferotge batalla d'Acre en 1191, durant les Croades, quan la vestimenta de color blanc del Duc Leopoldo V va quedar tenyida de vermell per la sang, excepte per una banda que tapava el seu cinturó .


Una de les explicacions sobre el significat de la bandera peruanarelata que el vermell representava el color de la guerra per als Incas i simbolitza la sang dels herois i màrtirs de la independència, alhora que el blanc de la seva franja central expressa la llibertat, la justícia social i la pau.


La madura neu dels Alps i els Andes ha resistit el incandescent avís sanguinolent, exemple rasant per a tots els taulers en on s'està jugant una doble batalla: en favorde aconseguir el propioampo al mateix temps que s'aguanta la marea escarlata.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari




No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.

Més opinió
Opinadors
Leer edición en: ESPAÑOL | ENGLISH
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat
RESERVADOS TODOS LOS DERECHOS. EDITADO POR ORNA COMUNICACIÓN SL
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1