divendres, 29 de juliol de 2016 01:41

Les Taules del Congrés i Senat deixen en suspens els grups propis de Convergència

|

CDC senado


La Mesa del Congrés ha decidit deixar en suspens fins a la setmana que l'autorització al grup parlamentari de CDC.


Aquest òrgan té dubtes amb el seu nou nom de Partit Demòcrata Català (PDC), que encara no està autoritzat en el registre d'Interior, i perquè vol comprovar si compleix els percentatges de vot que exigeix el Reglament.


En una reunió de gairebé dues hores, l'òrgan rector de la Cambra ha acordat donar dos dies de termini a la formació independentista perquè aclareixi la situació del nom del partit que vol succeir a CDC i perquè expliqui com compleix els requisits.


Per la seva banda, la Mesa del Senat ha deixat en suspens l'aprovació del grup parlamentari propi registrat per Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), refundat com Partit Demòcrata Català (PDC), a l'espera de poder analitzar els informes dels serveis jurídics de la Cambra Alta que s'aclareixin els "dubtes" que hi ha al voltant de la seva constitució.


LA PETICIÓ DE CDC ERA molt escarida


Segons ha explicat la presidenta del Congrés, Ana Pastor, Convergència ha d'explicar en quina situació es troba la inscripció del seu nom i com creu que compleix els requisits de percentatge de vot que exigeix el Reglament del Congrés.


taula congrés

Tot això perquè la petició registrada és molt "breu" i no té argumentació. Amb aquesta finalitat, se'ls ha donat un termini de 48 hores fins divendres, una decisió recolzada per PP i PSOE i que en canvi han rebutjat els representants de Ciutadans i de Units Podem-A Comú.


Segons Nacho Prendes, vicepresident primer de la Mesa i diputat de Ciutadans, els independentistes catalans estan rebent un tracte "privilegiat" que mai abans s'havia donat a la Cambra.


CONVERGÈNCIA CONFIA EN QUE TINDRÀ GRUP PROPI


Un cop esgotats aquests terminis, la Mesa del Congrés tornarà a reunir-se dilluns o dimarts de la setmana que ve per tancar la qüestió i poder constituir la Junta de Portaveus d'aquesta XII Legislatura.


Malgrat l'inrevés d'aquest dimecres, els independentistes confien que al final es doni via lliure al grup parlamentari allegant que fins al Tribunal Constitucional va deixar clar que la Mesa del congrés té marge d'interpretació per constituir els grups. El seu objectiu és que els seus percentatges s'interpretin com una mitjana de les quatre províncies, el que els dóna el 15% perquè d'aquesta forma el 23,2% de Girona i el 22,6 de Lleida compensarien el 12,2% a Barcelona i el 13,7% de Tarragona.


PROBLEMES AMB EL NOM TAMBÉ AL SENAT


Segons ha informat el vicepresident de la Taula del Senat, Pedro Sanz, la decisió sobre la constitució del grup parlamentari inscrit per la formació independentista es prendrà dilluns que ve, 1 d'agost.

Taula senat 1

Aquest dia hi haurà una reunió de la Mesa que analitzarà els informes sollicitats a la institució i prendrà la decisió definitiva que podria deixar a CDC sense grup a la Cambra Alta.


D'una banda, el senador popular ha fet èmfasi que el nom del grup --registrado com Partit Demòcrata Català (PDC) - no es correspon amb la denominació utilitzada a concórrer a les eleccions del passat mes de juny, com Convergència Democràtica de Catalunya (CDC).


Sanz ha explicat al respecte que aquest fet xoca amb els establert pel de la Cambra Alta: "La denominació ha d'estar en relació amb les sigles amb les que es presenten a les eleccions", ha precisat, incidint en que l'actual denominació " no és l'adequada ".


"SEMBLA UN GRUP MIXT"


D'altra banda, s'han sollicitat informes a la Cambra Alta per aclarir els dubtes que existeixen al voltant de la construcció del grup, que està compost per "més gent de fora", ha recalcat Sanz. A causa que els catalans tenen quatre parlamentaris, han necessitat que altres formacions li prestin 6 més per aconseguir les deu firmes exigides per poder inscriure grup propi.


Així doncs, diferents partits han hagut de collaborar amb CDC a l'cedir-los algunes de les seves signatures de cara al registre del grup, tot i que els parlamentaris després tornen a la seva formació d'origen: ERC li ha prestat dos senadors; Coalició Canària altres dos; i EH Bildu i l'Agrupació Socialista Gomera li han prestat un cada un.


"Pràcticament sembla el Grup Mixt", ha subratllat el senador del PP. Així mateix, ha recordat que el Reglament de la cambra alta permet que el nombre de deu es redueixi a mesura que avança el període de sessions però adverteix que no pot quedar per sota de sis. Si això passa, el grup quedarà dissolt.


SENADORS D'ANADA I TORNADA


Per evitar que això passi, els catalans haurien d'inscriure a dos senadors d'un altre partit abans del final de cada període de sessions per així aconseguir arribar als sis parlamentaris exigits i, d'aquesta manera, no desaparèixer com a grup.


Tot i que el vicepresident de la Taula ha apuntat que hi ha hagut "precedents" de grups parlamentaris que han funcionat així durant una legislatura, ha argumentat que mai han estat "tan variats" com el grup que ha registrat la formació independentista en aquesta ocasió .


En qualsevol cas, serà el proper dilluns quan la Mesa del Senat, en què el PP té majoria, decideixi si impedeix o permet la constitució del grup català al Senat en base als informes jurídics que s'aclareixin els dubtes.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari




No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.

Altresnoticies
Ultimesnoticies
Noticiesmesllegides
Leer edición en: ESPAÑOL | ENGLISH
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat
RESERVADOS TODOS LOS DERECHOS. EDITADO POR ORNA COMUNICACIÓN SL
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1