dimarts, 15 de novembre de 2016 12:40

Més de 28.000 firmes demanen ja la dimissió de Toni Comín per la seva incompetència en la gestió del enterovirus

|

JanBiel


CatalunyaPress.- "Comín no pot seguir al capdavant de la Conselleria de Salut". És la contundent petició d'Óscar Aymerich Peñarroja, el pare d'un nen de 18 mesos que, afectat per enterovirus, ha estat a punt de perdre la seva vida. Jan Biel (el nadó) ja està fora de perill, però les setmanes passades van ser dures, ja que els metges van témer per la seva vida i van arribar fins i tot a dubtar que el nen pogués caminar. Aymerich ha obert una recollida de signatures en change.org per demanar la destitució de Comín, la qual ja han suportat 28.366 persones a dia 4 de juliol.


Tot va començar la nit del dissabte 14 de maig, quan Jan Biel va ingressar a l'UCI de l'hospital Vall d'Hebron afligit per l'enterovirus (va estar ahí fins al dimecres 18). "L'alarma del virus la vam donar la meva dona i jo, no Salut. Un infermer ens va demanar que avisáramos que hi havia una epidèmia. La Generalitat es va rentar les mans", explica Aymerich a CATALUNYPRESS. Ell i la seva dona van ser els qui van donar la veu d'alarma el 14 de maig. El conseller Comín no va comparèixer fins al dimarts següent. Va ser a Els Matins de TV, on va assegurar que només hi havia un nen en la unitat de cures intensives (UCI). "Era mentida. El dia en què el meu fill va entrar, hi havia almenys tres ", afegeix.


ABSÈNCIA D'UN PROTOCOL


A més, Comín va dir que hi havia un protocol d'enterovirus en marxa, la qual cosa, en paraules d'Óscar Aymerich era també mentida. "Al principi ens van dir que Jan Biel tenia faringitis. Els metges no tenien ni idea; tots els nens eren derivats a la Vall d'Hebron perquè era l'únic hospital que sabia com actuar".


Aquest pare explica que el conseller va tornar a amagar la veritat quan va assegurar que l'epidèmia s'havia acabat. De moment, Comín encara no l'ha telefonat -sí ho ha fet Artur Mas--. "Ha de dimitir. És un filòsof polític i tertulià, no sap res de medicina", es queixa Aymerich.


SIS NENS ENCARA A L'UCI


Malgrat el que Toni Comín contava, el passat 6 de juny hi havia sis nens amb afectacions neurològiques per enterovirus ingresats a les UCI d'hospitals catalans, dos més que el passat dilluns, i 19 continuen ingressats --el mateix nombre que a principis de setmana--, 13 d'ells en planta.


En declaracions als mitjans després de reunir-se en comissió de seguiment, el subdirector del Servei Català de la Salut (CatSalut), Josep Maria Argimon, ha anunciat que el nombre de casos totals ha passat de 73-82 afectats en el mateix període, la majoria del tipus A71, associat a la rombencefalitis.


L'estada mitjana dels malalts que han estat ingressats ha estat d'entre cinc i set dies i "la seva recuperació és total", ha explicat el secretari de Salut Pública, Joan Guix, a excepció de dos o tres casos, tot i que s'espera que puguin evolucionar, ha afegit Argimon.


MÉS A TARRAGONA I BARCELONA


A la regió sanitària del Camp de Tarragona s'han detectat 32 casos, un "nombre superior a l'esperable"; a Barcelona i la seva regió metropolitana s'han registrat 35 casos; a Girona, cinc afectats; a Catalunya Central, quatre casos; a Lleida, quatre, ia les Terres de l'Ebre, dos casos.


Argimon ha assegurat que els casos "no estan connectats entre ells": els de Camp de Tarragona resideixen en 14 municipis diferents i, malgrat que la capital de província compta amb 12 malalts no estan relacionats, com també passa a la resta de Catalunya.


Joan Guix ha incidit que "no hi ha cap variable que faci pensar que hi hagi un factor diferent" que causi més malalts a Tarragona que a la resta del territori, i ha afegit que es realitzarà un estudi epidemiològic.


ENTRE UN I DOS ANYS D'EDAT


Sobre el perfil dels malalts, el 59% són nens davant d'un 41% de nenes; un 65% tenen menys de dos anys --en concret, un 58% té entre un i dos anys--, i el 35% té dos anys o més, ha precisat Argimon.


Un 41% dels casos s'han derivat a altres hospitals, dues terceres parts dels quals han estat traslladats a l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, que atén una vintena de nens amb enterovirus A71, ha precisat el cap del Servei de Microbiologia de la Vall d'Hebron, Tomàs Pumarola.


El brot CONTINUA "ESTABLE"


Segons Josep Maria Argimon, el brot continua estabilitzat tot i l'augment de casos, com va anunciar la setmana passada el conseller de Salut, Toni Comín, quan hi havia 60 malalts: "No és una escalada molt excepcional sinó que va gotejant", en les seves paraules.


"A data d'avui està estabilitzat. També preveiem que haurem casos durant juny i juliol perquè circula especialment a la primavera i estiu, i esperem que durant l'agost vagi declinant", ha exposat.


Pumarola ha dit que anys enrere havia entre un 7-8% de A71 en circulació a Catalunya, si bé la xifra va augmentar al 20% el 2015, fet que s'explica per ser un virus estacional --factor climàtic--, per afectar una població susceptible com són nens petits i perquè en els últims anys no ha circulat.


Segons ha manifestat, es tracta d'un "fenomen relativament nou a Europa", ja que la introducció és relativament recent, ja que s'ha començat a introduir en els últims 20 anys a Europa, si bé en països com la Xina hi ha hagut epidèmies molt espectaculars .

Sense comentarios

Escriu el teu comentari




No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Leer edición en: ESPAÑOL | ENGLISH
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat
RESERVADOS TODOS LOS DERECHOS. EDITADO POR ORNA COMUNICACIÓN SL
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1