divendres, 19 de agost de 2016 16:08

Ciutadans inicia la negociació sobre la investidura de Rajoy "sense línies vermelles"

|

Fotonoticia 20160301144004 640



El portaveu de Ciutadans al Congrés dels Diputats, Joan Carles Girauta, ha assegurat que van a negociar amb el PP un acord d'investidura sense "línies vermelles" i espera recollir una llista de reformes i mesures que facin "que la investidura valgui la pena ".


Això sí, el portaveu de la formació taronja ha puntualitzat que no seran exhaustius perquè no es va a signar un acord de govern. "No faríem bon servei al país si parléssim de línies vermelles", ha dit.


En roda de premsa a la cambra baixa després de la signatura de l'acord anticorrupció que ha possibilitat l'obertura d'aquest procés negociador, Girauta ha subratllat que les dues exigències irrenunciables de Ciutadans ja s'han assolit, que són posar data a la investidura i signar les sis condicions de regeneració institucional, pel que no posarà ara noves condicions.


"Això no és un pacte de govern, per tant, no té per què ser exhaustiu; pot ser molt ampli i tocar molts àmbits, però no tots", ha aclarit, després de la qual cosa ha manifestat que Ciutadans no s'ha plantejat en cap moment negociar per a un acord de govern, sinó únicament d'investidura.


Aquest motiu, afegit al fet que només quedi poc més d'una setmana per a la sessió d'investidura de Mariano Rajoy, fan que a la taula de negociació sobre totes aquestes qüestions no s'incloguin els pressupostos generals de l'Estat.


"No discutirem sobre els Pressupostos en aquesta taula de negociació. Serà una qüestió paral·lela ia part; només els experts van a intervenir perquè aquest equip és pluridisciplinar, pensat per a parlar de política institucional, polítiques d'ocupació o educació. No arribaríem a temps ", ha explicat.


TREBALLAR PER QUE ESTIGUIN EN DATA


Això sí, ha deixat clar que els comptes públics per a 2017 també es negociaran perquè "els Pressupostos són indispensables, sense ells no es pot funcionar". "És clar que cal aprovar-los, i posarem tot de la nostra part perquè estiguin en data". La Constitució exigeix presentar el projecte pressupostari abans de l'1 d'octubre i això només es pot complir si Mariano Rajoy supera la investidura.


Girauta s'ha mostrat satisfet amb la signatura aquest divendres de les sis condicions que va imposar Ciutadans per començar a negociar, ja que ha constatat que els populars han acceptat la creació d'una comissió d'investigació parlamentària sobre el presumpte finançament irregular del PP.


A la pregunta de si l'equip negociador del PP s'ha compromès a que el president del partit, Mariano Rajoy, comparegui en la comissió, ha demanat no "anticipar-se" als esdeveniments, ja que primer s'ha de crear la comissió i definir el seu funcionament . No obstant, ha subratllat que és una possibilitat que "no està descartada".


I ha garantit que tots aquests compromisos anticorrupció "no correran cap perill" i no es veuran ajornats per les obligacions econòmiques --techo de despesa, pressupostos generals i pla de estabilitat--. "No hi ha cap perill perquè la nostra condició és que fossin indispensables", ha assenyalat, després de la qual cosa ha recordat que el document signat estableix que les sis mesures de regeneració han de començar a tramitar-se en el termini de tres mesos a comptar de la investidura.


EL SISTEMA ELECTORAL, PLE DE GRISOS


Pel que fa a la reforma de la llei electoral i quins canvis s'han d'acordar en la negociació, Girauta ha volgut deixar clar que no hi ha dos models de sistema electoral, el del PP i el de Ciutadans, sinó que una reforma d'aquest tipus està "ple de grisos ".


Per a la formació taronja, al sistema actual "li falta proporcionalitat", però també és conscient que "segurament" l'acord "es quedi a mig camí" del que volen els uns i els altres, comptant també amb l'opinió del PSOE.


I sobre la nova regulació laboral que proposa Ciutadans en el seu programa electoral, Girauta s'ha pronunciat de forma similar. Segons ha explicat, en no ser una negociació per a un acord de govern, el seu partit anirà plantejant assumptes concrets d'un tema tan general com aquest i no exigir un model alternatiu.


En la negociació que ara s'inicia, ha dit el portaveu, ja no es pot parlar d'exigències, sinó de "crear" i "aprendre de l'altra part". Però això no vol dir que Ciutadans no vagi a plantejar altres mesures de regeneració institucional afegides a les que ja s'ha compromès el PP. Així, per exemple, ha citat el sistema d'elecció dels membres del Consell General del Poder Judicial, entre d'altres assumptes.


VOL EL PSOE UNES TERCERES ELECCIONS?


"Ens vam asseure amb la voluntat d'arribar a molts acords en molt pocs dies. Davant la disposició mostrada pel PP, volem parlar i pactar. L'esperit és constructiu. Si alguna cosa comença ara és una cultura del pacte. No hi ha una altra manera d'enfrontar- als reptes interns i externs d'Espanya ", ha resumit Girauta


Segons el portaveu, "no hi ha temps per perdre" perquè "ja s'han perdut molts mesos en situació d'interinitat i comprometent el valor de les institucions", pel que ha fet una nova crida al PSOE perquè "reflexioni" si vol portar a Espanya a unes terceres eleccions ia passar més d'un any sense que s'aprovi una sola llei.


Com ja va dir ahir el president de Ciutadans, Albert Rivera, Girauta ha advertit que "cap responsable polític seriós pot estar jugant amb la idea d'unes terceres eleccions" perquè, al seu parer, és "contraproduent". "No preveiem aquesta idea", ha afegit.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari




No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Altresnoticies
Ultimesnoticies
Noticiesmesllegides
Leer edición en: ESPAÑOL | ENGLISH
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat
RESERVADOS TODOS LOS DERECHOS. EDITADO POR ORNA COMUNICACIÓN SL
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1