REPORTATGE

Fira de Sant Lluc d'Olot el 1910, al puig del Roser | ACGAX Servei d'Imatges

Set segles de Fira de Sant Lluc a Olot

El 15 de març de 1315, el rei Jaume II concedia a Olot el privilegi de celebrar una fira a l'entorn del 18 d'octubre

Sant Lluc continua sent una peça important en l'engranatge de fires ramaderes gironines

Olot programa 131 activitats per celebrar els 700 anys

CRONOLOGIA 700 anys de Fira de Sant Lluc d'Olot en 15 moments clau

, Olot | 17/10/2015 a les 21:00h
Arxivat a: Societat, Garrotxa, Olot, història, 700 anys Fira de Sant Lluc, Fira de Sant Lluc, ramaderia
El 15 de març de 1315, el rei Jaume II concedia a Olot el privilegi de celebrar una fira al voltant del 18 d'Octubre: "Sàpiguen tots que nós, Jaume, per la gràcia de Déu rei d'Aragó, València, Sardenya i Còrsega i comte de Barcelona, atenent la súplica feta a nós pel venerable abat del monestir de Ripoll, concedim i ordenem per nós i els nostres perpètuament que en el lloc d'Olot hi hagin i se celebrin dies de mercat o fira que comencin en la propvinent festivitat de sant Lluc i després cada any en la mateixa festivitat, des del dia de la festa i en els quinze dies posteriors...".

Jaume II creava així el que amb els anys s'ha considerat la festa petita d'Olot. La fira naixia en un Olot anterior al terratrèmol del 1427, on la població es concentrava al voltant de la zona del Palau. Olot era una vila pròspera, on feia uns quatre anys s'havia creat l'Hospital de Sant Jaume per atendre la població. Tenia un mercat potent i produïa força mercaderies vinculades al tèxtil i a la pell. Si el rei concedia el permís per celebrar una fira en una vila d'aquestes característiques, recaptaria més impostos i afavoriria un creixement de la població.

Sant Lluc s'acaba convertint en una peça important en l'engranatge de fires ramaderes gironines. El bestiar que s'havia passat l'estiu pasturant al Pirineu baixava per Sant Eduard a Espinavell on es feia la tria. Llavors venien les fires de Molló, Camprodon, Santa Teresa a Ripoll, Sant Lluc a Olot, Sant Martirià a Banyoles i Sant Narcís a Girona.
 

La Fira de Sant Lluc, als anys 40, al Puig del Roser. Foto: ACGAX Servei d'Imatges


La Fira de Sant Lluc es crea com a fira del bestiar i, set segles després, aquest caràcter s'ha mantingut intacte. A partir del segle XX, per compensar el declivi de la ramaderia, s'incorporen altres atractius a la fira, alguns amb major fortuna que d'altres. Apareix la Fira de l'Automòbil Usat, la Fira Industrial i Comercial, la Mostra Industrial de la Garrotxa, la Fira de la Natura, el Mercat de l'Artesania, el Tastolot, el Robolot,... Algunes seran flor d'un dia i d'altres duraran més o menys anys.

El 1951 neix la Fira del Dibuix, que encara avui en dia se celebra cada 18 d'octubre, diada del patró dels pintors. Hi poden participar tots els qui ho vulguin, sempre i quan les obres que venguin siguin dibuixos fets sobre paper. Al voltant de la plaça Clarà s'hi han arribat a aplegar fins a 250 artistes. Als últims anys, però, se n'hi reuneixen prop d'un centenar.
 

Fira comercial de Sant Lluc, a l'Hospici, el 1969. Foto: ACGAX Servei d'Imatges


L'escenari on celebrar la Fira de Sant Lluc també ha anat variant. La Fira Ramadera comença a la vila vella, es trasllada a la Pia Almoina després del terratrèmol i a partir del segle XVI es farà a la zona del Firal, on s'hi estarà fins als anys 60 del segle XX, quan seguirà la fira comercial arreu on vagi. A finals dels 90 i fins el 2012 el passeig de Sant Roc serà el seu espai. A partir del 2013, els animals tornaran al Puig del Roser. Primer dins la plaça de Braus i, aquest any, al solar de davant del cementiri.

La Fira Comercial ha passat pel Círculo Olotense, l'Hospici, els jardins del Montsacopa, la plaça Clarà, el pati de l'Escola Pia, l'antiga estació i des de fa uns anys s'instal·la a les places i carrers del Nucli Antic.

Aquest any, per celebrar els 700 aniversari de la Fira, s'han programat 131 activitats repartides en 25.000 metres quadrats al centre de la ciutat. La fira –que ha començat aquest dissabte però que viurà el plat fort diumenge- comptarà amb 382 expositors i una cinquantena d'entitats olotines. Aquest cap de setmana, Olot bullirà d'activitats amb la Fira Ramadera, la Fira del Dibuix, la Fira de les Entitats, la Fira del Vehicle d'Ocasió, Segueix el Fil, el Mercat del Col·leccionisme, el Mercat d'Artesania i el Mercat Extraordinari de Roba.
 

Fotos: imatges històriques de la Fira de Sant Lluc (ACGAX)

Totes les fotos de la Fira de Sant Lluc des del 2009

Programa d'actes de la Fira de Sant Lluc 2015

 

El 1981, la Fira de Sant Lluc ja es feia a l'antiga estació. Foto: ACGAX Servei d'Imatges

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Olot
Anònim, 18/10/2015 a les 10:47
+1
-1
Terra d´ volcans d´tota clase i mides.
Somnia o s' enrotlla i prou
Lola 60, 19/10/2015 a les 00:22
+0
-0
Qui hagi escrit aquesta frase "Sant Lluc continua sent una peça important en l'engranatge de fires ramaderes gironines", o somnia truites o només té molta xerrameca per omplir un article.

Aquesta frase està lluny de qualsevol semblança amb la realitat.
La presencia d' animals és purament simbòlica.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.