ENTREVISTA-CHAT     ENTREVISTA-XAT     LIVE-CHAT
  Alain Jordà
Miércoles, 12 de mayo de 2010 a las 18:00h.
Dimecres, 12 de maig de 2010 a les 18:00h.
Mittwoch, 12. Mai 2010 um 18:00 Uhr

Alain Jordà

El Regidor d'Economia, política industrial i Innovació de l'Ajuntament de Manresa ha estat tenint una conversa amb els lectors a través del web.

Alain Jordà

1. Quines mesures té previst empendre la seva regidoria, per adreçar el rumb d´una economia municipal amb números vermells?

» Ja he contestat en una altra pregunta que el govern municipal està preparant un plà d´ajust que inclourà totes les àrees municipals amb el criteri bàsic de preservar la despesa social per tal de no reduïr els recursos que el municipi dedica a les persones més necessitades.

2. Benvolgut regidor, Per quan una xarxa de telecomunicacions ciutadana i lliure a Manresa? Em consta que a molts municipis d´Osona ja disposen d´accés a internet gratuït amb restriccions a través de la xarxa guifi.net. Per quan ho podríem tenir a Manresa?

» A Manresa hi ha un col.lectiu ciutadà que ha desplegat una xarxa dés de fa anys. Es diu guifibages i el podeu trobar a la web sota aquest mateix nom.

3. Què n´opina de la iniciativa de guifi.net? Està previst promoure alguna cosa semblant a Manresa?

» Hem recolzat el desplegament de la xarxa ciutadana guifibages a Manresa durant els últims anys i, per tant, ens sembla molt positiu que un grup de ciutadans s´impliquuin en el desenvolupament d´una iniciativa com aquesta.

4. Hola, bon dia. Què passarà amb el sou dels treballadors de l´Ajuntament de Manresa després de l´anunci de Zapatero?

» En aquest moment, no li puc contestar més que l´Ajuntament de Manresa aplicarà, com no pot deixar de fer-ho, les directrius que fixi el govern central.

5. Comparada amb altres ciutats com Vic o Lleida, l'economia de Manresa està millor o pitjor?

» No tinc les dades de Vic o Lleida a l´abast, però li puc donar les dades d´atur que són un dels indicatius de la marxa de l´economia, probablement els que més ens preocupa a tots a hores d´ara. A 30 d´abril: Atur a Espanya, 20,5% a Catalunya, 17,9% a Manresa, 17,4% Per tant, Manresa està una mica per sota de la mitjana catalana. Un altre aspecte, però, és la manera en que les ciutats estem preparant el futur, la sortida de la crisi, amb equipaments per al desenvolupament d´empreses de valor afagit. I, en aquest camp, Manresa (i no, només l´Ajuntament) ha fet els deures i els continua fent-los.

6. Bon dia regidor. Han pensat abaixar-se el sou per aquesta crisi? Els polítics han de ser sempre els primers a donar exemple

» En el plà de mesures de reducció del dèficit del que he parlat en respostes anteriors, està previst, per suposat, una rebaixa sensible dels sous de regidors i càrrecs de confiança. Efectivament, com vostè diu, els polítics hem de donar exemple, i més en les situacions difícils.

7. Que és el que més l'ha sorprès de tots aquests anys com a regidor?? I l'entrada de PxC al ple?

» Potser la capacitat de cordialitat que podem tenir les persones envers altres persones amb les que, sovint, hem de discutir amb força. L´entrada de PxC al plè no va ser una sorpresa però sí que lamento que un partit no democràtic estigui al Plè de Manresa.

8. Bon dia li volia fer algunes preguntes: -Quines gestions va fer l´ajuntament per intentar evitar que marxes pirelli de manresa? Sap que els resultats de pirelli aquest any han estat mes de un 300% mes? -Com a regidor de politica industrial com s´explica que l´ajuntament haigi trigat mes de 5 anys a donar permisos per fer un poligono industrial (a prop de la depudadora) segons alguns dels empresaris cada vegada els tecnics de l´ajuntament li demanaven un paper nou? consequencias el poligono li ha agafat la crisis i s´han perdut moltes empreses i llocs de treball a manresa. -Voldria saber si quand un advocat del servei juridic com advocat exercent defensa al ajuntament a part del sou de funcionari cobra honoraris profesionals? -Te constancia d´algun alt funcionari que faigi activitats profesionals incompatibles en el seu carrec? -Que opina que no s´haigin posat penalitzacions al contracte de les obres de la reforma?

» Si bé l´Ajuntament de Manresa no era l´agent més influent en aquest tema, hi va haver una multitud de reunions tant amb la direcció de Pirelli com amb els sindicats, així com demandes de suport ala Generalitat i al govern central. També es va prendre el compromís amb l´empresa de requalificar els terrenys de Pirelli per permetre que s´instal.les una nova planta en qualsevol altre lloc de la comarca. Lamentablement, van descartar aquesta opció. Penso que totes les administracions van fer el màxim però ningú no pot imposar la seva voluntat a una multinacional.

9. Te el permis definitiu amb les actes controls correctes el prostibul LAS PALOMAS? Quin tipus de permisos tenen l´infinitat de pisos de Manresa aon s´execex la prostitució? Es veritat que un dels principals prostibuls de Manresa que funciona desde fa molts anys, li van donar la llicencia de sala de masatges quand es un prostiul?

» Perdoni però no estic al cas dels aspectes de llicències d´activitats que depènen d´un altre departament municipal.

10. El president zapatero rebaixara el sou del govern un 15% te previst quelcom l´ajuntament de manresa respecte als seus politics?

» Tal com he contestat en una pregunta anterior, abans de que el President Zapatero hagués anunciat aquestes reduuccions salarials, el plà d´ajust del govern municipal ja preveia una reducció significativa dels sous de regidors i càrrecs de confiança. Ara, aplicarem, com no pot ser d´una altra manera, les resolucions del govern central.

11. Hola Sr. Jorda que pensa de les mesures de president zapatero per retallar el dèficit i que pensa del paper que esta jugant el pp

» Amb el poc temps i la informació encara incomplerta que tenim de les mesures, es pot dir que són mesures necessàries, que resultaran dures però que estan en línia amb la necessitat de baixar un graó en la despesa pública. Es demana a tota la societat un esforç per superar la crisi tot mantenint la base de les condicions de l´estat del benestar i preservant les pensions i les prestacions d´atur, la sanitat i l´educació. Respecte al PP, em sembla que no està en disposició de donar lliçons sobre estat del benestar el partit que no va instaurar l´educació obligatòria, ni les pensions universals, ni la sanitat universal ni les prestacions a la dependència. Les seves receptes, com sempre, són baixar impostos sense dir el cost que tindria per tots en serveis que es deixarien de prestar. Afortunadament pels treballadors i treballadores de tot Espanya, aquesta crisi l´hem de governar els socialistes, encara que ho haguem fet amb indecisions i, de vegades, amb errors.

12. Quina opinió té envers a candidatura ciutadana que sembla ser que finalment sí que es presentarà a les eleccions municipals?

» És una candidatura legítima. Em sembla perillós que algú intenti compaginar 2 papers complementaris com són el de governar la ciutat i el de defensar un col.lectiu en particular. Per altra banda, això permetrà conèixer quina és la representativitat real de les associacions de veïns implicades en la candidatura.

13. Hola senyor Jordà. El món de la política és cada vegada més "professionalitzat", en el sentit que els polítics cada vegada tenen una vida política més llarga. No nota cert esgotament després de tants anys com a regidor? Es tornarà a presentar?

» En el meu cas, porto 8 anys i mig com a Regidor que han vingut després de 19 anys d´activitat professional en empreses. No sé quin és el meu futur a mig termini però en aquests moments, hi ha molta feina a fer, especialment per a ajudar a la ciutat a sortir de la crisi i per que consegueixi fer-ho reforçada.

14. Sr. Jordà: Quín és el coeficient mìnim que es pot aplicar als valors catastrals a fi de calcular l´IBI corresponent?

» No tinc a mà aquesta informació. Només li puc dir que el màxim és del 1,111 i que, en aquest any, el coeficient que hem aplicat és del 0,743 mentre al 2009 va ser del 0,836. És previsible que per l´any 2011, el coeficient que aplicarem continuï baixant encara més.

15. Sr. Regidor, Cóm s´ explica que un pis de la C/ de Cardona de Manresa, construït a principis del segle passat, amb WC a la galeria, sense ascensor, de 110 metres quadrats tingui un valor catastral de 120.000 euros i un pis a la Diagonal de Barcelona,(revisió catastral el 2002) que fa xanfrà, de 150 metres quadrats amb escala de marbre, porter tot el dia, dos ascensors, tres banys, habitació pel servei domèstic tingui un valor catastral de 140.000 euros?.

» En les dades que vostè em proporciona salta a la vista una incoherència en els valors. Penso que el valor cadastral de Manresa és probablement correcte per l´any 2007 en que es va valorar. No sé en quin any es va valorar el pis del que em parla de Barcelona. Li prego que llegeixi també la següent resposta.

16. Benvolgut Regidor: Ja que passats 5 anys de la última revisió catastral el Consistori en pot sol·licitar una de nova, Demanaran una revisio dels valors catastrals l´any 2012 per rectificar uns preus ABSOLUTAMENT INFLATS dels immobles de Manresa?

» A la vista de la devallada del mercat immobiliari, el Govern municipal va fer unes gestions prop del cadstre per sol.licitar una revisió que permitís ajustar més els valors a la realitat del moment. Gestions que, com vostè potser coneix, van ser contestades amb una negativa. Per altra banda, de cara a 2012, caldrà veure en quiina situació està el mercat immobiliari en aquell moment i, si és el cas, podria ser raonable sol.licitar una nova revisió. Tanmateix, això serà en el proper mandat municipal i li correspondrà al proper govern prendre la decisió sobre aquest assumpte.

17. Descrigui amb una paraula l'ambient que es viu als plens

» L´ambient predominant des de fa molts anys és de Correcció

18. Sr. JOrda, l´any 2007 varen revisar el catastra dels manresans, actualitzant un preus que enguany estan per sobre del preu real. Per què hem de continuar pagant uns impostos sobre la contribució desfasats al alça, tenint en compte l´actual situació de crisis?

» si es refereix a l´IBI, li he de dir que aquest any 2010 hem congelat l´impost en atenció a la situació de crisi. Per altra banda, el valor cadastral és una base pel càlcul de l´impost que ve definida pel Ministeri d´Hisenda.

19. Bona tarda regidor, en que té previst retallar l'Ajuntament per evitar acumular més dèficil?

» Estem preparant un plà d´ajust que abarcarà tots els àmbits de l´Ajuntament preservant les despeses socials.

20. ¿Cual es el grado de endeudamiento del ayuntamiento de manresa?

» L´endeutament de l´AJuntament de Manresa a 30 d´abril de 2010 és de 86,5 M€, incloses les pòlisses de crèdit disposades.

21. Bona tarda sr.Jorda, ¿quin es el calendari perque arrenquin les obres del Parc Central?

» El moviment de terres, com vostè probablement sap, ja ha estat efectuat. Ara estem a l´espera de que, en els propers mesos (abans de l´estiu) comencin les obres que inclouran 3 blocs d´obra: les obres d´urbanització del sector oest (el proper al parc de l´agulla), l´edifici del CTM (el centre texnològic, i les obres d´un altre edifici de serveis tecnològics (incubadora tecnològica,......). EL calendari preveu que aquestes obres s´allarguin durant aproximadament dos anys.

Agraeixo les vostres preguntes, espero haver respost prou bé a cadascuna d"elles i, donat que l"experiència m"ha resultat molt positiva, m"ofereixo a Regio7 per a repetir-la quan ells m"ho demanin. Una salutació cordial a tothom. Alain Jorda

es un producte de Editorial Prensa Ibérica
Queda terminantment prohibida la reproducció total o parcial dels continguts oferts a través d'aquest mitjà, llevat autorització expressa de  . Així mateix, queda prohibida tota reproducció a l'efecte de l'article 32.1, paràgraf segon, Llei 23/2006 de la Propietat intel·lectual

Publicacions del grup
Editorial Prensa Ibérica
Diari de Girona  | Diario de Ibiza  | Diario de Mallorca  | Empordà  | Faro de Vigo  | Información  | La Opinión A Coruña  |  La Opinión de Granada  |  La Opinión de Málaga  | La Opinión de Murcia  | La Opinión de Tenerife  | La Opinión de Zamora  | La Provincia  |  La Nueva España  | Levante-EMV  | El Boletín  | Mallorca Zeitung  | Regió 7  | Superdeporte  | The Adelaide Review  | 97.7 La Radio  | Blog Mis-Recetas  | Euroresidentes  | Lotería de Navidad