dimarts, 12 de juliol de 2016 00:12

Portugal, campió d'Europa

|

Portugal

La selecció de Portugal va guanyar aquest diumenge la primera Eurocopa de la seva història en vèncer (1-0) a França en la final disputada a Saint-Denis. El gol, a la segona part de laprórroga, va ser obra d'Eder, que va tombar a una amfitriona vinguda a menys des de la segona meitat.

Al minut 109, una fuetada llunyà d'Eder va sentenciar a la selecció gala. Una França que va ser millor a la primera meitat però que va desaparèixer després del descans. Sense Cristiano Ronaldo, substituït per lesió als 25 minuts, el conjunt de Ferran Sants obrar la gesta per entrar en el palmarès continental.

Portugal es va rescabalar de la tragèdia nacional viscuda a la cita de 2004, quan va perdre davant el seu públic contra Grècia. La 'verd-amarelha' aguantar el tipus sense la seva estrella, davant una França que tampoc va trobar a la seva, 1 Antoine Griezmann que va tenir dues rematades de cap perillosos com aportació en 120 minuts.

De la bona posada en escena dels de Didier Deschamps poc va quedar en el segon temps. Malgrat ser molt superior i gaudir de l'absència de Cristiano, França va esperar l'error del rival en comptes d'anar a pel partit. Sense por, els de Sants van anar creixent fins a veure en una pròrroga en què van ser superiors. Eder es va demanar ser l'heroi.

En plena renovació de la mà de Sants, Portugal va donar la campanada a París, territori d'un amfitrió que no sol fallar. Amb el xiulet inicial de fet es va veure a una França decidida, com davant Alemanya. No obstant això, igual que contra la campiona del món, la presència li va durar poc sobre la gespa. No per l'autoritat del rival en aquest cas.

La lesió de Cristiano, que va rebre un cop de Payet en els primers minuts i va acabar substituït al 25 ', va tallar el ritme del partit. Portugal va saber frenar el seu rival, una França que malgrat el desimboltura físic de Sissoko especialment no va amenaçar amb perill la porteria rival. Només un gran cop de cap de Griezmann va obligar a Rui Patricio.

França va atacar amb tot però, sense precisió en els últims metres, Portugal va començar a sentir-se còmoda. Més encara quan en el segon temps els de Deschamps van decidir retardar la pressió. Els de Sants, ben armats i reforçats al centre del camp des de la sortida de Cristiano, van acceptar el protagonisme sense rubor a l'hora de retardar al porter o esperar el buit sense arriscar.

L'entrada de Coman va donar una mica de llum a una França endormiscada en el pitjor moment. El jugador del Bayern li va posar al cap la segona opció de coronar d'un Griezmann que va marxar de la cita amb un amarg 'pitxitxi' amb sis gols. El davanter de l'Atlètic de Madrid va buscar ser el revulsiu baixant a rebre, però Portugal ja jugava el seu partit, sense por al córrer dels minuts.

L'ensurt sí que va patir el conjunt lusità quan en el minut 92 Gignac topar amb el pal. L'última jugada abans d'una pròrroga sense cap ritme, en la qual Portugal va ser millor. El temps extra, amb Nani assumint galons, va encimbellar a un inesperat Eder, que primer la va tenir de cap en un córner i ja en la segona meitat va desencadenar l'eufòria de la 'Seleção dónes Quinas'.

Després d'una falta que va estavellar Guerreiro al travesser, Eder es guisat 1 gol per a la història de les Eurocopes i del seu país. Des de fora de l'àrea el '9' lusità va sorprendre Lloris. Un triomf històric per a una Portugal que va tirar d'èpica sense Cristiano, de la mateixa manera que la derrota serà recordada en les pàgines de l'amfitrió França.

FITXA TÈCNICA.

--RESULTAT: PORTUGAL, 1 - FRANÇA, 0 (0-0, al descans i al final dels 90 minuts).

--ALINEACIONS.

PORTUGAL: Rui Patricio; Cedric, Pep, José Fonte, Guerreiro; Renato Sanches (Eder, min.79), William Carvalho, Adrien Silva (Moutinho, min.66), Joao Mario; Nani i Cristiano (Quaresma, min.25).

FRANÇA: Lloris; Sagna, Umtiti, Koscielny, Evra; Matuidi, Sissoko (Martial, min.110), Pogba; Griezmann, Giroud (Gignac, min.78) i Payet (Coman, min.58).