dimarts, 15 de novembre de 2016 12:35

Leonard Cohen | Cinc cançons per recórrer la seva trajectòria

|

Cohen3


El món de la música està de dol. El poeta i cantautor canadenc Leonard Cohen ha mort als 82 anys d'edat.


Cohen està considerat com una de les figures més importants de la música al segle XX, i el 2011 va ser guardonat amb el Premi Príncep d'Astúries de Lletres.


La seva trajectòria musical va arrencar el 1967 amb un àlbum titulat 'Songs of Leonard Cohen', al qual han seguit altres tretze treballs discogràfics, l'últim d'ells, 'You want it Darker', editat aquest passat setembre per la seva 82 aniversari. Les seves cançons, marcades per la seva veu greu, se centraven en assumptes com l'amor, l'espiritualitat, la guerra, el sexe o la depressió.


En CatalunyaPress hem fet un recull de cinc cançons que marquen la seva extensa trajectòria professional:


1. Suzanne. Aquesta cançó que obre el seu esmentat primer disc i que, d'alguna manera, per això posa les bases sobre les que aniria creixent tot l'univers de Cohen durant les següents dècades. Té el seu origen en el poema Suzanne Takes You Down inclòs en el llibre de poemes Parasites of Heaven de 1966.



2. Bird on a wire. Cançó gravada el 26 de setembre de 1968 a Nashville (1968) i editada en el segon disc de Leonard Cohen, aquell Songs from a Room de 1969. El mateix artista ha definit el tema com una "senzilla cançó country", a la qual també s'ha referit com "una oració i un himne, una cosa així com una versió bohèmia de My way".



3. Hallelujah. Centenars de vegades versionada per altres artistes, Hallelujah es va editar per primera vegada en el disc Various Positions de 1984. De fet, va ser gràcies a aquests altres artistes, com John Cale i Jeff Buckley, quan la cançó va anar creixent en popularitat fins a esdevenir un clàssic indiscutible.



4. Take this waltz. Un dels temes més coneguts de Cohen, pertanyent al seu novè disc, I'am your man (1988), que destaca per la gran presència de sintetitzadors, una cosa pràcticament inevitable en aquella època, però també manifestament xocant en el seu camí. És la versió musicada del poema de Federico García Lorca, molt admirat pel canadenc. És un dels seus discos més venuts i inclou també el tema First we take Manhattan.



5. You want it Darker. Dos anys després de publicar Popular Problems per celebrar el seu 80 aniversari, aquest 21 de setembre Cohen presenta You want it Darker, tall titular del disc amb el mateix títol que arribarà en algun moment d'aquesta tardor. Un exercici d'estil perfectament recognoscible.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari




No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Leer edición en: ESPAÑOL | ENGLISH
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat
RESERVADOS TODOS LOS DERECHOS. EDITADO POR ORNA COMUNICACIÓN SL
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1