Cervera ha recuperat el seu Ball d’Espases, el més antic documentat a Catalunya, que es va ballar a la ciutat entre els anys 1411 i 1724, quan va ser prohibit pels Borbons després de la guerra de Successió. Un estudi de l’especialista Àngel Vallverdú situa la dansa de Cervera com la última que va desaparèixer a Catalunya.

La dansa és representada per 8 persones equipades amb espases i consisteix en la confecció de diferents figures com un degollament, una serp, una rosa o l’aixecament d’un dels participants amb espases. La música s’ha realitzat també a partir de documents de l’època i l’interpreta un únic músic que toca una flauta amb tres forats i un tambor de cordes. La primera representació del recuperat Ball d’Espases va tenir lloc el passat diumenge 18 de setembre en el marc de la celebració de la Isagoge.

L’alcalde de Cervera, Ramon Royes, va apadrinar la dansa i va manifestar que el projecte és explicatiu del bon moment que viu la cultura popular.

El Ball d’Espases ha estat recuperat per iniciativa d’un grup de joves de la ciutat que porten més de dos anys treballant en la iniciativa amb l’assessorament d’Àngel Vallverdú. 

Més de 600 persones han gaudit aquest estiu d’una nova edició de Les visites nocturnes de Cervera, una iniciativa totalment consolidada de l’estiu a la capital de la Segarra que va presentar tres itineraris els dimarts del mes d’agost.

La primera visita, amb el títol Història de la història, va tenir lloc el dia 2. Va consistir en un recorregut pel polígon industrial, on Armand Forcat va resumir el desenvolupament industrial de la ciutat i els canvis que ha sofert en els darrers anys. Els assistents van poder accedir a una de les naus de l’antiga Lear, on ara es troba el dipòsit del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (mNACTEC). Era la primera vegada que s’obria al públic.

En la visita del dia 9 Caminant a contracorrent es van donar a conèixer els molins de Fiol i el poble de Vergós.

El darrer recorregut del cicle, L’empremta del ferrocarril, fou el dia 16. Es va visitar l’entorn de l’estació de tren i, malgrat la pluja, es va poder realitzar i amb un gran nombre d’assistents.

L’objectiu de les visites és donar a conèixer racons i indrets de la ciutat sota una temàtica diferent a cada itinerari.

D’altra banda, el proper dimarts 20 de setembre, en el marc de la celebració de la 40a edició de la setmana cultural Isagoge, tindrà lloc una nova visita guiada nocturna. Durà per títol “Cervera al so de Ramon Llull”, temàtica relacionada amb la celebració aquest 2016 de l’Any Llull motiu pel qual la Paeria ha volgut lligar la Isagoge a fer difusió de la persona i obra de Ramon Llull.

La Regidoria de Territori de Cervera ha repintat els senyals vials horitzontals i els passos de vianants de l’entorn de les rotondes del Sindicat, el pavelló poliesportiu i el supermercat Albareda.

El regidor de Territori, Marc Llorens, ha explicat que “la senyalització de les rotondes és molt important ja que és un dels punts on es poden produir més atropellaments”. 

Sant Ramon ha finalitzat els cursets de natació duts a terme aquest estiu a la piscina municipal. Aquests han estat organitzats des del Consell Esportiu de la Segarra amb la col·laboració del consistori. Durant tres setmanes hi han participat més d'una vintena d'infants.

L'acte de cloenda va comptar amb l'assistència de la regidora d'Educació, Gemma Manau, i la tècnica del Consell Esportiu i responsable dels cursets, Ainhoa Barrionuevo. Els infants van ser obsequiats amb medalles i un diploma com a certificat d'assistència. 

 

 

Cervera convoca un concurs públic per escollir el cartell de la primera edició de ‘Cervera, Vila del Llibre’, una fira que se celebrarà a la capital de la Segarra els dies 22 i 23 d’octubre.

El guanyador rebrà 300 euros i el segon premiat, 150. Els interessats han de tenir en compte que el cartell ha d’incorporar el logotip ‘Cervera, Vila del Llibre’, 1a edició, les dates de l’esdeveniment, un espai per a un text de presentació de quatre línies, un espai per un codi QR, un espai per incloure que també es farà la mostra d’art i un espai reservat als logotips dels organitzadors i col·laboradors.

Les propostes s’han d’entregar abans del divendres 19 d’agost a Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. , a l’atenció de Mònica Valls, tècnica de Cultura de la Paeria de Cervera. El resultat del concurs es farà públic el dia 24 d’agost a través de la web de la Paeria de Cervera i del seu perfil a facebook. 

Amb la voluntat de fer arribar a més alumnes la possibilitat de participar al Curs Internacional de Música de Cervera, l’organització ha arribat a un acord amb La Caixa per poder oferir ajudes a través de la seva Obra Social.

D’aquesta manera, 40 estudiants han pogut inscriure’s al Curs perquè reunien alguns dels requisits establerts: pares a l’atur; inscripció de més d’un alumne de la mateixa unitat familiar; ser família nombrosa o monoparental; o bé la inscripció a més d’un curs de la Càtedra.  

Justament, els alumnes, que durant tota aquesta setmana estan rebent classes de les seves modalitats d’instruments, protagonitzaran els propers concerts del Festival i el públic de Cervera podrà gaudir l’evolució artística d’aquests dies de mestratge.

 

Cal recordar que la Càtedra Emili Pujol es divideix entre tres grans apartats principals: el Festival Internacional de Música, el Curs Internacional de Música i la Fira de Lutiers.

 

Homenatge a Enric Granados

El Festival Internacional de Música de Cervera s’ha volgut sumar als actes commemoratius del centenari de la mort del compositor lleidatà Enric Granados programant aquest dijous 28 de juliol a la nit un concert especial.

Durant l’actuació es podrà escoltar la transcripció per a guitarra de diverses obres d’Enric Granados escrites pel guitarrista Carles Trepat; d’altres composicions per a piano sol; o també el popular Intermezzo de Goyescas en la versió per a trio arranjat per G.Cassadó i el Quintet op. 49. Durant aquesta àmplia representació per valorar el llegat d’Enric Granados, tindrà lloc la projecció de l’audiovisual Ivori als dits, de la directora Rosa Mesalles, que aproparà el públic a la trajectòria d’aquest gran pianista i compositor.

El Festival continua gaudint de molt bona salut i, tal i com va passar l’any passat, tots els concerts que han tingut lloc fins a dia d’avui han tingut un aforament superior al 90%. Per exemple, en el concert que es va viure ahir dimecres al Paranimf de la Universitat sobre la “XIII Fira de Lutiers”, es van esgotar les 400 disponibles.

L’extensió del Festival, el Vila Closa, ha programat concerts de petit format a espais singulars com l'Auditori i la Casa Museu Duran i Sanpere. Demà divendres, aquest darrer indret n’acollirà un de piano conduït per Alba Ventura i Jordi Vilaprinyó.

 

 

L'alcalde de Cervera, Ramon Royes; el regidor de Seguretat, Jaume Rossich; el tinent d’alcalde Jaume Carcasona i el regidor Ramon Armengol han lliurat un escrit de felicitació i reconeixement als agents Francesc Nogales i Fernando Medina en motiu de la seva destacada actuació amb la qual van evitar un robatori en un habitatge de Cervera el passat 6 de juliol.

L’acte de reconeixement, senzill però la vegada solemne, ha tingut lloc a la sala de plens de la Paeria. Els dos agents homenatjats han estat acompanyats per companys de la Policia Local i familiars.

Royes ha afirmat que “en aquests moments que heu fet una actuació de risc important amb la qual heu mostrat la vostra professionalitat, és de justícia que us dediquem aquest acte, i també recordar la tasca que feu cada dia de l’any juntament amb els vostres companys”.

Els dos agents de la Policia Local de Cervera, en una ràpida i eficaç intervenció, van detenir dos individus que havien entrat a robar en una casa a la zona del Mas Duran.

En el moment de la detenció, els lladres eren a l’interior de l’habitatge. Al veure l’arribada dels policies locals van intentar fugir, però els agents ho van impedir, actuant amb diligència, i van evitar que els lladres s’emportessin els objectes personals, de valor i diners.

Els Mossos d’Esquadra de Cervera, que van arribar al lloc dels fets també ràpidament, es van fer càrrec dels detinguts, que van ser traslladats a la Comissaria del Mossos i posats a disposició judicial.

Cervera s’ha convertit aquest dimecres 27 de juliol en la capital europea del món lutier. Els passadissos de la Universitat han acollit, per 13a vegada consecutiva, un grup format per 13 tallers arribats des de diversos punts de Catalunya, l’Estat espanyol i Europa, juntament amb 25 artistes lutiers.

Un dels instruments que ha despertat més expectació ha estat el violí construït pel gran lutier català, Joan Guillamí, el 1748. Una peça única d’incalculable valor i reconeixement internacional.

Justament, en el marc del Festival Internacional de Música, s'ha pogut escoltar aquest violí durant el concert de la nit al Paranimf de la Universitat. Una producció musical que ret homenatge al certamen firal i que, conseqüentment, rep el títol de: “Concert de la XIII Fira de Lutiers. Música de Cambra”.  En aquesta actuació, diversos professors del Curs de Música, han interpretat obres de J.Turina , C. Reinecke, I. Stravinsky, A. Tansmann. El professor Emile Cantor ha estat l’encarregat de donar vida musical i sonora a aquest violí del segle XVIII.

 

El Festival i el Vila Closa arriben al seu equador

Avui dijous, el Festival acull l’homenatge a Enric Granados en un concert al Paranimf on participaran els professors Carles Trepat, guitarra; Olga Aleshinski, Corrado Bolsi, violí; Ashan Pillai, viola; José Mor, Laurentiu Sbarcea, Laia Puig, violoncel; Jordi Castellà, i Astrid Steinschaden, piano.

I, paral·lelament, en el marc del Vila-Closa, tindrà lloc un concert de guitarra dirigit pel mestre Carles Trepat a la Casa Museu Duran i Sanpere.

Cal recordar que la Càtedra Emili Pujol es divideix entre tres grans apartats principals: el Festival Internacional de Música, el Curs Internacional de Música i la Fira de Lutiers.

 

 

 

Endesa ha finalitzat recentment les obres de renovació tecnològica d’una línia de baixa tensió al municipi d’Estaràs, a la Segarra, amb l’objectiu de millorar i reforçar la qualitat del subministrament elèctric a clients d’aquest municipi.

L’actuació ha consistit en substituir un total de 452 metres de cablejat elèctric aeri de baixa tensió, passant d’un cable convencional a un de trenat, fet que representa una reducció important de les mides i de l’amplitud física de la línia, alhora que la fa més resistent als fenòmens meteorològics adversos, ja que les tres fases es mantenen unides, però aïllades, evitant contactes no desitjats per culpa del vent o d’altres agressions externes per un de nou de trenat. A més, el nou cable està fabricat d’alumini, un material que per les seves característiques és fiable i presenta bones prestacions mecàniques i elèctriques.

Aquests treballs formen part del pla d’actuació i millora de les infraestructures elèctriques a la comarca de la Segarra per tal de garantir una òptima qualitat del servei als clients.

Si un aquelarre és una reunió de bruixes, aquesta figura no podia faltar al 39è Aquelarre de Cervera, que se celebra el 26, 27 i 28 d’agost i que s’ha presentat aquesta nit a la capital de la Segarra. Un acte presentat, com ja és tradició, per la figura de l’Astarot, fidel servent de la casa d’Estiu del Mascle Cabró que, en aquesta ocasió, ha sorprès el públic arribant a la presentació amb una moto de gran cilindratge, irreverent i, com sempre, descarat. 

L’acte de presentació ha servit per explicar algunes de les novetats d’aquesta edició. Una de les més ben guardades és l’espectacle de l’Aquelarre que aquest any corre a càrrec d’Albert Parra, director de la companyia Alea Teatre que assumeix, per sisena vegada, la direcció artística de la festa justament el mateix any que la companyia celebra el seu 15è aniversari. Les bruixes i la seva màgia en la construcció del mal seran l’eix temàtic d’aquest 39è espectacle de l’Aquelarre, un espectacle que s’atansa al món de la bruixa des d’una òptica humanitzadora, on els diferents tipus de bruixes (blanques, vermelles, verdes...) es presenten en el seu hàbitat, amb les seves màgies, amb les seves debilitats, els seus desitjos inconfessables. La confrontació entre aquestes bruixes provocarà, en el segon acte de l’Aquelarre, l’aparició del Mascle Cabró, que apareixerà acompanyat d’una gran estructura en forma de bèstia. De fet, tot l’espectacle es planteja amb elements de grans dimensions. Segons el director artístic, Albert Parra, “l’espai de la plaça Pius XII, més gran i accessible que Cal Racó, ens permet pensar amb grans estructures i elements mòbils, construint així un espectacle més sensorial, en què públic i espectacle estan més a prop”. Un espectacle que arribarà al clímax amb la popular Escorreguda del Mascle Cabró, moment pel qual el músic Carlos Monfort (Blaumut, Sílvia Pérez Cruz...) ha composat una música específica que s’interpretarà en directe. Tot plegat, per construir un espectacle d’alçada, amb visió 360º que permet el nou emplaçament de la festa.

Precisament aquesta és una de les novetats d’aquesta 39a edició. Les obres que afecten el casc antic i Cal Racó, on té lloc tradicionalment l’Aquelarre, han obligat a traslladar tota la festa a la plaça Pius XII. Un trasllat provisional, ja que l’alcalde de Cervera, Ramon Royes, ha assegurat que, un cop acabades les obres, l’Aquelarre tornarà a Cal Racó. Per això, ha avançat que l’Ajuntament aprovarà un acord perquè la festa es mantingui al casc antic. 

Una festa que, en aquesta edició, augmenta el seu pressupost, assolint els 190.000 euros (30.000 euros més que l’any anterior) i que es consolida amb un impacte econòmic a la ciutat de gairebé 1 milió d’euros. 

Més de 500 persones de diferents entitats de Cervera fan possible l’Aquelarre, un teixit “aquelarrer i cerverí que són l’essència de la festa”, ha assegurat el regidor de Festes i d’Aquelarre, Marc Llorens, que ha destacat l’esforç que s’ha fet en aquesta edició per potenciar l’apartat musical de la festa, gràcies a l’acord que la Paeria de Cervera ha signat amb el Grup Enderrock. En aquest sentit, l’Aquelarre disposarà de cinc espais musicals amb una desena de formacions com Itaca Band, Strombers, Kaotiko o els locals Pink Goats i Cor Roent. No hi faltarà tampoc La Salseta del Poble Sec, antics coneguts de la festa, que en aquesta edició han versionat el seu tema ‘A sucar’ per dedicar-lo a l’Aquelarre. 

 

L’Aquelarre del foc 

El foc és, sens dubte, una de les parts essencials de la festa i l’Aquelarre és la cita més important del calendari de la colla de Diables de Cervera Carranquers. Durant els tres dies d’Aquelarre es cremaran 360 kg de pirotècnia, que equivalen aproximadament a unes 12.000 ‘carretilles’. En aquesta ocasió, els diables locals s’acompanyaran de dues colles convidades: els Balls de Diables de Llorenç del Penedès i de Vilafranca del Penedès. 

La principal novetat, però, serà la primera Trobada de Bestiari Popular que organitza Diables de Cervera Carranquers coincidint amb el 15è aniversari del Carranco Bilandó, una de les bèsties insígnia de la colla. Aquesta trobada, que compta amb 5 colles convidades de tot el territori català, servirà de tret de sortida de l’Aquelarre el divendres a les 11 de la nit. “Si el dissabte és el dia dels diables, el divendres havia de ser el dia de les bèsties”, ha assegurat el cap de colla dels Diables de Cervera Carranquers, Óscar Marsinyach. 

 

La Fira del Gran Boc 

La Fira del Gran Boc continuarà oferint un espai alternatiu per a tots els públics durant els dies de la festa. Ubicada als patis de la Universitat, comptarà amb 30 professionals d’esoterisme, 46 artesans i 12 estands d’alimentació. La fira es completa amb tallers, taules rodones i conferències, com la de Sebastià Darbó, del programa ‘Misteris’ de RAC1, que inaugurarà la fira.

Com a novetat, en aquesta 19a edició de la fira, s’organitza la primera ‘Gimcama del Gran Boc’, amb set preguntes que els visitants hauran d’anar responent a través de pistes amagades en les diferents parades de la fira.

 

Recuperació de l’espectacle de divendres a càrrec de les Band Tokades 

Una de les novetats més ben rebudes de la festa ha estat l’anunci de la recuperació de l’espectacle de divendres a càrrec del grup de percussió local Les Band Tokades, que reapareixen a la programació de l’Aquelarre després de la seva absència en l’edició anterior. En aquesta ocasió, Les Band Tokades confien la direcció de l’espectacle a Jon Arrizabalaga, que ha concebut un muntatge “de contrastos de colors i de forces”, segons ha explicat el director. Telus mater és el nom d’aquest espectacle en què es viurà l’enfrontament entre dues forces, natura i infern. 

Pàgina 1 de 66