divendres, 26 de agost de 2016 05:06

Com de digitals són els nostres centres escolars?

Pablo Rodríguez Canfranc
Pablo Rodríguez Canfranc
Economista

ordinador



La qualitat de l'educació és una preocupació que afecta nombrosos països. Els rànquings actuals entre els quals destaca el temut Informe Pisa s'encarreguen de posar en evidència les mancances i necessitats dels sistemes educatius nacionals a posar-los en comparació amb els que porten a terme millors pràctiques. Un factor que pot influir amb força en la qualitat educativa és el grau d'ús de tecnologia en els processos d'ensenyament i aprenentatge, que en suma és una manera de mesurar el seu grau d'adaptació a les necessitats d'una societat digital.


A aquest efecte, Fundació Telefónica ha realitzat un estudi per determinar quin és el nivell tecnològic que presenta el sistema educatiu espanyol, Prepara la teva escola per a la societat digital. Claus per sumar-se al canvi. Es tracta d'un informe basat en una enquesta a més de 1.000 col·legis i instituts de tota la geografia nacional, dutes a terme entre maig i octubre del passat any 2015.


La radiografia de la nostra educació que mostra el treball posa en evidència que encara queda un llarg camí per arribar a la "escola digital", però és veritat que gradualment s'aprecia un principi de transformació. Anem per parts.


La primera idea que ens ve al cap és que les persones són les que guien el canvi i no les institucions. La tecnologia està present en tots els àmbits de la nostra vida i és lògic que la traslladem al nostre entorn laboral. Així, les tres quartes parts dels docents utilitzen tecnologia per preparar les seves classes. En la mateixa línia, gairebé la meitat dels centres es comuniquen amb les famílies dels alumnes a través de xarxes socials, i el 90% disposa d'una plataforma acadèmica de comunicació i gestió.


Una altra dada positiva és que més de la meitat dels col·legis i instituts utilitzen els blocs com a eina pedagògica i de comunicació entre docent i alumne. S'aprecia també una preocupació per oferir a l'alumnat formació en navegació segura i responsable, en concret, sobre propietat intel·lectual i protecció de dades.


Ara bé, a l'altra cara de la moneda l'enquesta descobreix que tan sols el 20% dels centres escolars concep la tecnologia i innovació com un pilar estratègic i menys d'un terç manifesta que ha introduït la competència digital en les seves classes d'acord al currículum oficial.


I a la manca d'impuls institucional se li suma la manca de mitjans i infraestructures. Un terç de les escoles no disposa d'una connexió a Internet amb un ample de banda suficient com per dur a terme activitats en línia amb els alumnes i només el 10% disposa de pissarres electròniques en totes les aules. A la quarta part dels col·legis enquestats els alumnes només li dediquen una hora a la setmana a la tecnologia a l'aula. Finalment, el mobile learning o ús de telèfons intel·ligents a l'aula només està present en el 8% de la mostra.


Tot i que els docents i alumnes són majoritàriament digitals, com habitants d'una era tecnològica, encara queda un esforç institucional immens per modernitzar el sistema educatiu.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari




No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més opinió
Opinadors
Leer edición en: ESPAÑOL | ENGLISH
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat
RESERVADOS TODOS LOS DERECHOS. EDITADO POR ORNA COMUNICACIÓN SL
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1