dimarts, 15 de novembre de 2016 12:26

Maduro trenca la treva i no assenta el cap

Ludmila Vinogradoff
Ludmila Vinogradoff
Corresponsal internacional

Maduro


El president Nicolás Maduro trenca la treva, no té remei ni cap sentit. En poques hores va xutar la taula de diàleg després d'haver rebut una mesura de gràcia (temporal) com la suspensió del judici polític que li havia preparat el parlament veneçolà en contra seva i la marxa del Palau de Miraflores convocada per l'oposició per a aquest dijous.


La direcció de la coalició opositora Mesa de la Unitat Democràtica (MUD) va acordar diumenge passat iniciar el diàleg amb el govern de Maduro sota els auspicis del Vaticà i el Papa Francisco mentre mantenia la seva agenda de lluita com la protesta al carrer i el judici parlamentari per restituir el fil constitucional trencat per l'anul·lació del referèndum revocatori presidencial.


Però en el debat parlamentari de dimarts passat l'oposició, dominant majoritàriament el parlament, va decidir aquest dimarts postergar el judici moral contra Maduro i la marxa a Miraflores de dijous, i esperar fins a l'11 de novembre per veure si hi havia avenços en les converses de pau entre les parts.


La decisió d'ajornar l'agenda de lluita per a la setmana que ha decebut a molts dels seguidors de l'oposició, que esperaven veure caure a Maduro aquesta setmana. No obstant això, Henry Ramos Allup, president de l'Assemblea Nacional, va anunciar la postergació de tots dos esdeveniments assumint el cost polític de la decisió.


L'opositora MUD ha posat a la taula de negociació seves quatre cartes: cronograma electoral (eleccions presidencials i regionals en 2016), alliberament d'uns 111 presos polítics i retorn dels exiliats, obertura del canal humanitari, respecte a la constitució.


El president de l'Assemblea Nacional, Henry Ramos Allup, ha assenyalat aquest dimarts que el procés de diàleg va ser un requeriment del Vaticà, però si aquest no produeix resultats, ambdues parts s'aixecaran de les taules i "cadascú seguirà amb els seus mecanismes".


"S'ha iniciat un procés de diàleg que no és iniciativa ni de l'oposició ni del Govern, és un requeriment internacional perquè aquí hi ha una crisi greu i profunda, que és econòmica social i política. Si el Vaticà s'ha mogut a sol·licitar que parts en controvèrsia hagin de seure a resoldre pacíficament els conflictes, no podem negar-nos a això ", va dir Ramos Allup durant la sessió del Parlament, on va ser diferit el judici polític contra el president Nicolás Maduro.


El parlamentari va explicar que s'ha d'assumir el cost polític de seure amb l'oficialisme, ja que seria molt més gran el preu de no intentar resoldre la crisi. A més, va considerar que l'ajornament de l'ordre de dia era legítim després de l'alliberament d'alguns presos polítics (5), pel que considera que s'està "honrant la paraula".


No obstant això, ha indicat que el procés tot just comença. "Si passen 10 o 12 dies i no hi ha cap resultat, haurem de aixecar-nos i cada qui seguirà amb els seus mecanismes. Pensem en buscar una solució pacífica al conflicte, ja haurem de veure si les coses estan marxant o no".


Maduro no s'ha mostrat agraït amb els seus adversaris polítics. L'agraïment no forma part del seu vocabulari. I per contra ha insultat al diputat Freddy Guevara de "terrorista" per oposar-se al diferiment del judici presidencial.


El mandatari també ha amenaçat amb empresonar al diputat Guevara per posar-li un ultimàtum de 10 dies si no canvia i ofereix alguna compensació per reactivar les eleccions generals.


El governador Henrique Capriles que també va ser insultat dir que el "llenguatge groller de Maduro no ajuda al diàleg, però segueixo en la idea esperar el que passarà en les pròximes hores. A Veneçuela no hi ha un conflicte armat, a Veneçuela hi ha un tema de voluntat política".


El també Líder de la Unitat, va assenyalar que cap solució a Veneçuela pot estar per fora d'exercir el dret al sufragi. "Nosaltres estem lluitant pels drets que estableix la Constitució. No hem renunciat a Revocatori, encara segueix viu, és una solució electoral. A Veneçuela la democràcia està en teràpia intensiva i els veneçolans l'hem de salvar amb els vots. No obstant això, el nostre poble sap que aquesta és una lluita desigual, perquè estem lluitant contra institucions, armes i la cúpula que es va instal·lar al si de la FANB".


Va sostenir que el dia 11 de novembre, pautat per una segona trobada entre els dos sectors polítics del país, és decisiu perquè el govern d'un senyal "clara i contundent" del camí electoral. "Però això no vol dir que en aquests dies no estiguem fent res, per contra, estem discutint diversos punts incloent l'econòmic que és el que més afecta els veneçolans. Si amb el diàleg aconseguim el canvi polític nacional, vam aconseguir el que volíem. Les eleccions generals són un escenari viable. No hem de veure el país fins Maduro, hem de veure a Veneçuela després d'ell".

-

"En una societat d'enganys dir la veritat és un acte revolucionari", George Orwell.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari




No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Leer edición en: ESPAÑOL | ENGLISH
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat
RESERVADOS TODOS LOS DERECHOS. EDITADO POR ORNA COMUNICACIÓN SL
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1