dijous, 22 de setembre de 2016 12:02

Els 15 de la Carta Interamericana

Óscar Hernández Bernalette
Óscar Hernández Bernalette
Diplomàtic

Interamericana


La veritable Constitució de les Amèriques la defineix Luis Almagro. Va néixer aquest instrument en un dia tràgic. L'atac terrorista de l'11-S als Estats Units. El seu objectiu central és la preservació de la democràcia i el seu enfortiment. Quan l'ordre democràtic es viola, els estats membres han de procedir a buscar el seu restauració o en cas contrari retirar el país de diverses instàncies de l'OEA.


Aquest instrument està dins del que entendríem com a part del desenvolupament progressiu del dret internacional i de la relació entre els estats l'objectiu comú, a més d'enfortir la cooperació i estrènyer els seus vincles, deu sempre protegir la preservació de la democràcia representativa per que així es garanteix l'estabilitat, la pau i el desenvolupament de la regió .És a l'article primer on es deixa assentat que "els pobles d'Amèrica tenen dret a la democràcia i els seus governs l'obligació de promoure-la i defensar-la". En article 3 estipula que són elements essencials, el respecte als drets humans i les llibertats fonamentals; l'accés al poder i el seu exercici amb subjecció a l'estat de dret; la celebració d'eleccions periòdiques, lliures, justes i basades en el sufragi universal i secret com a expressió de la sobirania del poble; el règim plural de partits i organitzacions polítiques; i la separació i independència dels poders públics.



Quan aquests preceptes estan absent estem davant d'una ruptura de l'ordre democràtic, sigui en la seva forma tradicional, via cop militar o en la modalitat veneçolana, aquesta és, arribar electoralment i segrestar la democràcia, en altres paraules, basar la legitimitat d'origen com essencial mentre que durant l'exercici del poder es violen mandats fonamentals abans esmentats.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari




No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Leer edición en: ESPAÑOL | ENGLISH
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat
RESERVADOS TODOS LOS DERECHOS. EDITADO POR ORNA COMUNICACIÓN SL
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1