dilluns, 20 de juny de 2016 10:20

El Regne Unit, consternat per l'assassinat de la diputada Jo Cox

|

Cox


El Regne Unit està consternat per l'assassinat a trets i amb arma blanca de la diputada laboralista Jo Cox, la jove diputada de 41 anys quan sortia d'un acte a favor de la permanència a la Unió Europea.


Jo Cox era una parlamentària molt compromesa amb l'activisme social i preocupada pels drets humans i qüestions com la situació dels refugiats. En el seu primer discurs a Westminster, després d'haver estat triada parlamentària al maig de 2015 per la circumscripció de Batley, Cox va fer una defensa de la població immigrant com a factor de millora de les comunitats locals.


Abans de ser triada parlamentària, havia ocupat diferents llocs de responsabilitat en organitzacions internacionals com Intermón Oxfam o Save the Children i havia treballat en diversos països europeus, als Estats Units i també en zones en conflicte.


El 2008 va treballar en la campanya del partit demòcrata per a l'elecció de Barack Obama com a candidat a la Casa Blanca. Ferma defensora dels drets de les dones i de la incorporació femenina en la vida pública i política.


Al Parlament britànic, treballava en la comissió de supervisió dels governs locals i també en grups de treball en suport a Síria, els territoris palestins i Pakistan.


Cox, mare de dos fills petits, vivia amb la seva família en un vaixell al Tàmesi, un vaixell que ha quedat ple de flors en un homenatge espontani que li han fet els seus veïns.


Pel que fa a la investigació de l'atac mortal, el suposat agressor ja ha estat detingut i la policia treballa amb la hipòtesi d'un incident aïllat, tot i que no descarta que l'agressió tingui motivacions polítiques. Alguns testimonis afirmen que l'atacant va trucar a la "Gran Bretanya, primer", que podria ser una referència al partit polític d'extrema dreta i xenòfob del mateix nom.


Segons algunes fonts, l'autor de la mort de Jo Cox, identificat com Thomas Mair, tindria un llarg historial relacionat amb organitzacions neonazis i antisemites i de defensa de la supremacia blanca. Aquestes fonts relacionen Mair amb l'Aliança Nacional, un grup d'extrema dreta implantat en diversos països europeus i que té el seu origen en els Estats Units.


LA CAMPANYA, SUSPESA


L'atac ha provocat la suspensió dels actes de campanya de cara a la celebració del referèndum sobre la permanència del Regne Unit a la UE el proper 23 de juny.


El primer ministre britànic, David Cameron, ha anunciat aquest dijous que cancel·la el seu acte a favor de la permanència del Regne Unit a la UE que s'havia de celebrar a Gibraltar per l'atac sofert per una diputada laborista.


Jo Cox es troba en estat crític després d'haver resultat ferida de bala i apunyalada en un atac a prop de la ciutat anglesa de Leeds.


"És el correcte que tota la campanya s'hagi suspès després del terrible atac a Jo Cox. No seguiré endavant amb l'acte d'aquesta nit a Gibraltar", ha anunciat Cameron a Twitter.


El primer ministre anava a participar en un acte juntament amb el ministre principal de Gibraltar, Fabian Picardo, en què era la primera visita d'un primer ministre britànic al Penyal des de 1968.


A primera hora d'aquesta tarda, la plaça de Casemates Square a Gibraltar estava preparada ja per a l'arribada del 'premier', on s'havien col·locat unes grades per seguir l'acte i dues pantalles en què es podia llegir: 'I'ma In' (Estic dins) i 'Vote  remain' (Vota romandre), contràries al 'Brexit'.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari




No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Leer edición en: ESPAÑOL | ENGLISH
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat
RESERVADOS TODOS LOS DERECHOS. EDITADO POR ORNA COMUNICACIÓN SL
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1